وبسایت دکتر مرعشی زاده

چاقی و عوارض آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

چاقی، یکی از علل مهم و قابل پیشگیری مرگ و میر می باشد. چاقی یک بیماری مزمن می باشد که می تواند به صورت جدی سلامت فرد را تحت تأثیر قرار دهد و باعث بیماری قلبی بخصوص بیماری عروق کرونر در افراد شود. بر اساس نتایج مطالعات اخیر، اضافه وزن و چاقی در جامعه ما شیوع بسیار زیادی پیدا کرده است و حدود یک سوم افراد جامعه دچار عوارض چاقی می باشند.

افراد بالای 60 سال با احتمال بیشتری ممکن است دچار چاقی شوند ولی این معضل مختص افراد با سن بالا نمی باشد و حدود بیست درصد کودکان و نوجوانان 2-19 سال نیز دچار چاقی می باشند. با دانستن این تعداد زیاد افراد مبتلا به چاقی، می توان نتیجه گرفت که رفع چاقی از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس قصد داریم در این مقاله به مشکل چاقی و عوارض آن بپردازیم.

چه کسی چاق در نظر گرفته می شود؟

BMI : معیاری است که قد و وزن هر دو را لحاظ می کند و می تواند اطلاعات خوبی در مورد میزان چربی بدن شما بدهد.

نحوه محاسبه BMI : وزن (بر اساس کیلوگرم) تقسیم بر قد (بر اساس متر) به توان 2 یا به عبارتی BMI برابر است  با  2[قد (m)] / [وزن (kg)]

مثال : فردی با وزن 90 کیلوگرم و قد 165 سانتی متر : 33= 2(1.65) / 90

به طور کلی BMI در محدوده ی 20-24.9 در بزرگسالان ایده آل می باشد. BMI در محدوده ی 25-30 اضافه وزن در نظر گرفته می شود. BMI بیش از 30 چاق و BMI بیش از 40 خیلی چاق در نظر گرفته می شود.

علل بروز چاقی چیست؟

چاقی یک بیماری پیچیده بوده و متخصصین به طور دقیق نمی دانند که بدن چگونه وزن و میزان چربی را تنظیم می کند ولیکن چیزی که کاملاً مشخص است، این است که دریافت کالری بیش از میزانی که فرد در طی روز جهت تولید انرژی مصرف می کند، منجر به افزایش وزن می شود. ولیکن ریسک فاکتورهایی که منجر به چاقی می شوند، پیچیده بوده و معمولاً مجموعه و ترکیبی از ژنتیک، متابولیسم، سبک زندگی و فاکتورهای اقتصادی اجتماعی و علل روانشناختی می باشد. هم چنین برخی از بیماری های غدد درون ریز و برخی از داروها نیز می توانند منجر به افزایش وزن شوند.

ژنتیک

 برای مثال ژن ها می توانند تعیین کنند که فرد چربی را در کدام قسمت خود ذخیره می کند. بیشتر محققین بر این باورند که به غیر از ژنتیک، عوامل دیگری نیز در شیوع بالای چاقی دخیل می باشند.

شیوع چاقی

عوامل متابولیک

این که بدن شما انرژی را چگونه مصرف می کند، می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. سوخت و ساز بدن و هورمون ها در افراد مختلف متفاوت بوده و این فاکتورها نقش اساسی در میزان افزایش وزن خواهند داشت. برای مثال می توان به هورمون گرلین که به هورمون گرسنگی معروف است، اشاره کرد. این هورمون میزان اشتها را تنظیم می کند و ترشح این هورمون می تواند منجر به احساس گرسنگی شود.

مثال دیگری برای نقش عوامل هورمونی در چاقی می توان به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) اشاره نمود. زنان مبتلا به این بیماری سطح بالاتری از هورمون های خاصی را دارا می باشند، لذا در معرض خطر بالاتری برای چاقی می باشند.

فاکتورهای اقتصادی – اجتماعی

 در جوامع پیشرفته زنانی که درآمد پایین تری دارند و در طبقه اجتماعی پایین تری قرار دارند در معرض خطر بیشتری برای چاقی هستند و در جوامع پیشرفت نکرده زنان با در آمد بالاتر، بیشتر در معرض چاقی می باشند.

شیوه زندگی

خوردن مقادیر زیاد مواد غذایی و نداشتن ورزش، هر دو در بروز چاقی مؤثر می باشند. اگر مقادیر زیادی از کالری دریافتی شما، از غذاهای ناسالم یا غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی شکر یا چربی هستند، می باشد، به احتمال زیاد دچار افزایش وزن خواهید شد. اگر فعالیت فیزیکی مناسب و برنامه ورزشی مرتب در زندگی روزمره خود نداشته باشید، از دست دادن وزن و یا حتی حفظ وزن فعلی می تواند بسیار دشوار باشد.

هر فرد در هر زمان می تواند با تغییر سبک زندگی و پیروی از رژیم های غذایی سالم تر و افزایش فعالیت فیزیکی، قدم بزرگی در جهت کاهش وزن خود بردارد.

