وبسایت دکتر مرعشی زاده

چاقی و عوارض آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

چاقی، یکی از علل مهم و قابل پیشگیری مرگ و میر می باشد. چاقی یک بیماری مزمن می باشد که می تواند به صورت جدی سلامت فرد را تحت تأثیر قرار دهد و باعث بیماری قلبی بخصوص بیماری عروق کرونر در افراد شود. بر اساس نتایج مطالعات اخیر، اضافه وزن و چاقی در جامعه ما شیوع بسیار زیادی پیدا کرده است و حدود یک سوم افراد جامعه دچار عوارض چاقی می باشند.

افراد بالای 60 سال با احتمال بیشتری ممکن است دچار چاقی شوند ولی این معضل مختص افراد با سن بالا نمی باشد و حدود بیست درصد کودکان و نوجوانان 2-19 سال نیز دچار چاقی می باشند. با دانستن این تعداد زیاد افراد مبتلا به چاقی، می توان نتیجه گرفت که رفع چاقی از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس قصد داریم در این مقاله به مشکل چاقی و عوارض آن بپردازیم.

چه کسی چاق در نظر گرفته می شود؟

BMI : معیاری است که قد و وزن هر دو را لحاظ می کند و می تواند اطلاعات خوبی در مورد میزان چربی بدن شما بدهد.

نحوه محاسبه BMI : وزن (بر اساس کیلوگرم) تقسیم بر قد (بر اساس متر) به توان 2 یا به عبارتی BMI برابر است  با  2[قد (m)] / [وزن (kg)]

مثال : فردی با وزن 90 کیلوگرم و قد 165 سانتی متر : 33= 2(1.65) / 90

به طور کلی BMI در محدوده ی 20-24.9 در بزرگسالان ایده آل می باشد. BMI در محدوده ی 25-30 اضافه وزن در نظر گرفته می شود. BMI بیش از 30 چاق و BMI بیش از 40 خیلی چاق در نظر گرفته می شود.

علل بروز چاقی چیست؟

چاقی یک بیماری پیچیده بوده و متخصصین به طور دقیق نمی دانند که بدن چگونه وزن و میزان چربی را تنظیم می کند ولیکن چیزی که کاملاً مشخص است، این است که دریافت کالری بیش از میزانی که فرد در طی روز جهت تولید انرژی مصرف می کند، منجر به افزایش وزن می شود. ولیکن ریسک فاکتورهایی که منجر به چاقی می شوند، پیچیده بوده و معمولاً مجموعه و ترکیبی از ژنتیک، متابولیسم، سبک زندگی و فاکتورهای اقتصادی اجتماعی و علل روانشناختی می باشد. هم چنین برخی از بیماری های غدد درون ریز و برخی از داروها نیز می توانند منجر به افزایش وزن شوند.

ژنتیک

 برای مثال ژن ها می توانند تعیین کنند که فرد چربی را در کدام قسمت خود ذخیره می کند. بیشتر محققین بر این باورند که به غیر از ژنتیک، عوامل دیگری نیز در شیوع بالای چاقی دخیل می باشند.

شیوع چاقی

عوامل متابولیک

این که بدن شما انرژی را چگونه مصرف می کند، می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. سوخت و ساز بدن و هورمون ها در افراد مختلف متفاوت بوده و این فاکتورها نقش اساسی در میزان افزایش وزن خواهند داشت. برای مثال می توان به هورمون گرلین که به هورمون گرسنگی معروف است، اشاره کرد. این هورمون میزان اشتها را تنظیم می کند و ترشح این هورمون می تواند منجر به احساس گرسنگی شود.

مثال دیگری برای نقش عوامل هورمونی در چاقی می توان به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) اشاره نمود. زنان مبتلا به این بیماری سطح بالاتری از هورمون های خاصی را دارا می باشند، لذا در معرض خطر بالاتری برای چاقی می باشند.

