ابلیشن قلب شامل روش هایی می شود که ضربان قلب غیر طبیعی یا نامنظم (آریتمی) را درمان می کنند. ابلیشن به تکنیک هایی اشاره می کند که برای مورد هدف قرار دادن و از بین بردن سیگنال های الکتریکی غیرطبیعی از قلب، استفاده می شوند.
متخصص قلب در طول ابلیشن قلبی، از انرژی گرمایی یا سرمایی برای ایجاد زخم های جزئی در بافت قلب استفاده می کند و نقاطی از قلب را که موجب آریتمی می شوند، مورد هدف قرار می دهد. ایجاد زخم در این نواحی، از تولید ضربان های غیرطبیعی یا نامنظم جلوگیری می کند.
ابلیشن قلبی چه مشکلاتی را درمان می کند؟
ابلیشن قلبی، آریتمی هایی را که با دارو قابل کنترل نیستند، درمان می کند. روش های ابلیشن می توانند تمام انواع آریتمی های قلبی از جمله موارد زیر را درمان کنند:
فیبریلاسیون دهلیزی: فیبریلاسیون دهلیزی، رایج ترین دلیل برای انجام عمل ابلیشن قلبی می باشد. زمانی که به فیبریلاسیون دهلیزی دچار می شوید، دهلیزهای فوقانی قلب شما به طور نامنظم ضربان می زنند و به جای انقباض، دچار لرزش می شوند. قلب شما بدون انقباض های قوی نمی تواند خون را پمپاژ کند. زمانی که خون به طور صحیح در قلب جریان پیدا نکند، احتمال تشکیل لخته خونی در قلب افزایش پیدا می کند و اگر این لخته به طرف مغز حرکت کند، خطر سکته مغزی را بیشتر می کند.
فلوتر دهلیزی: در این شرایط، دهلیزهای فوقانی قلب منقبض می شوند تا خون را پمپاژ کنند، اما این کار را بسیار سریع انجام میدهند. فلوتر دهلیزی منجر به ضربان قلبی می شود که از حد طبیعی سریعتر است و مانند مشکل فیبریلاسیون دهلیزی، خطر لخته شدن خون و سکته مغزی را افزایش می دهد.
تاکی کاردی فوق بطنی (SVT): اگر شما به تاکی کاردی فوق بطنی مبتلا هستید، قلب هنوز هم می تواند خون را به طور طبیعی پمپاژ کند، اما دوره هایی از ضربان قلب کوبنده (تا 300 ضربان در دقیقه) را تجربه خواهید کرد. اگر تاکی کاردی فوق بطنی به طور مکرر یا به مدت طولانی رخ دهد، آریتمی می تواند منجر به آسیب قلبی و علائم شدید شود.
تاکی کاردی بطنی: (VT) بطن ها، دو حفره ی پایینی قلب هستند. آریتمی در این حفره ها موجب می شود قلب به سرعت ضربان بزند و زمان کافی برای پر شدن بطن ها از خون و پمپاژ خون به بدن وجود نداشته باشد.
انواع عمل های ابلیشن قلب چه مواردی هستند؟
جراحی ابلیشن:
جراحان قلب، معمولاً عمل ابلیشن قلب باز به نام “ماز” را در حین دیگر جراحی های قلب انجام می دهند. اگر قرار است تحت جراحی بای پس یا تعویض دریچه قرار بگیرید و نیاز به ابلیشن نیز دارید، پزشک ممکن است عمل ماز را به شما پیشنهاد دهد. در این روش با استفاده از انرژی سرمایی یا گرمایی، زخم های کوچکی در بافت قلب شما ایجاد می شوند که سیگنال های الکتریکی منجر شونده به آریتمی را مسدود می کنند.
ابلیشن کاتتر/هیبریدی:
اگر شما به جراحی باز نیازی ندارید، جراح قلب می تواند یک جراحی هیبریدی انجام دهد که مینی ماز نامیده می شود. در این روش، جراح برش های کوچکی را در قفسه سینه شما ایجاد می کند و سپس برای درمان آریتمی ها یک کاتتر را از طریق برش ها وارد می کند.
قبل از ابلیشن قلب چه اتفاقی می افتد؟
تمام عمل های ابلیشن قلب در بیمارستان توسط متخصص یا جراح قلب انجام می شوند. پزشک قبل از انتخاب بهترین روش ابلیشن، وضعیت قلب و سلامت عمومی شما را بررسی می کند. پرستار در مرحله آماده سازی برای عمل، دستورالعمل های خاصی را به شما ارائه می دهد و ممکن است از شما بخواهد اقدامات زیر را انجام دهید:
- داروهایی مانند آسپیرین و وارفارین را که موجب رقیق شدن خون می شوند، قطع کنید. توصیه های پزشک خود را دنبال کنید و فقط در صورت تجویز پزشک این داروها را قطع کنید.