داروها

عوامل عاطفی

پرخوری احساسی، غذا خوردن هنگامی که احساس ناراحتی یا بی حوصلگی می کنید، می تواند منجر به افزایش وزن شود. افرادی که خواب کافی ندارند، نیز در معرض خطر چاقی هستند. افرادی که شب ها کمتر از 5 ساعت می خوابند، در مقایسه با افرادی که 7 الی 8 ساعت خواب شبانه دارند بیشتر در معرض خطر چاقی هستند.

عوارض چاقی چیست؟

فشار خون بالا

در افراد چاق با توجه به حجم بالاتر بدن، برون ده قلبی افزایش می یابد و هم چنین از بافت چربی، هورمون هایی ترشح می شود که می تواند منجر به انقباض عروقی شده و مجموع عوامل ذکر شده می تواند منجر به افزایش فشار خون در فرد چاق شود.

دیابت نوع 2

چاقی بدن شما را در مقابل انسولین مقاوم می کند.( انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند) وقتی که چاقی منجر به مقاومت به انسولین شود، در نتیجه میزان قند خون بدن افزایش می یابد. حتی چاقی های متوسط نیز به صورت چشمگیری منجر به افزایش خطر ابتلا به دیابت می شود.

خطرات چاقی روی قلب

تصلب شرایین با شیوع بیشتری در افراد چاق رخ می دهد. در افراد چاق به علت تجمع ذرات چربی در دیواره ی عروق خون رسان به عضله قلب، این عروق دچار تنگی شده و می تواند منجر به بروز درد قفسه سینه و یا حتی افزایش احتمال ابتلا به سکته قلبی شود.

مشکلات مفاصل از قبیل آرتروز

 افراد چاق، گزینه مناسبی برای تعویض مفصل نمی باشند. زیرا در این افراد، مفاصل مصنوعی خطر بیشتری برای شل شدن و آسیب رساندن به بافت های مجاور دارند. مشکلات تنفسی و آپنه ی انسدادی خواب در افراد چاق شایع تر می باشد.

علائم سکته و درد قلبی در خواب

چاقی و سرطان

داشتن اضافه وزن یا چاقی منجر به افزایش بروز برخی از سرطان ها شود. در زنان چاق خطر بروز سرطان اندومتریوم (لایه داخلی رحم) افزایش می یابد. هم چنین زنان چاق، خصوصاً آن هایی که دچار یائسگی شده اند، خطر بالاتری جهت ابتلا به سرطان پستان دارند. زنان و مردان چاق خطر بالاتری نسبت به سرطان های کولورکتال (روده ی بزرگ) دارند. مردان چاق خطر بالاتری جهت ابتلا به سرطان پروستات دارند.

