زمانی که خون درون بدن جریان پیدا می کند، شریان ها آن را از قلب می گیرند و رگ ها آن را به قلب باز می گردانند. رگ ها حاوی دریچه هایی هستند که خون را از برگشتن به پاها و جمع شدن در آنها، باز می دارند. زمانی که این دریچه ها ضعیف و معیوب می شوند، رگ های واریسی تشکیل می شوند.
ناراحتی ناشی از رگ های واریسی از درد خفیف گرفته تا درد شدید، می تواند متفاوت باشد و علائم آن شامل خستگی، سنگینی و ورم می باشد. ورم می تواند به شکل مقداری پُف در اطراف زانو یا اِدم شدید از زانو تا مچ پا باشد. درمان ورم پاها بر اثر رگ های واریسی، برای جلوگیری از درد و ناراحتی مزمن، ضروری است. در ادامه مطلب به 4 روش درمانی برای درمان رگ های واریسی اشاره شده است.
تغییرات سبک زندگی برای درمان ورم پاها
تغییرات سبک زندگی، روشی محافظه کارانه برای درمان ورم پاها است که به بهبود کیفیت زندگی کمک می کند. اقداماتی که به طور ویژه می توانید برای کمک به درمان علائم خود انجام دهید، عبارتند از:
- کاهش وزن: کاهش وزن، فشار روی رگ ها را کم می کند و به جلوگیری از تشکیل رگ های واریسی جدید کمک می کند.
- ورزش: حرکت عضلات پاها، باعث بهبود حجم عضلانی و گردش خون می شود.
- برای مدت زمانی طولانی نایستید یا ننشینید. همان طور که یک سبک زندگی ساکن می تواند باعث بروز مشکلات پا شود، ایستادن تمام مدت نیز می تواند مشکلاتی برای پا به وجود آورد. سعی کنید در بین کار استراحت کنید، راه بروید یا بنشینید یا مراقب کفش هایی که می پوشید باشید. پوشیدن کفش های پاشنه بلند در تمام طول روز، می تواند مشکل شما را شدیدتر کند.
- پاهای خود را به صورت ضربدری روی هم قرار ندهید. ضربدری قرار دادن پاها به هنگام نشستن، جریان خون را محدود می کند و علائم را تشدید می کند.
- پاهای خود را بالا ببرید: در انتهای روز، سعی کنید پاهای خود را در بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید. این کار به تسکین قرمزی و ورم کمک می کند.
- لباس های آزاد بپوشید. پوشیدن لباسهای تنگ در اطراف مچ، ران و ساق پا، جریان خون را محدود می کند.
فشار درمانی برای درمان ورم پا
اگر تغییرات سبک زندگی به تنهایی، کمکی به حل مشکل شما نمی کند، پزشک ممکن است فشار درمانی را تجویز کند. زمانی که راه می روید، ساق پای شما کشیده و منقبض می شود و خون را به طرف قلب بر می گرداند. جوراب های فشاری به ساق پاها کمک می کند خون را به صورت مؤثرتری به گردش درآورند.
این جوراب ها همچنین با فشرده کردن رگ های واریسی و کاهش جریان خون بازگشتی، عملکرد دریچه را بهبود می بخشند. بهبود گردش خون، بسیاری از علائم دردناک مانند سوزش و التهاب را کاهش می دهد. فشار درمانی یکی از آسانترین روش های درمان ورم پاست، که برای تسکین درد و ورم از آن استفاده می شود.
روش های کم تهاجمی درمان ورم پا
زمانی که التهاب و دیگر علائم رگ های واریسی، کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار می دهد، زمان کمک گرفتن از پزشک فرا رسیده است. رگ های واریسی، اصل مشکل هستند و باید آن ها را از بین برد. روش های درمانی کم تهاجمی در مطب پزشک انجام می شوند و دوران نقاهت آنها بسیار کوتاه است. دو روش درمانی برای رگ های واریسی شامل موارد زیر می شوند:
- اسکلروتراپی: در روش اسکلروتراپی، محلولی به رگ ها تزریق می شود که موجب سخت شدن آنها، و جذب شدن توسط بدن می شود. رگ ها ظرف مدت چند هفته محو می شوند و رگ های سالم به گردش خون سالم ادامه می دهند. گاهی اوقات برای از بین بردن رگ ها، به بیش از یک جلسه اسکلروتراپی نیاز است.
- ابلیشن درون وریدی: ابلیشن درون وریدی، نوعی رویکرد با هدایت سونوگرافی است. در این روش یک کاتتر کوچک وارد رگ می شود و با استفاده از انرژی رادیوفرکانسی، دیواره های رگ را گرم می کند. گرما باعث بسته شدن رگ ها می شود و رگ ها در نهایت جذب بدن می شوند. این روش، نسبت به جراحی سنتی کم تهاجمی تر است و عوارض کمتری را به دنبال دارد.
در رابطه با درمان واریس با لیزر چه می دانید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید.
روش های جراحی برای درمان ورم پاها
اگر رگ های واریسی شدید باشند، ممکن است به جراحی در کلینیک واریس نیاز باشد. دو روش جراحی اصلی وجود دارد که شما می توانید از بین آنها، یکی را انتخاب کنید:
- لیگاسیون و بستن رگ. این روش، رگ واریسی را از طریق چند برش کوچک می بندد و خارج می کند. جریان خون به طرف وریدهای عمقی هدایت می شود تا گردش خون سالم حفظ شود. این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و معمولاً نتیجه آن عالی خواهد بود. دوره نقاهت این عمل بین یک تا چهار هفته طول می کشد که بستگی به سلامت عمومی بیمار دارد.
- برش رگ واریسی. این روش به راحتی، رگ های واریسی را از سطح پا خارج می کند. سوراخ های ریز دسترسی به رگ را فراهم می کنند و بدون نیاز به بخیه، رگ ها برداشته می شوند. پس از انجام این نوع جراحی، برای کمک به بهبودی سریعتر، به جوراب های فشاری نیاز است و بیماران هیچ گونه عوارضی را تجربه نمی کنند.