هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) یک داروی خوب 2 در 1 بوده، که باعث کاهش فشار خون و پیشگیری از سکته مغزی می شود.
عملکرد هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید)
هیزار (لوزارتان اچ/هیدروکلروتیازید) یک داروی ترکیبی است که -همانطور که از نام آن مشخص است- حاوی دو داروی لوزارتان و هیدروکلروتیازید می باشد. لوزارتان به عنوان یک مسدود کننده ی گیرنده ی آنژیوتانسین II (ARB)، آن دسته از مواد شیمیایی که منجر به سفت شدن رگ های خونی می شود را مسدود می کند. بنابراین، رگ های خونی شل شده و فشار خون فرد کاهش می یابد. هیدروکلروتیازید که اغلب اوقات با نام HCTZ شناخته می شود، یک داروی دیورتیک (قرص ادرار آورد یا قرص آب) است. این دارو با دفع آب اضافی کلیه ها و برخی از مواد معدنی (مثل سدیم و پتاسیم) به کاهش فشار خون و تورم کمک می کند.
موارد مصرف هیزار (لوزارتان اچ/هیدروکلروتیازید)
- فشار خون بالا
- کاهش خطر سکته مغزی در افراد مستعد
اشکال دارویی هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید)
قرص
- 50 میلی گرم / 5/12 میلی گرم
- 100 میلی گرم / 5/12 میلی گرم
- 100 میلی گرم / 25 میلی گرم
دوز رایج هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید)
معمولاً دوزی که پزشک در ابتدا برای بیمار تجویز می کند دوزmg 50/12/5 در روز است. بیشتر از 100/25 mg در روز توصیه نمی شود. البته، پزشک بر اساس میزان فشار خون شما دوز مناسب را برایتان تجویز می کند.
مزایا و معایب هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید)
مزایا:
- خطر سکته ی مغزی را در افراد مبتلا به فشار خون و مشکلات قلبی کاهش می دهد.
- خطر حمله قلبی را در افراد مبتلا به فشار خون کاهش می دهد.
- به حفظ عملکرد کلیه در افراد مبتلا به دیابت یا بیماری های کلیوی خفیف کمک می کند.
- عوارضی جانبی نسبتاً کمی دارد.
مصرف یک قرص ترکیبی از مصرف دو قرص راحت تر است.
معایب:
- باعث افزایش تعداد دفعات ادرار می شود.
- برای بررسی تأثیر دارو روی کلیه ها، به آزمایش خون منظم نیاز دارید
- مصرف این دارو برای زنان باردار خطرناک است.
- ممکن است در افراد سیاه پوست مبتلا به فشار خون بالا، عملکرد ضعیفی داشته باشد.
- معمولاً اولین انتخاب پزشک برای درمان فشار خون بالا نیست.
نکات دارویی هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید)
- شما ممکن است در چند روز اول مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) دچار ضعف و سرگیجه ی خفیف شوید. علت این امر این است که بدن در حال سازگار شدن با فشار خون جدید (پایین تر) بوده و با گذشت زمان بهتر می شود.
- شما باید یک هفته پس از مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) فشار خون خود را چک کرده و آزمایش خون بدهید. پس از این یک هفته مرتب باید فشار خون را چک کنید.
- در صورت مشاهده ی تورم (به خصوص در اطراف صورت و گردن) فوراً به پزشک مراجعه کنید.
- هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) ممکن است باعث افزایش دفعات و مقدار ادرار شود. در نتیجه برای جلوگیری از مشکلات خواب سعی کنید این دارو را در زمان صبح یا بعد از ظهر مصرف کنید.
- در صورت بارداری از مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) بپرهیزید.
عوارض جانبی هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید)
هر دارویی در کنار فوایدی که برای بدن دارد، دارای عوارض جانبی نیز می باشد. در نتیجه، حتی اگر داروی مؤثری مصرف می کنید، ممکن است با برخی از عوارض جانبی آن نیز مواجه شوید. در صورت مشاهده ی هر یک از موارد زیر در زمان مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) فوراً به پزشک مشاهده کنید:
- آنژیو ادم (تورم صورت، زبان، گلو)
عوارض جانبی زیر ممکن است با گذشت زمان و عادت کردن بدن به دارو، خود به خود برطرف شوند. در صورتی که این علائم ادامه دار شد سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید:
عوارض جانبی رایج:
- علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا (6%)
- سرگیجه (6%)
- کمردرد (2%)
سایر عوارض جانبی:
- شکم درد
- تورم (ادم)
- ضربان قلب بالا
- گرفتگی بینی
- راش (دانه های پوستی)
خطرات و هشدارهای مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید)
هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) ممکن است سبب برخی از مشکلات جدی سلامتی شود. این خطرها برای گروه های خاص تا چند برابر بیشتر می باشد. بنابراین در صورت داشتن هر یک از مشکلات زیر بهتر است با پزشک خود مشورت کنید:
نقص های مادرزادی
هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) می تواند باعث نقص های مادرزادی شود. بنابراین اگر متوجه بارداری خود شدید فوراً مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
پایین آمدن فشار خون و کم آبی بدن
عوامل خطرزا: مصرف الکل، مصرف سایر داروهای کاهش دهنده ی فشار خون، مصرف دیورتیک ها
هیزار (لوزارتان اچ/هیدروکلروتیازید) باعث پایین آمدن فشار خون می شود. شما ممکن است در برخی موارد احساس سرگیجه یا منگی کنید. این علائم باید پس از چند روز از بین بروند. در صورت ادامه دار شدن این علائم، باید فوراً پزشک خود را در جریان بگذارید. پزشک برای حل مشکل شما ممکن است دوز مصرفی را تغییر داده و یا از داروهای جایگزین استفاده کند. همچنین، اگر ادرارتان کمتر از حد معمول شده یا با وجود مصرف مایعات ادرار شما تیره شده است به پزشک خود اطلاع دهید.
