آیا شما احساس سنگینی در قلب را احساس می کنید! احساس سنگینی در قفسه سینه، می تواند ناشی از شرایط فیزیکی و روانی مختلفی باشد. مردم، اغلب احساس سنگینی در قفسه سینه را مربوط به مشکلات قلبی می دانند، اما این ناراحتی می تواند نشانه ی اضطراب یا افسردگی باشد.
افراد ممکن است درد یا ناراحتی قفسه سینه را به صورت احساس سنگینی در قفسه سینه توصیف کنند. دیگر احساساتی که افراد مبتلا به درد قفسه سینه، ممکن است تجربه کنند شامل موارد زیر می باشد:
- تنگی
- فشرده شدن
- خرد شدن
- درد شدید
- سوزش
- تیر کشیدن
در ادامه مطلب، علت سنگيني قفسه سينه و تنگي نفس را توضیح خواهیم داد.
13 علت احساس سنگینی قفسه سینه
در این مطلب، 13 علت سنگيني قفسه سينه را توضیح خواهیم داد.
1-اضطراب
اختلال اضطراب، یک مشکل سلامت روانی می باشد که موجب می شود فرد احساس نگرانی، دلهره و تنش داشته باشد. همچنین این اختلال، علائم جسمانی بسیاری را به همراه دارد. تجربه ی اضطراب می تواند منجر به احساس سنگینی یا تنگی در قفسه سینه شود. دیگر علائم جسمانی اضطراب شامل موارد زیر می شوند:
حمله پانیک شامل تجربه ی بسیاری از این علائم می شود. علائم حمله پانیک شدید و طاقت فرسا هستند. اگر فردی پیش از این تجربه حمله پانیک را نداشته است، ممکن است علائم خود را با علائم حمله قلبی اشتباه بگیرد. تجربه حمله ی پانیک می تواند باعث شود که فرد احساس کند جسم او در خطر است، اما این حمله ها از نظر فیزیکی خطرناک نیستند. علائم معمولاً پس از 20-10 دقیقه از بین می روند. اگر فردی اغلب اوقات دچار حمله پانیک می شود، ممکن است دارای نوعی اختلال اضطراب به نام حمله پانیک باشد.
- کشش عضلانی
- تعریق
- لرزش
- ضربان قلب سریع
- تنفس سریع
- سرگیجه
- حالت تهوع
- سوزن سوزن شدن
2-افسردگی
یک پژوهش صورت گرفته در سال 2017 ارتباطی بین افسردگی و تجربه درد قفسه سینه مکرر پیدا کرد. فرد مبتلا به افسردگی ممکن است علائمی فیزیکی را نیز تجربه کند، چرا که افسردگی بر نحوه ی احساس درد افراد تأثیر می گذارد.
یک نظریه این است که افسردگی بر انتقال دهنده های عصبی که هم درد و هم روحیه را کنترل می کنند، تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به افسردگی، همچنین ممکن است سنگینی قفسه سینه ناشی از افزایش استرس درک شده را تجربه کنند. درد ها و تیر کشیدن های بدون دلیل همراه با احساس ناامیدی، بی ارزشی و یا گناهکار بودن ممکن است نشانه ی افسردگی باشد.
3-کشیدگی عضلانی
کشش عضلات میان دنده ای ممکن است به دنده ها فشار وارد کند و موجب احساس سنگینی در قفسه سینه شود.
4-GERD
GERD در زمانی اتفاق می افتد که اسید معده به گلوی فرد باز می گردد. علاوه بر درد قفسه سینه، این بیماری می تواند موجب شرایط زیر شود:
- تولید بزاق بیش از حد
- درد به هنگام بلعیدن
- گلو درد
5-پری کاردیت
پریکاردیوم، نام لایه های بافتی اطراف قلب می باشد. پریکاردیت زمانی اتفاق می افتد که پریکاردیوم عفونت کند و ملتهب شود. زمانی که پریکاردیوم ملتهب می شود، ممکن است به قلب سابیده شود و موجب درد قفسه سینه شود. درد معمولاً زمانی که فرد صاف می نشیند بهتر می شود و در حین دراز کشیدن بدتر می شود.
6-آنژین
آنژین می تواند موجب احساس فشار در قفسه سینه شود. این حالت در زمانی اتفاق می افتد که قلب، خون کافی را دریافت نکند و نشانه یک بیماری کرونری شریانی می باشد.
علاوه بر درد قفسه سینه، آنژین می تواند موجب درد در نواحی زیر شود:
- کمر
- گردن
- بازو ها
- شانه ها
- فک
7-حمله قلبی
ناراحتی قفسه سینه یکی از علائم حمله قلبی می باشد. در طول حمله قلبی، قفسه سینه ممکن است موارد زیر را احساس کند:
- سنگینی
- تحت فشار بودن
- فشرده شدن
- سیری
- دردناک بودن
دیگر علائم حمله قلبی عبارتند از:
- درد در گردن، فک، کمر یا معده
- تنگی نفس
- عرق سرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
حمله ی قلبی، یک شرایط اورژانسی پزشکی می باشد، بنابراین هر کسی که مشکوک به حمله قلبی باشد، فوراً باید تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرد.
بیشتر بدانید…
8-پنه مونی (ذات الریه)
ذات الریه یکی از عوارض آنفلوانزا و دیگر عفونت های دستگاه تنفسی می باشد. دیگر علائم ذات الریه شامل موارد زیر می شود:
- تنگی نفس
- سرفه
- تب
- لرز
9-ریه فروریخته
این شرایط که به پنوموتوراکس شناخته شده است، زمانی اتفاق می افتد که هوا در فضای بین ریه ها و دیواره قفسه سینه جمع می شود. پنوموتوراکس می تواند خود به خود اتفاق بیفتد و یا یکی از عوارض بیماری ریوی باشد. فرد مبتلا به ریه فروریخته، علاوه بر درد قفسه سینه ممکن است تنگی نفس را نیز تجربه کند.
