پایشگر هولتر یک دستگاه دارای باتری و قابل حمل است که فعالیت قلب را در مدت 24 تا 48 ساعت یا بیشتر سنجش و ثبت می کند. این دستگاه به اندازه یک دوربین کوچک بوده و از طریق الکترود هایی سکه مانند به پوست بیمار متصل می شود. پایشگر هولتر و دیگر دستگاه های ثبت نوار قلب تداخلی با زندگی روزمره نداشته و افراد می توانند در طول روز به فعالیت های خود بپردازند.
چرا باید از هولتر مانیتورینگ استفاده کرد؟
آزمایش های متداول نوار قلب، به پزشک کمک می کنند تا در یک بازه زمانی کوتاه فعالیت قلب را بررسی کند. با این حال، ریتم های غیر طبیعی و علائم مشکلات قلبی می توانند به صورت گاه به گاه بروز دهند. به همین دلیل پزشک برای بررسی این ضربان ها در یک بازه زمانی طولانی تر، استفاده از پایشگر هولتر را پیشنهاد می دهد. به کمک این دستگاه می توان ابتلای فرد به ضربان های آهسته، سریع یا غیر طبیعی (آریتمی) را تشخیص داد. نتایج به دست آمده از این دستگاه می توانند موارد زیر را برای پزشک روشن کنند:
- اثر بخشی دارو های مصرفی
- علت وجود علائمی همچون گیجی، غش کردن، تپش قلب و آریتمی
- دریافت اکسیژن کافی توسط قلب
خطرات استفاده از پایشگر هولتر چیست؟
پوشیدن یک هولتر مانیتورینگ با هیچ گونه درد یا خطری همراه نیست. پزشک ابتدا تعدادی صفحه فلزی کوچک (الکترود) را بر روی سینه بیمار چسبانده و پایشگر های هولتر جهت دریافت اطلاعات با استفاده از چند سیم به آن ها متصل می شود. از آن جایی که الکترود ها به کمک چسب به بدن بیمار چسبانده می شوند، امکان بروز اندکی حساسیت پوستی وجود دارد. در صورت حساسیت به چسب، این موضوع را باید با پزشک خود در میان گذاشت.
چه انتظاری می توان از پایشگر هولتر داشت؟
- پزشک یا کارشناسی ماهر، دستگاه هولتر را بر روی بدن بیمار نصب کرده و نحوه ثبت علائم را به بیمار آموزش خواهد داد.
- در مرحله اول، الکترود ها به پوست سینه وصل خواهند شد. در صورت داشتن سینه ای پر مو، امکان دارد مقداری از این مو ها تراشیده شوند.
- پس از جایگذاری الکترود ها، کارشناس در پوشیدن دستگاه به بیمار کمک کرده و نحوه مراقبت از آن را آموزش می دهد.
- دستگاه را می توان در جیب و کیف قرار داده، از گردن آویزان کرده یا به کمر متصل کرد.
در طول این مدت با این که می توان فعالیت های متداول خود را انجام داد اما باید از موارد زیر خودداری کرد:
- از حمام رفتن، دوش گرفتن یا شنا کردن به همراه دستگاه هولتر خودداری کنید.
- در حین پوشیدن دستگاه هولتر از قرار گیری در معرض اشعه ایکس اجتناب کنید.
- از برق های فشار قوی، فلزیاب ها و آهنربا های قوی دوری کنید.
کارشناس در خصوص نحوه ثبت فعالیت ها و علائم خود در طول این مدت به بیمار آموزش می دهد. ثبت درست و دقیق رویداد ها اهمیت دارد. در صورت احساس علائمی همچون درد قفسه سینه، تنگی نفس، ضربان غیر طبیعی یا گیجی باید زمان شروع و نوع فعالیت خود در آن مدت را یادداشت کرد. این نوشته ها با تغییرات نوار قلب در دستگاه هولتر مقایسه خواهند شد.
پس از اتمام آزمایش پایشگر هولتر
پس از این مدت، باید دستگاه را به پزشک یا کارشناس مربوطه تحویل داد. او فعالیت های قلبی ثبت شده را بررسی کرده و گزارشی برای پزشک آماده می کند. این گزارش نوشته های خود بیمار را نیز در بر خواهد داشت. نتیجه بررسی ها ظرف مدت 1 تا 2 هفته آماده خواهند شد.
چگونه می توان درباره پایشگر هولتر اطلاعات بیشتری کسب کرد؟
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توان با پزشک خود صحبت کرد. در پایین چند نمونه سوال مناسب در این زمینه بیان شده اند:
این دستگاه را به چه مدت باید استفاده کنم؟
نتایج به دست آمده چه اطلاعاتی درباره قلب من خواهند داد؟
پس از اتمام این آزمایش، چه آزمایش ها یا درمان های احتمالی دیگری تجویز خواهند شد؟
نکاتی کوتاه درباره هولتر:
هولتر مانیتورینگ جهت بررسی آهستگی، تندی یا غیر طبیعی بودن ضربان قلب استفاده می شود. همچنین، پزشک می تواند جهت بررسی اثر دارو ها بر بیمار، استفاده از این دستگاه را تجویز کند. در افرادی که دارای ضربان ساز قلبی بوده و احساس گیجی می کنند، پزشک جهت بررسی عامل زمینه ای، استفاده از هولتر را پیشنهاد خواهد کرد.
این پایشگر هیچ گونه خطری نداشته و پوشیدن آن دردناک نیست. نتایج به دست آمده از این دستگاه در زمینه بررسی نیاز به آزمایش های بیشتر، دارو های بیشتر، ضربان ساز یا فرایند کاردیوورژن، به پزشک کمک می کنند. فرایند کاردیوورژن با هدف احیای ضربان قلب طبیعی انجام می شود.