ایوابرادین برای درمان برخی از بیماران (بزرگسالان) مبتلا به نارسایی قلبی (بیماری که در آن قلب خون کافی را به اندام های بدن نمی رساند) مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو خطر شدت گرفتن بیماری و نیاز به بستری شدن در آینده را کاهش می دهد. همچنين ایوابرادین برای درمان یک بیماری قلبی خاص، در خردسالان بالای شش ماه کاربرد دارد.
در این بیماری که کاردیومیوپاتی نام دارد، ماهیچه های قلب ضعیف و بزرگ می شوند. ایوابرادین یک داروی کلاس یک، از گروه دارو های مسدود کننده ی نوکلئوتید حلقوی فعال شده با هایپرپلاریزاسیون است. مسدود کننده های نوکلئوتید حلقوی فعال شده با هایپرپلاریزاسیون، با کند کردن ضربان قلب باعث می شوند که قلب بتواند در هر تپش خون بیشتری را پمپاژ کند.
نحوه مصرف ایوابرادین
ایوابرادین در قالب قرص و شربت خوراکی عرضه می شود. معمولاً نحوه مصرف این دارو دو بار در روز، همراه با وعده های اصلی غذایی می باشد. سعی کنید هر روز ایوابرادین را در ساعت معینی مصرف کنید و هرگز خودسرانه میزان دوز مصرفی و تعداد دفعات مصرف ایوابرادین را تغییر ندهید. برخی از قرص های ایوابرادین خط دار می باشند. اگر پزشک نصف قرص را تجویز کرده است، قرص خود را با دقت از روی این خط نصف کرده و نیمه ی دیگر را برای مصرف بعدی نگه دارید. برای مصرف شربت ایوابرادین، از یک سرنگ مدرج و یک فنجان دارویی استفاده کنید تا اندازه دقیق دوز تجویزی رعايت شود.
اگر شربت شما به همراه فنجان دارو ارائه نشده است، یک سرنگ مدرج و فنجان دار از داروخانه تهیه کنید. داروخانه با توجه به دوز مصرفی شما، یک سرنگ مناسب به شما پیشنهاد خواهد داد. محتویات آمپول را کاملاً در فنجان دارویی خود خالی کنید. سپس با استفاده از سرنگ، دوز دقیق مصرفی خود را از فنجان بکشید. در نهایت دارو را طبق تجویز پزشک یا نحوه مصرف ذکر شده در بروشور دارو مصرف کنید. هر گونه سوال اضافی خود را با داروساز خود در میان بگذارید. اگر به هر دلیلی بعد از مصرف دوز ایوابرادین خود دچار استفراغ شدید یا دارو را بالا آوردید، به هیچ وجه دوز مربوطه را تکرار نکنید. مصرف دارو را طبق برنامه ی قبلی ادامه دهید.
با توجه به میزان تأثیر گذاری دارو و عوارض جانبی آن برای شما، پزشک ممکن است بعد از دو هفته مصرف ایوابرادین دوز شما را کم یا زیاد کند. بنابراین تجربه و احساس خود در رابطه با مصرف دارو را به طور کامل به پزشک گزارش دهید. ایوابرادین برای کنترل علائم نارسایی قلبی تجویز می شود، اما بیماری را درمان نمی کند. بنابراین حتی در صورت احساس بهبودی، مصرف دارو را ادامه دهید. به هیچ وجه بدون اجازه ی پزشک مصرف ایوابرادین را قطع نکنید. شما می توانید راهنمای مصرف دارو (نوشته شده توسط سازنده ی دارو) را از پزشک یا داروخانه تهیه کنید. اطلاعات درج شده را با دقت بخوانید و در صورت وجود هر گونه ابهامات، با داروساز خود صحبت کنید.
سایر مصارف ایوابرادین
ایوابرادین مصراف دیگری نیز دارد. برای اطلاع از علت دقیق تجویز دارو، می توانید در زمان تجویز یا دریافت آن، از داروساز یا پزشک خود سؤال کنید.
در زمان مصرف ایوابرادین چه نکاتی را باید رعايت کنیم؟
پیش از مصرف ایوابرادین باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- در صورتی که به ایوابرادین یا مواد سازنده ی قرص یا محلول ایوابرادین حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک یا داروساز خود در میان بگذارید.
- اطلاعات کاملی در مورد مکمل های غذایی و دارو های مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. پزشک با توجه به این موارد دوز شما را تعیین کرده و درباره ی عوارض جانبی احتمالی به شما هشدار خواهد داد.
- دارو های گیاهی مورد استفاده ی خود را به اطلاع پزشک برسانید.
- در صورت تجربه ی این موارد، به پزشک مراجعه کنید: ضربان قلب نا منظم، ضربان قلب ضعیف، علائم نارسایی قلبی که اخیراً وخیم تر شده باشد، بیماری کبد، فشار خون پایین و نیاز به باتری قلب. در این موارد، احتمالاً باید مصرف دارو را طبق تجویز پزشک قطع کنید.
- در صورتی که در طول عمر خود سابقه هر گونه مشکل قلبی را داشته اید، این امر را با پزشک خود در میان بگذارید.
- در صورتی که باردار هستید، برای بارداری برنامه دارید یا دوران شیر دهی خود را سپری می کنید، این موضوع را به اطلاع پزشک خود برسانید. به هیچ وجه نباید در دوران بارداری از ایوابرادین استفاده کنید. همچنین می توانید برای پیشگیری از این اتفاق، در زمینه ی یک داروی ضد بارداری مناسب برای طول دوره ی درمان، با پزشک خود مشورت کنید. در صورت باردار شدن حین مصرف ایوابرادین، با پزشک خود تماس بگیرید.