10-آمبولی ریوی
احساس سنگینی یا درد در قفسه سینه ممکن است علامت آمبولی ریوی باشد. این امر زمانی اتفاق می افتد که شریان ریوی مسدود شده باشد. انسداد، معمولاً یک لخته خونی می باشد، اما در موارد نادر می تواند متشکل از مواد دیگری همچون چربی باشد.
انسداد موجب علائم زیر نیز می شود:
- سبکی سر
- تنگی نفس شدید
- ضربان قلب سریع
- مرگ
11-کوستوکندریت
اگر فرد در محل اتصال استخوان سینه (جناغ) با دنده ها درد داشته باشد، ممکن است دچار کوستوکندریت شده باشد. این بیماری که به درد دیواره ی قفسه سینه معروف است، زمانی رخ می دهد که غضروف بین دنده و استخوان سینه ملتهب شود. زمانی که فرد این ناحیه را لمس می کند، ممکن است درد شدیدتر شود.
12-سنگ صفرا
تجمع کلسترول یا بیلی روبین می تواند موجب تشکیل توده هایی به نام سنگ صفرا در کیسه صفرا شود. سنگ صفراها همیشه علائمی ندارند، اما زمانی که مجاری صفراوی فرد را مسدود کنند، می توانند موجب درد قفسه سینه شوند. پزشکان این شرایط را حمله سنگ صفرا می نامند.فرد معمولاً درد حمله سنگ صفرا را در سمت راست بالای شکم خود احساس می کند. درد اغلب تیز و ناگهانی است اما می تواند شبیه به یک احساس گرفتگی شدید و کسل کننده نیز باشد.
13-تشریح آئورت
آئورت شریان اصلی قلب می باشد. تشریح آئورت زمانی رخ می دهد که دیواره آئورت پاره شود. این یک شرایط اورژانسی پزشکی است و نیاز به درمان فوری دارد.
احساس سنگيني در گلو و قفسه سينه
فشار یا سنگینی در گلو، قفسه سینه، شانه ها یا پشت، می تواند نشانه حمله قلبی باشد. گاهی اوقات گلوی شما نیز سفت می شود، در صورت داشتن یک واکنش آلرژیک شدید هم، ممکن است چنین احساسی را داشته باشید.
درمان سنگینی قفسه سینه به چه صورت است؟
درمان سنگینی قفسه سینه بسته به علت آن متفاوت می باشد.
درمان مشکلات روانشناختی
زمانی که سنگینی یا تنگی قفسه سینه یکی از علائم اضطراب یا افسردگی باشد، کمک گرفتن برای رفع مشکل زمینه ای بسیار مهم است. افراد، اغلب می توانند اضطراب و افسردگی خود را از طریق ترکیبی از داروها و صحبت درمانی کنترل کنند.
تکنیک های کنترل استرس و تغییرات سبک زندگی زیر نیز می توانند به فرد کمک کنند:
- ورزش منظم
- یوگا، مدیتیشن یا ذهن آگاهی
- یک رژیم غذایی سالم و متعادل
- خواب کافی
- یادداشت نویسی روزانه
- درخواست حمایت عاطفی از خانواده و دوستان
درمان علل فیزیکی
هر کدام از علل سنگینی یا درد قفسه سینه ممکن است نیاز به درمان های مختلفی داشته باشند:
کشش عضلانی: داروی مسکن، استراحت و کمپرس می تواند کشیدگی را در طول زمان بهبود بخشد.
GERD: تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی اغلب می توانند از بروز علائم جلوگیری کنند.
پریکاردیت: پزشک ممکن است برای کاهش التهاب دارو تجویز کند.
آنژین: دارو و تغییرات سبک زندگی اغلب می توانند علائم را کاهش دهند. گاهی اوقات انجام عمل جراحی ضروری است.
حمله قلبی: این بیماری نیاز به درمان فوری دارد که می تواند شامل دارو و جراحی باشد.
ذات الریه: استراحت و دارو می توانند به درمان عفونت کمک کنند. در صورتی که علائم شدید باشند فرد ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد.
ریه فرو ریخته: تمرکز درمان بر روی آزادسازی هوای گیر افتاده می باشد.
آمبولی ریوی: فرد ممکن است در بیمارستان، داروهای رقیق کننده ی خون، اکسیژن و مسکن دریافت کند.
کوستوکندریت: داروی مسکن، کمپرس و استراحت می تواند علائم را تسکین بخشد.
سنگ صفرا: حمله های سنگ صفرا ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشد.
تشریح آئورت: این مورد ممکن است نیاز به جراحی اورژانسی داشته باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افرادی که دچار اضطراب یا افسردگی هستند، ممکن است به عنوان یکی از علائم، در قفسه سینه خود احساس سنگینی کنند. در این مورد، معمولاً هر زمانی که این علائم اتفاق می افتند، مراجعه به پزشک ضروری نیست. گرچه، از آنجا که درد و سنگینی قفسه سینه علل بسیاری دارند، بهتر است در زمان بروز علائم برای اولین بار، به پزشک مراجعه کرد. هر کسی که درد قفسه سینه ناگهانی، بدون دلیل و شدید را تجربه کند باید با خدمات اورژانس تماس بگیرد.
دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران