وبسایت دکتر مرعشی زاده

سنکوپ وازوواگال

در این مقاله مطالعه می کنید:

سندرم وازوواگال نوعی بیماری قلبی می باشد، که در آن ممکن است فرد مبتلا، بر اثر کاهش ناگهانی و سریع ضربان قلب و فشار خون، غش کند. این عارضه با عنوان سنکوپ وازوواگال یا نوروکاردیوژنیک و یا حمله وازوواگال نیز شناخته می شود.

علائم و نشانه‌های واکنش وازوواگال

شایع ترین علامت سندرم وازوواگال، غش کردن ناگهانی می باشد. سایر علائم و نشانه های واکنش وازوواگال قبل از غش کردن، ممکن است موارد زیر را شامل شود:

عرق سرد

تشخیص سنکوپ وازوواگال

برای تشخیص سندرم وازوواگال، پزشک سؤالاتی در مورد سوابق پزشکی فرد می پرسد و معاینه بدنی انجام می‌ دهد. سپس از روش‌ ها و فن‌آوری های پزشکی پیشرفته تر برای تشخیص مؤثر عارضه، برنامه ریزی برای درمان و نظارت دقیق بر وضعیت این بیماری قلبی استفاده می‌ شود. روش های تشخیصی رایج می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اکوکاردیوگرام: در این آزمایش با استفاده از دستگاه اولتراسوند و امواج صوتی، از حفره‌ ها و دریچه ‌های قلب، عکس‌ های متحرک گرفته می شود.
  • الکتروکاردیوگرام (EKG): در این آزمایش فعالیت الکتریکی قلب اندازه‌گیری شده و مورد بررسی قرار می گیرد. جریان الکتریکی قلب توسط 12 الی 15 الکترود تشخیص داده می شود، که به وسیله نوار چسب به بازو ها، پا ها و قفسه سینه متصل می گردند. این آزمایش می‌ تواند بزرگ شدن قسمت ‌های مختلف قلب، کار کردن بیش از حد یا آسیب دیده بودن آن را نشان دهد.
  • مانیتور رویداد (Event monitor): این دستگاه EKG قابل حمل، ضربان قلب را پس از فشار دادن یک دکمه ثبت می‌کند. این دستگاه را می‌توان تا چندین هفته، یا تا موقع بروز علائم پوشید.
  • مانیتور هولتر: این دستگاه EKG قابل حمل، به طور مداوم ریتم قلب را ضبط می‌کند و به مدت 24 تا 48 ساعت، در حین فعالیت عادی روزانه از آن استفاده می‌شود.
  • تست استرس: این آزمایش در حین ورزش انجام می‌ شود. ورزش باعث می گردد که قلب به سختی کار کند و در حین انجام آزمایشات با سرعت زیادی بتپد. اگر فردی توانایی ورزش کردن نداشته باشد، برای افزایش ضربان قلب، به او دارو می دهند. در این آزمایش می توان تغییرات موجود در ضربان، ریتم و فعالیت الکتریکی قلب و همچنین فشار خون را، به کمک دستگاه EKG تشخیص داد.

چه چیزی باعث سندرم وازوواگال می شود؟

غش کردن در اثر حمله وازوواگال، می تواند محرک های زیادی داشته باشد. سندرم واکنش وازوواگال ممکن است در نتیجه موارد زیر اتفاق بیافتد:

ترس شدید

عوامل موثر در ایجاد سنکوپ وازوواگال

علاوه بر علل بروز سندرم وازوواگال، چندین عامل دیگر نیز وجود دارد که در احتمال ابتلا به این عارضه تأثیرگذار می باشند. از جمله:

  • سن: سندرم واکنش وازوواگال بیشتر در کودکان، بزرگسالان جوان و سالمندان شایع است.
  • بیماری ‌های قلبی: بیماری ‌های قلبی مانند بیماری عروق کرونر، کاردیومیوپاتی (بیماری ماهیچه قلب)، آریتمی‌های قلبی، ضعف قلب و علائم نارسایی قلبی، یا داشتن سابقه حمله قلبی ممکن است خطر ابتلا به سندرم وازوواگال را افزایش دهند.

پیشگیری از حمله وازوواگال

معمولاً با اجتناب از محرک ها، می توان از غش کردن در اثر سندرم واکنش وازوواگال پیشگیری نمود. کاهش قرار گرفتن در معرض گرما، به ویژه زمانی که درگیر فعالیت های شدید فیزیکی می باشید، نوشیدن مایعات زیاد، پرهیز از ایستادن طولانی مدت، و اجتناب از عواملی که باعث استرس می شوند، کمک می کند تا از حملات وازوواگال که بر اثر این بیماری قلبی به وجود می آیند، پیشگیری کنید.

پیش آگهی در سنکوپ وازوواگال

سندرم وازوواگال به تنهایی یک بیماری خطرناک به حساب نمی آید، اما می تواند نشان دهنده یک عارضه جدی تر باشد. کسانی که حملات مکرر غش وازوواگال را تجربه می‌کنند، یا متوجه نوساناتی در تعداد دفعات بروز این عارضه می شوند، باید برای تشخیص عوامل زمینه‌ای مؤثر در ایجاد آن، در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایند.