فاکتورهای اقتصادی – اجتماعی

 در جوامع پیشرفته زنانی که درآمد پایین تری دارند و در طبقه اجتماعی پایین تری قرار دارند در معرض خطر بیشتری برای چاقی هستند و در جوامع پیشرفت نکرده زنان با در آمد بالاتر، بیشتر در معرض چاقی می باشند.

شیوه زندگی

خوردن مقادیر زیاد مواد غذایی و نداشتن ورزش، هر دو در بروز چاقی مؤثر می باشند. اگر مقادیر زیادی از کالری دریافتی شما، از غذاهای ناسالم یا غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی شکر یا چربی هستند، می باشد، به احتمال زیاد دچار افزایش وزن خواهید شد. اگر فعالیت فیزیکی مناسب و برنامه ورزشی مرتب در زندگی روزمره خود نداشته باشید، از دست دادن وزن و یا حتی حفظ وزن فعلی می تواند بسیار دشوار باشد.

هر فرد در هر زمان می تواند با تغییر سبک زندگی و پیروی از رژیم های غذایی سالم تر و افزایش فعالیت فیزیکی، قدم بزرگی در جهت کاهش وزن خود بردارد.

داروها

عوامل عاطفی

پرخوری احساسی، غذا خوردن هنگامی که احساس ناراحتی یا بی حوصلگی می کنید، می تواند منجر به افزایش وزن شود. افرادی که خواب کافی ندارند، نیز در معرض خطر چاقی هستند. افرادی که شب ها کمتر از 5 ساعت می خوابند، در مقایسه با افرادی که 7 الی 8 ساعت خواب شبانه دارند بیشتر در معرض خطر چاقی هستند.

عوارض چاقی چیست؟

فشار خون بالا

در افراد چاق با توجه به حجم بالاتر بدن، برون ده قلبی افزایش می یابد و هم چنین از بافت چربی، هورمون هایی ترشح می شود که می تواند منجر به انقباض عروقی شده و مجموع عوامل ذکر شده می تواند منجر به افزایش فشار خون در فرد چاق شود.

دیابت نوع 2

چاقی بدن شما را در مقابل انسولین مقاوم می کند.( انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند) وقتی که چاقی منجر به مقاومت به انسولین شود، در نتیجه میزان قند خون بدن افزایش می یابد. حتی چاقی های متوسط نیز به صورت چشمگیری منجر به افزایش خطر ابتلا به دیابت می شود.

خطرات چاقی روی قلب

تصلب شرایین با شیوع بیشتری در افراد چاق رخ می دهد. در افراد چاق به علت تجمع ذرات چربی در دیواره ی عروق خون رسان به عضله قلب، این عروق دچار تنگی شده و می تواند منجر به بروز درد قفسه سینه و یا حتی افزایش احتمال ابتلا به سکته قلبی شود.

مشکلات مفاصل از قبیل آرتروز

 افراد چاق، گزینه مناسبی برای تعویض مفصل نمی باشند. زیرا در این افراد، مفاصل مصنوعی خطر بیشتری برای شل شدن و آسیب رساندن به بافت های مجاور دارند. مشکلات تنفسی و آپنه ی انسدادی خواب در افراد چاق شایع تر می باشد.

علائم سکته و درد قلبی در خواب

چاقی و سرطان

داشتن اضافه وزن یا چاقی منجر به افزایش بروز برخی از سرطان ها شود. در زنان چاق خطر بروز سرطان اندومتریوم (لایه داخلی رحم) افزایش می یابد. هم چنین زنان چاق، خصوصاً آن هایی که دچار یائسگی شده اند، خطر بالاتری جهت ابتلا به سرطان پستان دارند. زنان و مردان چاق خطر بالاتری نسبت به سرطان های کولورکتال (روده ی بزرگ) دارند. مردان چاق خطر بالاتری جهت ابتلا به سرطان پروستات دارند.

