وبسایت دکتر مرعشی زاده

تاثیر استرس بر قلب و جنبه های مختلف آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

همه ی ما می دانیم که استرس ‌می تواند منجر به فشار خون بالا شود که خود یک عامل خطر‌ برای حملات قلبی و سکته ها محسوب می شود و همچنین مانند خوردن زیاد، سیگار کشیدن و‌ به میزان کافی ورزش نکردن، استرس می تواند یکی از عوامل خطر بیماری قلبی عروقی باشد. به همین دلیل، شما باید استرس خود را کنترل کنید و در صورت لزوم یک نوبت چکاپ قلب را برنامه ریزی کنید. در این مقاله، ما قصد داریم تاثیر استرس بر قلب و جنبه های مختلف آن را بررسی کنیم.

انواع مختلف استرس

انواع مختلف استرسی که ما می توانیم تجربه کنیم چه چیزهایی هستند و چگونه طبقه بندی می شوند؟

استرس حاد:

واکنش بدن به موقعیت های چالش برانگیز یا ناراحت کننده می باشد. همه ی ما گهگاهی به این نوع استرس دچار می شویم؛ استرس حاد اغلب اجتناب ناپذیر است و معمولاً خطرناک نیست. زمانی که یک موقعیت خطرناک بگذرد، بدن شما به حالت طبیعی بر می گردد. گرچه، در موارد استرس حاد شدید برای مثال بعد از یک موقعیت خطرناک؛ مشکلات روحی مانند اختلال استرس پس از حادثه  PSTD ممکن است به وجود بیاید.

استرس حاد

استرس حاد دوره ای، با دوره های منظم استرس حاد مشخص می شود و می تواند روی سلامت فیزیکی و روحی تأثیر منفی داشته باشد. اگر شما در مورد حوادث استرس زایی که ممکن است اتفاق بیفتند مضطرب شوید و یا از استرس مرتبط با کار رنج می برید ممکن است به این شرایط دچار شوید. این شرایط در افرادی با مشاغل پر استرس مانند افسران پلیس یا سربازان شایع تر است.

استرس مزمن:

به سطوح بالای استرس در طولانی مدت اشاره دارد. اگر شما در یک دوره ی طولانی استرس را تجربه کنید می تواند منجر به مشکلات زیر شود:

  • بیماری قلبی عروقی
  • اضطراب
  • افسردگی
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • فشار‌خون بالا

شما همچنین ‌ممکن است مشکلات بیشتری مانند سر درد، معده درد و مشکلات خواب را تجربه کنید.

استرس چه عللی دارد؟

شرایط زیر معمولاً از علل استرس هستند:

  • ایجاد تغییرات قابل توجه در زندگی
  • احساس تحت فشار بودن
احساس تحت فشار بودن
  • کنترل نداشتن روی یک موقعیت خاص
  • نگرانی مداوم در مورد مسئله ای
  • به اندازه ی کافی مشغول ‌نبودن با کار یا فعالیت های دیگر
  • غرق شدن در مسئولیت ها

استرس چه مربوط به نگرانی های مالی، مشکلات رابطه ای و یا دغدغه های شغلی باشد، ممکن‌ است به یک مسئله خاص مربوط شود و یا بر اثر جمع شدن چندین نگرانی کوچکتر به وجود آید. وقتی شما از علت دقیق استرس خود مطمئن نیستید، صحبت با دیگران در مورد آن برای شما سخت خواهد بود و‌ ما نباید سایر عوامل تأثیر گذار روی مقدار استرس خود را فراموش کنیم. این عوامل عبارتند از:

  • تفسیر اتفاقات به صورت منفی یا مثبت
  • در برخورد با نوع خاصی از فشار چقدر تجربه دارید
  • فشارهای دیگری که به طور همزمان با آنها دست و پنجه نرم می کنید
  • چقدر از جانب دیگران حمایت می شوید
  • از نظر عاطفی چقدر منعطف هستید