- بابد بدانید که مصرف ایوابرادین باعث تغییراتی در بینایی شما خواهد شد. این تغییر در درجه ی اول به صورت تغییرات نور محیط اطراف شما بروز پیدا می کند و می تواند شامل مواردی مثل نقاط نورانی، حلقه های نورانی در اطراف منابع نور، روشن تر شدن منابع رنگی نور، دو بینی و مشکلات غیر طبیعی بینایی دیگر باشد.
عوارض جانبی مصرف ایوابرادین
برخی از عوارض جانبی مصرف ایوابرادین بسیار جدی و خطرناک می باشند. بنابراین، در صورت بروز این موارد بلافاصله با پزشک خود یا اورژانس تماس حاصل فرمایید:
- ضربان قلب تند، نا منظم یا کوبنده (محکم)
- ضربان قلب کند یا ایست قلبی
- درد یا فشار در قفسه ی سینه
- تنگی نفسی که به مرور زمان وخیم تر می شود
- سرگیجه
- خستگی بیش از حد
- کمبود انرژی
- ورم در صورت، گلو، زبان، لب ها یا چشم ها
- مشکل در تنفس یا بلعیدن
- گرفتگی صدا
همچنین، ایوابرادین می تواند عوارض جانبی متعدد دیگری را نیز ایجاد کند. بنابراین، در صورت مواجهه با مشکلات غیر عادی دیگر در زمان مصرف دارو، با پزشک خود تماس بگیرید. در صورتی که با مصرف ایوابرادین دچار هر گونه مشکل شدید، شما یا کادر درمان شما باید یک گزارش از مشکل مربوطه تهیه کرده و آن را برای سازمان غذا و دارو ارسال کنید. این گزارش می تواند به صورت اینترنتی یا تلفنی انجام شود.
برای نگهداری ایوابرادین چه نکاتی باید رعایت شود؟
- داروی ایوابرادین را در ظرف اصلی خود نگه دارید. بعد از هر بار مصرف در ظرف باید کاملا بسته شود.
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- دارو باید در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت بالا نگهداری شود؛ یعنی دستشویی و حمام جای مناسبی برای نگهداری دارو نیست.
- بعد از هر بار مصرف، مقادیر اضافی شربت به جا مانده در آمپول یا فنجان مدرج را دور بریزید.
از آنجایی که ظرف این دارو ها معمولاً به قفل کودک مجهز نیست، اطمینان حاصل کنید که محل نگهداری ایوابرادین از دسترس کودکان خارج است. برای اطمینان از عدم مسمومیت کودکان، در صورت وجود قفل کودک آن را بلافاصله بعد از مصرف بسته و دارو را به محلی ایمن منتقل کنید. این محل باید در ارتفاع بالا دور از دسترس کودک باشد.
دارو های بی استفاده و اضافی ایوابرادین باید به گونه ای دور ریخته شود که امکان دسترسی کودکان، حیوانات خانگی و سایرین به دارو به طور کامل از بین برود. البته، نباید دارو را با سیفون توالت دور بریزید. به جای این کار، بهترین روش برای دور ریزی دارو های حساس، روش باز پس گیری دارو است. برای کسب اطلاعات درباره ی جزئیات انجام این کار، کافی است با یک داروساز صحبت کنید. در صورتی که قادر به انجام این کار نیستید، می توانید برای آگاهی از روش های ایمن دیگر دورریزی دارو، به منابع دور ریزی ایمن دارو در وب سایت سازمان غذا و دارو مراجعه کنید.
سوالات شما
در وضعیت اورژانسی یا اُوردوز چه باید کرد؟
در صورت اوردوز (مصرف بیش از حد دارو)، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید و علاوه بر درخواست کمک، در رابطه با نوع مشکل خود اطلاع رسانی کنید تا راهنمایی های لازم برای گام های اضطراری مواجهه با این مشکل را به صورت تلفنی دریافت کنید.
علائم اوردوز می تواند شامل چنین مواردی باشد:
- ضربان قلب کند
- سرگیجه
- خستگی بیش از حد
- کمبود انرژی
پرهیز غذایی در زمان مصرف ایوابرادین چگونه است؟
در دوره ی مصرف ایوابرادین باید از مصرف گریپ فروت و آب گریپ فروت پرهیز کنید.
در صورت فراموش کردن یک دوز ایوابرادین چه کار کنم؟
اگر مصرف یک دوز از ایوابرادین را فراموش کرده اید، دارو را طبق روال قبلی از دوز بعد ادامه دهید. به هیچ وجه برای جبران دوز از دست رفته، دوز فعلی را دو برابر نکنید.
چه اطلاعات دیگری در زمینه ی ایوابرادین را باید بدانیم؟
به طور منظم در تمامی قرار های ملاقات با پزشک خود حاضر شوید. طی این جلسات، پزشک با بررسی فشار خون و ضربان قلب، از واکنش بدن شما به مصرف ایوابرادین آگاه می شود. به هیچ وجه نباید اجازه دهید سایرین از داروی شما استفاده کنند. برای کسب اطلاعات لازم در رابطه با تمدید دارو بعد از اتمام آن، با داروساز خود صحبت کنید.
همواره سعی کنید یک لیست کامل از تمامی دارو های تجویزی، دارو های بدون نیاز به تجویز، دارو های گیاهی، ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مکمل های غذایی که مصرف می کنید را ثبت کرده و در زمان مراجعه به پزشک یا بستری شدن در بیمارستان به همراه داشته باشید. همچنین به همراه داشتن این لیست در مواقع اورژانسی می تواند حیاطی باشد.