عوارض روانشناختی چاقی

افراد چاق ممکن است مشکلات اجتماعی یا سایکلوژیک (روانشناختی) داشته باشند. افراد چاق همواره به علت شرایطی که دارند سرزنش می شوند و سایر افراد ممکن است تصور کنند که این افراد تنبل بوده و یا اراده ی کافی ندارند. ناشایع نیست که افراد چاق از موفقیت های شغلی کمتری برخوردار باشند و یا حتی روابط مناسبی نیز با جنس مخالف نداشته باشند. افسردگی در افراد چاق، شیوع بالاتری دارد.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Hamta سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر به علت ضربان نامنظم ( مکث ضربان ) هولتر ۲۴ ساعته وصل کردم نتیجه هولتر ارسال شد
    1. تصویر کاربر Hamta یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)
      گزارش هولتر
    2. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      کل هولتر به همراه نوار ها باید رویت شود
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    باسلام ۹ماه پیش کرونا گرفتم که حالت تپش قلب وترس وبیخابی وتنگی نفس داشتم دکتر قلب رفتم اکو ونوار قلب وتست ورزش وهمه سالم بود وگفت از استرس واضطراب بعد دکتر اعصاب رفتم وعلایم را بازگو کردم وگفت از اعصابه وشما دچار حمله پانیک شدید وتا یه مدتی دارو مصرف کردم کمی بهتر شدم وبعد از چند وقت پدرم در اثر کرونا فوت کرد واسترس واضطراب داشتم ودرد قفسه وتنگی نفس ودردی که بهدست چپ میخورد و۳ماه پیش باز دکتر قلب رفتم نوار واکو گرفت وگفت به یکی از رگها ی قلب مشکوکم باید سیتی اسکن بگیری سیتی گرفتم ودر جواب دکتر گفت سالمه ومشکلی نداری همش از استرس واضطرابه والان هم در حال حاضر درد قفسه وتنگی نفس دارم که به دستها میزند وشبها هم در خاب حالت تنگی نفس وتپش قلب ودرد مدام در قفسه دارم کهاز خاب میپرم ونفس عمیق میکشم ودکتر قلبم رفتم ونوار قلب گرفت وگفت مشکلی نداری از استرسه ورفتم دکتر اعصاب وگفت حملات پانیک عصبی میخاستم نظر جنا بعالی چیه ممنونم ودرکل ادم استرسی وبی حوصله هستم وزود عصبانی میشوم ایا واقعا این دردهااز اعصاب است ممنون میشوم جواب سوالم را بدهید
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام با توجه به شرح حال شما بیشتر به نظر منشا علایم شما استرسی و اضطرابی هست و جای نگرانی وجود نداره
  • تصویر کاربر امین سه شنبه ۲۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    ۴۲سالمه وبیماذی اعصابوروان دارم ودارومصرف میکنم ضربانهای نابجادارم که قبلن اکوونوارقلبوخدمتتون فرستادم وفرمودین ساختارقلبم سالمه وپی وی سی دارم که یاناشی ازاضطرابه یاتیرویئدوغیره امروزازمایش خون وتیرویئدگرفتم وخدمتتون ارسال میکنم ونظرتون روبفرمایین که آیانرماله یالازمه درمان داره
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۲۳ آذر ۰( 2 سال پیش)
      تست تیروئید نرماله کمی کم خون هستید
  • تصویر کاربر مسعود شنبه ۲۲ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    باسلام خسته نباشید بنده تپش قلب داشتم رفتم پزشک اکو گرفتن میخواستم بدونم کدام دریچه قلبم مشکل داره و خطرناک هست یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۲ آبان ۰( 2 سال پیش)
      اکو باید رویت شود
  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۲۲ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من ۴۵سالمه فشارم همیشه تا۱۷میره به متخصص قلب هم مراجعه کردم مشکلی نداشتم اکواسترس دادم تست ورزش همه چیزخوب بوده الان لوزارتون اچ ۵۰ مصرف میکنم نمیدونم چرافک پایینم سنگینه میتونیدراهنمای کنید
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۲ آبان ۰( 2 سال پیش)
      اگر استرس اکو نرمال بوده درد شما قلبی نیست
  • تصویر کاربر شالیس پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .من خانم 41 ساله هستم و به مدت 5-6 ساله بدون دلیل تپش قلب میگیرم بخصوص وقتی که دراز میکشم مشکل کم خونی و دیابت و تیروئید و... هم ندارم چون تمام آزمایشاتم نرمال هستن تا امروز سه بار تست نوار قلبی و اکو انجام دادم البته آخرین بار دوسال قبل قبل زایمان اکو انجام دادم و هیچ مشکلی تو قلبم مشاهده نشده و تشخیص استرس داده شده قبلنا هروقت تپش میگرفتم با یه قرص پرانول 10 قطع میشد تپشم ولی الان با وجود این قرص هم تپش قلب دارم طوریکه راحت نمیتونم بخوابم .سوالم از شما اینه آیا اینها همش از استرس میتونه باشه و راه درمان چیه ؟ ممنون از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام باید،هولتر نوار قلب ببندید
  • تصویر کاربر بهناز دوشنبه ۱۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشین من 35سالمه و ناراحتی قلبی دارم قرص وااسارتان و کنکور مصرف میکنم.چند روز دیگه باید برم دکتر قلب و جدیدا خیلی استرس میگیرم موقع نوار قلب خاستم بپرسم پروپنالول ده بخورم دکتر میفهه از نوار قلب یا نبضم قرص خوردم برای جلوگیری از اضطراب؟ این مواقع ضربان قلبم از استرس میره رو صد ممنون میشم خاهشا جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۱۰ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام توصیه نمیشود
  • تصویر کاربر نادیا شنبه ۸ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من دختری 22 سال هستم که تیروییدم کم کاره 6 ماه بود قرصمو مصرف نمیکردم که این علایم اومد سراغم سردرد خشکی لب و وقتی بلند میشم از جام و یا اینکه حتی فعالیت کوچیکی مثل برداشتن کتاب انجام میدم تپش قلب میگیرم به اندازه چند ثانیه البته گوارشم هم به شدت مشکل پیدا کرده زخم معده و گاستریت هم دارم تیروییدم 6 هست میخواستم بپرسم قلبم مشکلی داره؟ استرس زیاد هم دارم و زود عصبی میشم وقتی هم عصبی میشم تپش قلب میگیرم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۸ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام حتما باید از زمان طپش قلب نوار بگیرید
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۱۲ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید اقای دکتر میشه قلب محکم خونو پمپاژ کنه باعث احساس تپش و لرزش قفسه سینه و شکم بشه ضربانم نرمال ولی انگار محکم میزنه من میفهم و اذیت میشه خستم کرده چیکار کنم اکو و نوار دادم هولتر ریتم قلب طبیعیه ولی ازلر دهندس چیکار کنم این وضع خوب خواهشا کمک کنید خسته شدم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۱۲ مهر ۰( 2 سال پیش)
      اگر اکو ونوار و هولتر نرمال بوده مشکل قلبی ندارید و بیشتر مسائل استرسی اضطرابی برای شما مطرح هست
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من همیشه تپش دارم ولی باسرعت 70 تهش 80 همینه ولی همیشه حس میکنم بالا نمیره جوری که تو پمپاژ قلب شکمم تکون میخوره
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۰ شهریور ۰( 2 سال پیش)
      ضربان ۷۰-۸۰ نرمال‌هست
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.