استرس بر قلب چه تاثیری دارد؟

در رابطه با تاثیر استرس بر قلب باید گفت که اگر شما به طور مکرر احساس استرس دارید و راههای مؤثری برای کنترل این استرس وجود ندارد، ممکن است بیشتر مستعد مشکلات زیر باشید:

  • فشار‌خون بالا
  • بیماری قلبی
اثرات استرس بر قلب
  • ضربات قلب نامنظم
  • درد قفسه سینه

استرس می‌تواند موجب لخته شدن خون شود و شما را بیشتر در معرض حمله ی قلبی قرار دهد. شیوه ای که بدن شما به استرس واکنش نشان می دهد، اهمیت زیادی دارد.‌ برخی از افراد با شرکت در عادات ناسالم مانند عدم ورزش کافی، سیگار کشیدن یا خوردن بیش از حد، به استرس واکنش نشان می دهند. اگر شما می توانید راههای سالمی برای تسکین استرس خود پیدا کنید، برای بدن و ذهن شما مفیدتر است.

علائم استرس قلب

وقتی با استرس حاد مواجه می شوید، شما ممکن است کاردیومیوپاتی استرس را تجربه کنید که به سندرم قلب شکسته معروف است. استرس ناگهانی می تواند بر اثر عوامل استرس زای عاطفی مانند ترس، سوگ، شوک یا عصبانیت ایجاد شود. عوامل استرس زای فیزیکی مانند صرع، سکته، تب، قند خون پایین و مشکل تنفسی می توانند تأثیر داشته باشند.

وقتی یک حادثه ی استرس زا رخ می دهد، بدن هورمون های استرس مانند آدرنالین تولید می کند که به شما کمک می کند با استرس مقابله کنید.

وقتی قلب در این مقدار آدرنالین زیاد غرق شود، سندرم قلب شکسته ممکن است رخ دهد، از آنجا که عضله ی قلب ضعیف می شود، شریان های کوچک تنگ می شوند و جریان خون کاهش می یابد. اگر آدرنالین به سلول های قلب متصل شود، کلسیم می تواند وارد سلول ها شود و از انجام وظیفه ی آنها جلوگیری کند.

این شرایط می تواند منجر به علائمی همچون موارد زیر شود:

  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • سرگیجه
  • تعریق
تاثیر مشکلات قلبی بر تعریق بدن

این علایم ممکن است به مدت چند دقیقه ادامه داشته باشند، اما در برخی از موارد ممکن است تا چند روز طول بکشند.

استرس و ‌حملات قلبی

تحقیقات نشان داده اند که احساس استرس مکرر می تواند خطر ابتلا به حمله ی قلبی را افزایش دهد. پژوهشی دریافته است که وقتی افراد تحت استرس هستند، آمیگدالای مغز آنها (بخشی از مغز که با استرس سر و کار دارد) سیگنالی به مغز استخوان ارسال می کند تا گلبول های سفید بیشتری تولید کند. این شرایط می‌تواند منجر‌به التهاب شریان ها شود و خطر حمله ی قلبی را افزایش‌دهد. همچنین مطابق با تحقیقات استرس می تواند به صورت غیر مستقیم خطر بیماری های قلبی مانند بیماری قلبی کرونری را افزایش دهد.

استرس و بیماری قلبی

همانطور که در بخش قبلی گفته شد، استرس با افزایش خطر بیماری قلبی رابطه ی مستقیم دارد. با اینکه استرس ممکن است یک عامل خطر مستقیم نباشد، اما احساس استرس مکرر با عوامل دیگری مانند فشار خون بالا، عادات غذایی بد، ورزش نکردن کافی و سیگار کشیدن مرتبط است.

