وبسایت دکتر مرعشی زاده

سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مراحل مختلف انجام سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر را برای شما توضیح خواهیم داد.

سیتی آنژیو چیست؟

سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر، یک روش تصویربرداری از قلب می باشد. که به وسیله این روش می توان تنگی های به وجود آمده در عروق قلب، توسط پلاک چربی را تشخیص داد. آنژیوگرافی عروق کرونری، در واقع زیر مجموعه گروهی از اقدامات تشخیصی، تحت عنوان کاتتریزایسیون قلبی می باشد، که در مقاله ای با عنوان آنژیوگرافی عروق کرونر به طور مفصل در مورد آن صحبت شده است. سیتی آنژیو عروق کرونر روشی کارآمد، برای تشخیص بیماری عروق کرونری محسوب می شود.

پلاک هایی که می توانند منجر به ایجاد تنگی در عروق قلب شوند، اغلب از چربی کلسترول و گاها کلسیم تشکیل شده اند. این پلاک ها می توانند به مرور زمان منجر به ایجاد تنگی در عروق کرونر شده و حتی ممکن است منجر به انسداد کامل یک رگ شوند. در بیمارانی که تحت سی تی آنژیو قرار می گیرند، ماده حاجب حاوی ید، از طریق یک راه وریدی به آنها تزریق می شود و سپس از عروق قلب تصویر برداری می شود.

موارد استفاده شایع سی تی آنژیوگرافی چیست؟

1- بیمارانی که مشکوک به آناتومی غیرطبیعی عروق کرونر می باشند.

2- بیمارانی که ریسک کم یا متوسط برای ابتلا به بیماری عروق کرونر دارند.

3- بیمارانی که نتایج تست های غیرتهاجمی آنها نامشخص یا مبهم باشد.

4- بیمارانی که دچار نارسایی قلبی جدید شده و ریسک ابتلا به درگیری عروق کرونر کم تا متوسط باشد.

5- در بیمارانی که قبلا تحت عمل باز قلب یا پیوند عروق قلب قرار گرفته اند.

6- بیمارانی که در بررسی های قبل از عمل های غیرقلبی ریسک متوسط برای ابتلا به بیماری عروق کرونر دارند.

در بیماران فوق سی تی آنژیو می تواند اطلاعات مهمی در مورد وجود و شدت تنگی در عروق کرونر به ما بدهد.

آمادگی قبل از سی تی آنژیو قلب

مواردی که به شما توصیه می شود قبل از انجام سی تی آنژیو قلب از آنها پرهیز نمایید:

در بیماران خانم در صورتی که احتمال بارداری وجود دارد حتما با پزشک خود درمیان بگذارند. در صورتی که شما به کودک خود شیر می دهید، توصیه می شود شیر خود را دوشیده و طی 24 ساعت بعد از انجام تست، از شیردهی خوداری کنید تا ماده حاجب کلا از بدن شما خارج شود. هر چند بر اساس توصیه کالج رادیولوژی آمریکا میزان ماده حاجب در شیر مادر بسیار کم است، ولیکن برای احتیاط بهتر است طی 24 ساعت از شیردهی خوداری نمایید.

ظاهر دستگاه سی تی آنژیوگرافی

دستگاه سیتی آنژیوگرافی شبیه یک دونات بزرگ (پیراشکی گرد تو خالی) می باشد که یک تونل کوتاه در وسط آن می باشد. شما روی یک تخت باریک دراز می کشید که این تخت وارد دستگاه سی تی آنژیو می شود. و سپس تصویربرداری به وسیله اشعه ایکس از طریق دستگاه انجام می شود.

اتاق کنترل، کامپیوتر و تکنسین رادیولوژی در اتاق مجاور شما می باشند که از طریق شیشه امکان مشاهده شما برای تکنسین وجود دارد. و همچنین از طریق بلند گو و میکروفون موجود در اتاق، می توانید با تکنسین ارتباط برقرار کنید.