تشدید مشکلات کلیوی
عامل خطرزا: سابقه ی مشکلات کلیوی
اگرچه هیزار (لوزارتان اچ/هیدروکلروتیازید) برای کلیه ها مفید است، اما در برخی موارد نادر می تواند باعث تشدید مشکلات کلیوی شود. قبل از شروع مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) و همچنین بعد از شروع مصرف، شما باید به طور مرتب آزمایش خون بدهید تا پزشک بتواند عملکرد کلیه هایتان را به خوبی تحت نظر داشته باشد. اگر ادرار شما کمتر از حد معمول شده و یا با وجود مصرف مایعات، ادرارتان تیره شده است، به پزشک خود اطلاع دهید.
واکنش آلرژیک
عوامل خطرزا: سابقه ی سایر آلرژی ها
احتمال اینکه افرادی که قبلاً به سایر آلرژی ها مبتلا شده اند، واکنش مشابهی را در حین مصرف هیزار (لوزارتان اچ/هیدروکلروتیازید) تجربه کنند، وجود دارد. قبل از مصرف این دارو در مورد سابقه ی آلرژی خود با پزشک مشورت کنید. همچنین، در صورت مشاهده ی بثورات شدید پوستی، مشکل تنفسی یا تورم در اطراف صورت و گردن فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
عدم تعادل مواد معدنی
عوامل خطرزا: ضعف عملکرد کلیه، آب و هوای گرم
هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) ممکن است موجب تغییر در سطح مواد معدنی بدن (مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم) شود. اگر در زمان مصرف این دارو متوجه علائمی مثل خشکی دهان، ضعف، سرگیجه، درد یا گرفتگی عضلات، ضربان قلب بالا، تهوع و استفراغ شده اید پزشک خود را در جریان بگذارید.
مشکلات چشمی (گلوکوم)
عوامل خطرزا: سابقه آلرژی به سولفونامید یا پنی سیلین
بر برخی موارد نادر، ممکن است شما با مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) علائمی مثل تاری دید یا درد چشم را تجربه کنید. در صورت مشاهده ی این علائم فوراً به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است این علائم به یک مشکل دائمی تبدیل شوند.
لوپوس
عوامل خطرزا: سابقه ی لوپوس
هیزار (لوزارتان اچ /هیدروکلروتیازید) در برخی از بیماران ممکن است منجر به لوپوس شده و یا این بیماری را تشدید کند. اگر سابقه ی ابتلا به لوپوس را دارید، حتماً در مورد خطرات و مزایای مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی هیزار (لوزارتان اچ/هیدروکلروتیازید)
هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) ممکن است با برخی از داروها یا مکمل های غذایی تداخل داشته باشد. همیشه در مورد سایر داروهایی که مصرف می کنید (اعم از داروهای تجویز شده، داروهای بدون نسخه، ویتامین ها، مکمل های غذایی یا گیاهی) با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. همچنین، مصرف برخی از داروها در کنار هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) توصیه نمی شود. اما در صورت نیاز به مصرف هر دو دارو، پزشک ممکن است دوز یا زمان مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر دهد. برخی از تداخلات دارویی احتمالی با هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) عبارتند از:
- آلیسکیرین
- دوفتیلید
- آسکلوفناک
- استتاسین
- استیل دیگوکسین
- آمفتامین
- آمتولمتین گواسیل
- تری اکسید آرسنیک
- آسپرین
- بنازپریل
- بنزفتامین
- برومفناک
این لیست شامل تمامی موارد نمی شود.
سؤالات متداول
آیا هیزار (لوزارتان اچ/هیدروکلروتیازید) همان لوزارتان است؟
خیر. هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) ترکیبی از لوزارتان و هیدروکلروتیازید می باشد و عملکرد متفاوتی برای کاهش فشار خون شما دارد. اگرچه نام این دو دارو شباهت دارد اما لوزارتان، بدون هیدروکلروتیازید است.
آیا هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) باعث افزایش وزن می شود؟
اضافه وزن از عوارض جانبی هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) نیست. اما اگر متوجه تورم در بدن خود شده اید و یا احساس می کنید بدن شما به میزان بیشتری آب در خود نگه می دارد با پزشک تماس بگیرید.
آیا می توانم در زمان مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) موز بخورم؟
هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) باعث تغییر در سطح پتاسیم بدن شما می شود. اینکه در زمان مصرف این دارو، به طور منظم آزمایش خون دهید از اهمیت بالایی برخوردار است. پزشک می تواند با توجه به آزمایش خون شما، مناسب ترین رژیم غذایی و منع مصرف برخی از مواد غذایی را برایتان شرح دهد.
در زمان مصرف هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) چه مسکنی می توانم مصرف کنم؟
مصرف مسکن هایی مثل تایلنول و نورکو (طبق دستور پزشک) همراه با هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) مشکلی ندارد. از مصرف ایبوبروفن همراه با هیزار (لوزارتان/هیدروکلروتیازید) خودداری کنید؛ زیرا مصرف همزمان این دو دارو می تواند باعث آسیب دیدگی کلیه شود.