عوارض روانشناختی چاقی

افراد چاق ممکن است مشکلات اجتماعی یا سایکلوژیک (روانشناختی) داشته باشند. افراد چاق همواره به علت شرایطی که دارند سرزنش می شوند و سایر افراد ممکن است تصور کنند که این افراد تنبل بوده و یا اراده ی کافی ندارند. ناشایع نیست که افراد چاق از موفقیت های شغلی کمتری برخوردار باشند و یا حتی روابط مناسبی نیز با جنس مخالف نداشته باشند. افسردگی در افراد چاق، شیوع بالاتری دارد.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سامی سه شنبه ۸ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من اکثر اوقات بدون هیچ دلیلی تپش قلب میگیرم! مخصوصا شبها قبل از خواب دلیلش چیست
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۸ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سلام از زمان طپش قلب نوار بگیرید
  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۹ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    ضمیمه سوال ۳۱۳۲سلام بله آقای دکتر من هر روز دچار این اریتمی میشم اما نه به تعدادی که بیمارستان رفتم هر روز دچار pacمیشم با تغییر وضعیت گاهی میاد ریز ریز میادنصف متورال هم تاثیری نداره فکر میکنم آیا این متورال باعث بدتر شدن بلوک چپم نمیشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۸ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      خیر مشکلی نیست
    2. تصویر کاربر سعید سه شنبه ۸ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سلام شرمنده دنباله سوال ۳۱۳۲تا چنتا ضربان نابجا در دقیقه و در روز نیاز نیست به ابیلشن زندگیم جوری شده که ۶سال از خونه نرفتم بیرو ن مسافرت میترسم برم خواهش میکنم راهنماییم کنین
    3. تصویر کاربر سعید سه شنبه ۸ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سلام ازاینکه دلسوزانه پاسخ میدین ممنونم ضمیمه سوال۳۱۳۲تا چنتا ضربان نابجا pacدر دقیقه و در روز نیاز به سوزندن نداره اخه من ۶ساله مسافرت که سهله از خونه نرفتم بیرون میترسم توروخدا راهنماییم کنین زندگیم شده ترس از این ضربان نابجا بعضی روزها ممکنه صدتا بیاد بعضی روزها هم ۲۰تا یا کمتر یا بیشتر
    4. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۹ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      هولتر نوار ببندید ببینیم میزان ضربان‌های نا‌به جا در روز چقدر هست
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر هستی یکشنبه ۶ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    ببخشید من فراموش کردم بگم که پرکاری تیروئید و روماتیسم خاموش دارم .
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۶ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سوال ناقص است
  • تصویر کاربر امید جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام‌اقای‌دکترخسته‌نباشین‌بنده‌۳۱ساله‌هستم‌چندسال‌قبل‌رفتم.دکتراعصاب‌وروان‌گفتن.اختلال‌ذهنی‌داری‌وهمین‌طورم.است.همش‌ذهنم.درگیره.یک‌وقتهای‌خوابم.منظم.میشه.دوست‌دارم.همش‌بخوابم.ووبعضی‌وقتهااصلان‌خوابم‌نمیادتاصبح‌بیدارمضربان‌قلبم‌کندمیزنه‌چه‌کارکنم‌
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سلام سوال شما از تخصص من خارج هست با متخصص مربوطه مشورت کنید
  • تصویر کاربر مریم جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام بر شما دکتر دلسوز ضمیمه سوال ۳۱۰۱مدارکم ارسال کردم و شما تشخیص pac‌بلوک شاخه چپ دادین که هیچ نوع تنگی نفس و درد ندارم اکسیژن خونم هنگام تپش ۹۹تا۱۰۰هست آیا کسیکه بلوک شاخه چپ داره میتونه ابلیشن کنه واسه pacاخه این ضربان زندگیم منتل کرده ممنون که وقت میزارین و پاسخ میدین
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      بله امکانپذیره ولی بهتره با فلوشیپ الکتروفیزیولوژی مشورت کنید