- شب قبل از عمل، چیزی نخورید یا ننوشید. پرستار دستور العمل های دقیق را به شما ارائه می دهد.
- اگر یک عمل سرپایی دارید، هماهنگ کنید که یکی از نزدیکانتان، شما را از بیمارستان به خانه برساند.
در طول عمل ابلیشن قلب چه اتفاقی می افتد؟
متخصص قلب در طول رویکرد ابلیشن قلب، بسته به نوع عمل (جراحی ابلیشن یا ابلیشن کاتتر) اقدامات زیر را انجام می دهد:
در عمل ابلیشن کاتتر
اگر تحت عمل ابلیشن کاتتر قرار گرفته اید، یک لوله درون وریدی وارد بازوی شما می شود تا از طریق آن ماده بی حسی تزریق شود. معمولاً به علت طولانی بودن عمل، بیهوشی عمومی دریافت می کنید. متخصص قلب لوله نازکی را معمولاً از راه کشاله ران وارد رگ شما می کند. سپس کاتترهای الکترود را درون غلاف قرار می دهد و آنها را با هدایت اشعه ی ایکس به سمت قلب شما هدایت می کند. کاتتر، انرژی سرمایی یا گرمایی را برای از بین بردن ضربان های غیرطبیعی یا نامنظم ارسال می کند.
جراحی ابلیشن
اگر شما جراحی ابلیشن در پیش دارید، بیهوشی عمومی دریافت خواهید کرد. جراح قلب می تواند ابلیشن را در طول جراحی قلب باز انجام دهد یا پزشک یک جراحی هیبریدی کم تهاجمی تری را انجام می دهد و برای دسترسی به قلب شما، برش های کوچکی را در قفسه سینه ایجاد می کند.
بعد از ابلیشن قلب چه اتفاقی می افتد؟
به طور کلی ابلیشن کاتتر نسبت به جراحی ابلیشن به دوران ریکاوری کمتری نیاز دارد. با توجه به نوع عملی که انجام داده اید، می توانید موارد زیر را انتظار داشته باشید:
ابلیشن کاتتر
انجام ابلیشن کاتتر دو تا چهار ساعت زمان می برد. پرستار بعد از عمل، کاتتر و غلاف را از رگتان خارج می کند. شما به اتاق ریکاوری منتقل می شوید و چند ساعت (گاهی یک شب) در آنجا می مانید. یک پرستار شرایط شما را تحت نظر می گیرد. در زمان مرخص شدن، باید دستورالعمل های کاملی را در مورد مراقبت های منزل دریافت کنید. پزشک ممکن است برایتان آسپیرین یا رقیق کننده های خون دیگری را تجویز کند. این داروها به پیشگیری از لخته شدن خون در حین بهبودی کمک می کنند.
جراحی ابلیشن
بعد از جراحی ابلیشن، شما به بخش مراقبت های ویژه یا ICU منتقل می شوید و ممکن است از چند ساعت تا چند روز در آنجا بمانید. مدت زمان بستری شدن به میزان تهاجمی بودن عمل بستگی دارد. زمانی که اتاق مراقبت های ویژه را ترک می کنید، به مدت چند روز در بیمارستان می مانید تا برای برگشتن به خانه به اندازه کافی حالتان بهبود پیدا کند. در زمان ریکاوری در منزل، ممکن است لازم باشد به مصرف آسپیرین یا دیگر داروهای رقیق کننده ی خون ادامه دهید. این داروها به پیشگیری از لخته شدن خون در طول چند ماه اول بهبودی کمک می کنند.
مزایای ابلیشن قلبی چه مواردی هستند؟
اگر مشکل آریتمی شما با دارو قابل کنترل نیست، ابلیشن قلبی می تواند جان شما را نجات دهد. اکثر افراد می توانند تحت عمل ابلیشن کاتتر قرار گیرند. این روش کم تهاجمی تر است و خطرات کمتری دارد. میزان موفقیت ابلیشن قلب زیاد است. عمل ابلیشن قلب برای اکثر افراد موفقیت آمیز خواهد بود. این روش نیاز به مصرف داروی ضد آریتمی را رفع می کند.
خطرات ابلیشن قلب چه مواردی هستند؟
احتمال بروز عوارض جانبی بعد از جراحی ابلیشن قلب نسبت به ابلیشن کاتتر بیشتر است. خطرات احتمالی ابلیشن قلب عبارتند از:
- آریتمی ها
- لخته های خونی
- آسیب به رگ بر اثر وارد کردن غلاف و کاتتر
- آسیب به قلب مانند بریدگی یا آسیب دیدن دریچه ها
- تنگی رگهایی که خون را بین ریه ها و قلب حمل می کنند (گرفتگی رگ ریوی)
- قرار گرفتن در معرض اشعه در طول ابلیشن کاتتر
- عفونت یا خونریزی
- سکته یا حمله قلبی
- در موارد بسیار نادر، مرگ