استرس و تپش قلب

تپش قلب یا آریتمی قلبی زمانی رخ می دهد که قلب به صورت نامنظم ضربان می زند. در اکثر موارد، این شرایط یک مشکل جدی نیست. محرک های روانی و عاطفی زیادی وجود دارد که می توانند باعث بروز تپش قلب شوند که شامل استرس، اضطراب، هیجان, عصبانیت و حملات پانیک می شوند.

استرس و تپش قلب

استرس و فشار خون بالا

وقتی که دچار استرس می شوید، بدن هورمون های زیادی تولید می کند، این هورمون ها می توانند با تنگ کردن شریان ها و ضربان قلب سریعتر به طور موقت فشار خون را افزایش دهند. استرس مکرر می تواند فشار خون را افزایش دهد اما هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد فشار خون بالای طولانی مدت به طور مستقیم با استرس افزایش می یابد.

گرچه، واکنش های رفتاری به استرس مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل زیاد و خوردن فست فود با فشار خون بالا مرتبط هستند، زیرا این شرایط با افزایش خطر بیماری قلبی مانند اضطراب و افسردگی، رابطه ی مستقیم دارند. خوشبختانه فعالیت هایی وجود دارد که با انجام آنها می توانید استرس را کاهش دهید و سپس فشار خون را پایین بیاورید.

چگونه می توان استرس را کاهش داد

اجازه دهید این مقاله را با نکاتی در مورد نحوه ی کاهش استرس به پایان برسانیم:

فعالیت کافی داشته باشید:

هر زمانی که ما ورزش می کنیم، بدنمان اندورفین آزاد می کند  که باعث تقویت روحیه ی ما می شود. ورزش نه تنها به طور منظم با استرس مقابله می کند، بلکه می تواند فشار خون را کاهش دهد و قلب شما را تقویت کند. نیازی نیست که ورزش، تمرینات باشگاهی شدید باشد، فقط پیاده روی، بازی کردن ‌یک ورزش یا شنا کردن نیز یک تسکین دهنده ی استرس عالی می تواند باشد.

یاد بگیرید ذهن خود را برای مدتی خاموش کنید:

اگر شما یک زندگی پر استرس دارید، ممکن است زمان آن باشد که ذهن خود را برای مدتی خاموش کنید. یعنی برای مدتی از رسانه های اجتماهی، برنامه های تلویزیونی و ایمیل ها دور بمانید.‌

روش های کاهش استرس

بخندید:

نقش خنده را برای سلامت قلب خود نادیده نگیرید. تحقیقات نشان داده اند که خندیدن می تواند سطوح هورمون استرس را کاهش دهد و التهاب شریان ها را کاهش دهد.

خواب کافی داشته باشید:

 یک خواب شبانه ی هفت تا نه ساعته می تواند برای مقابله با استرس، به شما ذهنیت قوی تری دهد. تحقیقات نشان می دهند که این شرایط، یک وضعیت دو سر باخت است. سطوح استرس بالا می تواند منجر به مشکلات خواب شود، در حالیکه خواب کافی نیز می تواند استرس را افزایش دهد.

با بک متخصص صحبت کنید:

صحبت کردن در مورد مسائل به طور ویژه با یک متخصص باتجربه می تواند مفید باشد. گرچه، صحبت با یک مشاور یا تراپیست ممکن است به طور کامل مشکل را ریشه کن نکند، اما ثابت شده که تا حد زیادی می تواند سطوح استرس را کاهش دهد.

معاینه ی قلب سالم:

شما باید هر از گاهی برای چکاپ قلب خود به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شود که قلبتان به خوبی عمل می کند و هرگونه مشکل پزشکی زمینه ای را در اسرع وقت تشخیص دهد. پزشکان با توجه به مشکل شما، با آزمایشات زیر شرایط قلبتان را بررسی می کنند:

  • سی تی اسکن قلب
  • سی تی آنژیوگرافی قلب
  • آزمایش خون
  • نوار قلب

دکتر مرعشی زاده متخصص قلب و عروق

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.