ظاهر دستگاه سی تی آنژیوگرافی

سی تی آنژیو قلب چگونه انجام می شود؟

ابتدا لباس مخصوص یا گان را می پوشید سپس توسط تکنسین سه عدد برچسب مخصوص نوار قلب روی قفسه سینه ی شما چسبانده می شود. (جهت ثبت نوار قلب) در آقایان ممکن است لازم باشد قسمتی از موی قفسه ی سینه تراشیده شود.سپس توسط پرستار یا تکنسین یک راه وریدی (آنژیوکت) در دست شما تعبیه می شود.

که ماده حاجب و دارو های مورد نیاز را می توان از این طریق تجویز کرد. در صورتی که در زمان انجام سی تی آنژیو قلب، ضربان شما بالا باشد، داروهای کاهنده ضربان برای شما تجویز خواهد شد. برای گشاد کردن عروق قلب و تهیه تصاویر بهتر، معمولا نیتروگلسیرین تجویز می شود، که می تواند به صورت قرص یا اسپری زیر زبانی باشد. و یا گاها به صورت برچسب روی پوست چسبانده می شود.

وقتی که روی تخت دراز می کشید از شما درخواست می شود که حین انجام تست، دست های خود را بالای سر خود قرار داده و دراز کنید. که این امر منجر به تهیه ی تصاویر با کیفیت بهتر می شود.

سپس تخت وارد تونل کوچک وسط دستگاه شده و تصویربرداری شروع می شود. در حین انجام تست از شما خواسته می شود که نفس خود را در سینه حبس کنید. هر حرکتی حتی نفس کشیدن، می تواند منجر به مخدوش کردن تصاویر شود. اگر توانایی نگه داشتن نفس خود برای حدود 10 تا 15 ثانیه را ندارید به پزشک خود اطلاع دهید.

سی تی آنژیو چگونه انجام می شود؟

وقتی که تست تمام شد، از شما خواسته می شود تا منتظر بمانید تا تصاویر گرفته شده توسط تکنسین چک شود و در صورتی که کیفیت قابل قبولی داشته باشند، تست به اتمام می رسد. آنژیوکت، قبل از اینکه به خانه بروید از دست شما خارج می شود. با در نظر گرفتن تمامی مراحل از قبیل آماده سازی، معمولا این تست حدود 15 دقیقه طول می کشد.

مگر اینکه در زمان انجام تست ضربان بالایی داشته باشید و همانطور که ذکر شد، لازم است دارو کاهنده ضربان قلب، به شما تجویز شود و زمانی طول خواهد کشید تا دارو اثر کرده و ضربان قلب شما به میزان مناسبی کاهش یابد.

مزایا و خطرات سی تی آنژیو چیست؟

مزایا

خطرات:

  1. در بیمارانی که سابقه ی بیماری کلیوی دارند، ممکن است ماده حاجب منجر به بدتر شدن عملکرد کلیه شود، لذا اغلب قبل از انجام سی تی آنژیو آزمایش خون جهت بررسی عملکرد کلیه درخواست می شود.
  2. اگر ماده حاجب از محل آنژیوکت به بافت اطراف نشت کند، می تواند منجر به ایجاد درد و آسیب به بافت های اطراف شود. لذا در صورت احساس درد در محل تزریق به تکنسین اطلاع دهید.
  3. همیشه احتمال کمی برای بروز سرطان در موارد مواجهه با اشعه ایکس وجود دارد. هر چند میزان اشعه در این روش زیاد نبوده و محاسن تشخیص دقیق بیماری به خطرات کم آن می چربد.
  4. در افراد باردار نباید از این روش استفاده شود فقط در موارد خاص با صلاحدید پزشک.
  5. 24 ساعت بعد از آنژیو بهتر است از شیردهی خودداری شود.
  6. ریسک واکنش بسیار شدید به ماده حاجب حاوی ید کم است و مراکز تصویربرداری در صورت بروز این واکنش، آمادگی لازم جهت درمان را دارند.
خطرات سی تی آنژیو چیست؟