  • تصویر کاربر ربیعی جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام ، من ضعف عضله قلب دارم و دستگاه ICD دارم چند روز پیش آنالیز دداشتم بهم گفتن سکته خفیف داشتم که دستگاه رد کرده حالا چند روزه که زیر قفسه سینه احساس گرفتگی دارم و شبها هم با ضربان قوی از خواب بیدار می شوم در ضمن الان مشکلات عصبی زیادی دارن آیا این نشانه ها خطرناک است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      گزارش آنالیز ICD باید رویت شود
  • تصویر کاربر احمد جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    من قرض بی ۲ میخورم قپش قلب دارم چکار کنم آیا خطری داره
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      با پزشکی که دارو را تجویز کرده مشورت کنید این دارو در حیطه کاری من نمی‌باشد
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر موقع خواب سمت چپ سینم ب مدت دوثانیه تیر میکشه وقتی اکو انجام دادمlvef55 بود ضربان قلبمم چون ورزش میکنم 57عه حالت عادی این نرماله اقای دکتر؟ی مدته صدای ضربان قلبم تو مخمه موقع خواب
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۱ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سلام با توجه به شرح حال شما بیشتر به نظر منشا علایم شما استرسی و اضطرابی هست و جای نگرانی وجود نداره
  • تصویر کاربر 丂ム尺ム سه شنبه ۱ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر تقریبا دوساله بود که به خاطر درد قلب ناشی از استرسم پراپرانول 10 مصرف میکردم به دستور پزشکم تقریبا یه ماهی است که روزی دو بار پراپرانول 20 مصرف میکنم دو هفته ای است که فشارم بالاتر از 9 نمیره مشکل از دوز پراپرانوله یا خیر در ضمن 18 سالمه
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۱ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سلام بله مربوط به دوز پرانول هست
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۲۵ مرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما دکتر دلسوز
    چنتا سوال داشتم از خدمتتون
    ممنون که نوار قلب رویت کردین
    پیرو سوال ۳۱۰۱اول اینکه آیا بلوک شاخه چپ خطرنناکه؟ای اف قلبم نرمال بود تو اکو اکسیژن خونم ۹۹
    آیا ضربان نابجا همون پی وی سی هست این ضربان نابجا وقتی که استرس پیدا میکنم یا معده م پر بشه میاد دکتر واسم نصف متورال نوشته و گفت اگه بازهم آمد نصف شب هم بخور آیا متورال خطرناک نیست واسه بلوک شاخه چپ چون متورال نیز بتا بلاکر هست ممکنه باعث بشه ضربان افت کنه و زیر ۶۰بیاد
    برای درمان ضربان نابجا باید چکار کنم اخه حملات شدید پانیک دارم دوبار حمله پانیک که بهم دست داد رفتم بیمارستان قلب تعدا ضربان نابجا خیلی زیاد بود اما بعد خوب شد با متورال خداراشکر الان دیگه ممکنه یروز بیاد مثلا ده تا یا یروز اصلا نیاد اما چون پانیک دارم عصبیم میکنه و میریزم بهم آیا این ضربان نابجا ممکنه خطرناک باشه
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۲ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      پاسخ داده شد
    2. تصویر کاربر مریم دوشنبه ۲۴ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      سلام آقای دکتر فرمودین نوارارسال کنم کردم بعد فرمودین بلوک شاخه چپ و ضربان نابجا هست حالا سوالتون چی هست؟؟
      سوالم این است که آیا این بلوک و ضربان نابجا خطرناک هست ؟؟آیا نصف متورال برای بلوک خطرناک هست و احتمال ایست وجود داره با نصف متورال ؟با وجود نصف متورال بازم حمله پانیک ضربان نابجا میاد توروخدا بهم بگین چکارکنم زندگیم مختل شده
    3. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۲۵ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      سلام سوال شما را پاسخ دادم پاسخ های که به شما داده شده را مجدد نگاه کنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.