درمان و بهبودی سندرم وازوواگال

ممکن است پزشک به بیمار در شناسایی محرک‌های حملات غش کمک کند و راهکار هایی برای اجتناب از این موارد به او ارائه دهد؛ اما در اغلب موارد، تجویز درمان های بیشتر برای حمله وازوواگال، غیرضروری است. با این حال، اگر وضعیت بیماری برای کیفیت زندگی افراد مشکل ساز باشد، پزشک ممکن است یکی از روش‌های درمانی زیر را پیشنهاد کند:

دارو

ممکن است پزشک برای درمان فشار خون پایین یا تنظیم سیستم عصبی مرکزی، دارو تجویز کند. این دو عارضه از عوامل زمینه ای مؤثر بر سندروم وازوواگال و حملات آن می باشند.

تغییرات سبک زندگی

برای کمک به درمان سندرم واکنش وازوواگال، ممکن است لازم باشد تغییراتی در سبک زندگی افراد ایجاد شود. برخی از این تغییرات عباتند از:

  • ورزش ‌های پا، پوشیدن جوراب‌ های فشاری (compression stockings)، و سفت کردن ماهیچه‌ های ساق پا در هنگام ایستادن، ممکن است خطر غش کردن بر اثر واکنش وازوواگال را کاهش دهد.
  • در صورتی که بیمار معمولاً فشار خون بالایی نداشته باشد، افزایش نمک در رژیم غذایی می‌تواند کمک کننده باشد.
  • بهتر است مبتلایان از ایستادن طولانی مدت، به خصوص در مکان های گرم و شلوغ پرهیز کنند
  • نوشیدن مایعات زیاد می تواند خطر حملات وازوواگال را کاهش دهد

گزینه های جراحی

در موارد بسیار نادر، ممکن است پزشک به منظور تنظیم ضربان قلب، جراحی و کار گذاری یک ضربان ساز درونی (pacemaker) را به بیمار توصیه کند.

عوارض سنکوپ وازوواگال

عوارض ناشی از سندرم وازوواگال معمولاً زمانی به وجود می آیند که غش کردن، منجر به آسیب های جدی می شود. کسانی که مستعد ابتلا به حملات وازوواگال می باشند، باید از محرک‌ های این عارضه اجتناب کنند. همچنین هنگام انجام به فعالیت هایی مانند رانندگی، شنا، کار با ماشین آلات سنگین، شرکت در ورزش های شدید یا فعالیت های هیجان انگیز، باید احتیاط زیادی به خرج داد.

دکتر مرعشی زاده متخصص قلب و عروق

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر اصعر پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام‌ علیکم ا بنده تری گیلیرسید ۳۷۰ وکلسترول ۱۹۹ دارم قرص جم‌فیبروزل استفادا می کنم شکم درد می کیرم بفرمایید قرص حایگزین چه مصرفکنم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش)
      جم‌فیبروزیل را قطع کنید بعد ار ۳ ماه رژیم و ورزش آزمایش را تکرار کنید
  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۷ خرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام دکتر من افت فشار دارم که دوهفته قبل7روی4بود ، امروز هم متاسفانه 8روی6بود که سرم زدم بالا اومد،دکتر بهم گفت سنکوپ وازرواگال هست نباید زیاد کار کنین ، دکتر من الان که علائم سنکوپ...میخوندم ولی من هیچکدوم از علایم به جز خواب آلودگی رو ندارم هوشیاریم سرجاشه و غش ندارم و عرق نمیکنم، فقط خوابم میگیره، دکتر بنظرتون من چرا اینجوری فشارم یحو نیفته اکثرا؟!!!!
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۷ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      سلام باید حضوری مراجعه کنید و از نظر قلبی ارزیابی شوید
  • تصویر کاربر baran شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من چند وقته که احساس سنگینی رو قفسه سینه ام میکنم ولی چند روزه بیشتر شده طوری ک احساس میکنم ی ماشین رو قفسه سینم وایساده ولی درد ندارم لطفا راهنماییم کنید ایا اصلا مسئله مهمی هست یا ن
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      پاسخ داده شد
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۲۰ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من زهرا رهنورد هستم
    78ساله هستم
    بیشتر اوقات بهتره بگم تقریبا هفته ای یک بار این سنکوب میاد سراقم ازحال میرم وقتی دکتر میرم میگه سنکوبه منم دیگه کلافه شدم
    آقای دکتر ممکنه این از علائم مرگ باشه چون سنم بالاست میگم؟ 😞
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۲۰ اسفند ۰( 2 سال پیش)
      سلام باید،هولتر نوار قلب ببندید
  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۱۶ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    با سلام :آقای دکتر من با کوچک ترین فعالیت خیلی خسته می شوم ‌خستگی قلبم را حس می کنم نفس کم می آورم وقلبم کوبنده می زند ‌جلوی استراحتم را می گیرد . دکتر که رفتم مشکلی نفرموده ولی این ناراحتی کلافم کرده وبه خصوص خستگی جلوی کارم را می گیرد لطفا راهنماییم فرمایید .
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۶ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام بهتره تست ورزش انجام شود
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.