محدودیت های سی تی آنژیوگرافی چیست؟

بیمارانی که وزن بالایی دارند، ممکن است محدودیت برای انجام سی تی آنژیو داشته باشند. بسته به نوع دستگاه (معمولا افراد بالای 130 کلیوگرم). بیمارانی که ریتم قلبی نامنظم دارند به علت کیفیت بد تصاویر کاندید مناسبی برای سی تی آنژیوگرافی نیستند. برخلاف آنژیوگرافی که در صورت تشخیص تنگی در عروق در همان زمان می توان تنگی را باز کرد (آنژیوپلاستی) اگر تنگی در سیتی آنژیو تشخیص داده شود، نمی توان در همان زمان آن را درمان کرد،

لذا، در بیمارانی که ریسک بالای ابتلا به بیماری عروق کرونر را دارند و از این لحاظ پر خطر محسوب می شوند، بهتر است از اول آنژیوگرافی برای آنها انجام شود تا در صورت وجود تنگی در همان زمان تحت درمان (آنژیوپلاستی) قرار گیرند. در صورتی که میزان رسوب کلسیم در جداره عروق زیاد باشد، تفسیر تصاویر به دست آمده در سی تی آنژیوگرافی دشوار بوده و گاهاً از دقت کافی برخوردار نیست، مشکلی که معمولا در افراد مسن دیده می شود.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Naghmeh65 پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    درود و عرض احترام خدمت شما دکتر بزرگوار‌ من ۳۶ ساله هستم و سابقه پرولاپس دریچه میترال دارم، و اکثر اوقات بدون هیچگونه فعالیتی ضربان قلبم بالای ۱۰۰ هست و از فروردین امسال به دلیل نوسانات ضربان قلب که گاهی بالای ۱۰۰ و گاهی هم حدود ۶۰ می شه، دکتر بهم هولدر ضربان قلب داد و بعد ۲۴ ساعت نتیجه رو گفتن که ضربان قلبم مشکلی نداره ولی با انجام فعالیت، فشار روی بخش ریوی قلبم هست و برای پیداکردن علت سیتی آنژیو دادن بهم . میخواستم از خدمتتون بپرسم فشار روی بخش ریوی قلب ممکن است نشانه چه چیزی باشد؟ و سوال بعدیم شب قبل از انجام سیتی آنژیو سیگار و مشروبات الکلی ایرادی دارد؟ سپاس و با آرزوی بهترینها برای شما دکتر توانمند
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش)
      فشار شریان ریه بالا بسیار مهم هست و حتما باید ارزیابی شود
  • تصویر کاربر المیرا سه شنبه ۱۰ خرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    به خاطر مشکل کلیوی سی تی آنژیوگرافی نکردن در بیمارستان شهید رجایی. به جای اون چی می‌توان جایگزین کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۱۰ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      اسکن هسته‌ای
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۷ خرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام ودرود دکتر خوش قلب ومهربان
    این جانب فردی هستم 48ساله در مورخه 1401/01/12باتوجه به حمله قلبی به صورت اورژانسی به بیمارستان منتقل وتحت عمل انژیوگرافی قرارگرفته وباتوجه به گرفتگی دورگ اصلی ،تحت درمان واستنت گذاری هردورگ به فاصله سه روز از یکدیگر قرارگرفتم لذابعدازمدتی مراجه به پزشک وگرفتن اکوefقلب بنده 50درصد اعلام گردیدلذاسوال بنده از محضر عالی این است که بنده قبل از این مشکل ورزش حرفه ای کوهنوردی وصعودهای بلند انجام میدادم لذا باتوجه به این که هم اکنون روزانه حدودا ده کیلومتر پیاده روی انجام میدهم وهیچگونه درد ومشکلی ندارم ایا مجاز به انجام ورزش کوهنوردی وگاها فوتسال می باشم ممنون از نگاه مهربان شما(ارسال فایل)
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۷ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      پاسخ داده شد
  • تصویر کاربر رحمانی دوشنبه ۲ خرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر.مادر بنده ۶۳ ساله هستند وفشار خون دارند.مدتیه پشته سمته قلبش درد میکرد دکترش اکو کرد گفتند که مشکلی نیست و سیتی آنژیو انجام دادن.امروز جوابشو گرفتم.دکترش گفتند یکی از رگاش ۳۰ ۴۰ درصد گرفتگی داره یکیشم ۵۰ ۶۰ درصد.وقرص نوشتند.خواستم بدونم نیازی به آنژیو ندارند.قرص آسپیرین و تریگلیسیرید ویه قرص واسه کلسترول دادند.نگران هستم.آیا با دارو مشکلشون حل میشه
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۲ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      سی تی آنژیو باید رویت شود
  • تصویر کاربر کیوان سه شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    برای من سوال هست که گرفتگی که با انژیو و بالن باز میشود به کجا میرود ؟ایا ممکن است همین پلاکتها در عروق به حرکت افتاده و خطرات دیگری داشته باشند؟منطورم بعد از انژیو.
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      پلاکهای موجود در پشت فنر قرار میگیرند و اغلب موارد مشکلی ایجاد نمی‌کنند
  • تصویر کاربر nima شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام دکتر سمت راست سینه ام میسوزه انگار یچیزی گیر کرده عکسو نوار هم گرفتم چیزی نشان نداد دکتر هم گفت چیزی نیست ولی وقتی عصبی میشم خیلی درد داره انگار یچیزی فرو میکنن تو سینم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      سلام در صورتیکه درد یا سوزش قفسه سینه به دنبال فعالیت تشدید می‌شود حتما باید از نظر قلبی بررسی شوید
  • تصویر کاربر محمود دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام دکتر - 1-آیا مرکز قلب شهید رجایی تهران سیتی آنژیوگرافی قلب دارد؟ 2- من علاوه بر جراحی قلب باز که شدم یک استنت هم گذاشتم -آیا آنژیوگرافی نسبت به سیتی آنژیوگرافی ارجح تر نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      سلام رجایی سی‌تی آنژیو دارد، در مورد انتخاب بین آنژیو و سی تی آنژیو باید بر اساس شرح حال و معاینه تصمیم گیری شود
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۷ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    کلیه جوابها رو میفرمایید به پزشک مراجعه کنید فضای مجازی جهت دریافت راهنمایی و صرفه جویی از وقته . وگرنه جناب دکتر به پزشک مراجعه کن رو ماهم بلدیم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۱۷ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      اولا که شما ‌وجهی پرداخت نکردید که الان طلبکار هستید، ثانیا در علم پزشکی در بسیاری از مواقع تشخیص و درمان درست بیمار نیازمند شرح حال کامل و معاینه می‌باشد.
  • تصویر کاربر زهره شنبه ۲۵ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    مریض چند روز پیش انزیوپلاستی شده و الان بعد از ۲روز درد قفسه سینه دارند
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۵ دی ۰( 2 سال پیش)
      حتما به صورت اورژانسی با پرشک معالج مشورت کنید
  • تصویر کاربر ریگی یکشنبه ۱۲ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    با سلام ووقت بخیر
    آیا انجام سی تی انژیو برای تمامی بیماران با تنگی عروق کرونر قابل اجرا هست ؟ بین سی تی انژیو و انژیو گرافی کدام یک ارجح تر ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۱۲ دی ۰( 2 سال پیش)
      در صورت شک قوی برای بیماری عروق کرونر بهتر است آنژیوگرافی انجام شود سی تی آنژیو برای بیماران با ریسک کم تا متوسط گزینه مناسبی هست
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.