افراد اغلب نمی دانند که دچار یک حمله قلبی خاموش شده اند و هفته ها یا ماهها بعد، یک پزشک متوجه آسیب قلبی آنها می شود. عدم شناسایی علائم یا نشانه هایی که به طور معمول به حمله قلبی مربوط نمی شوند، می تواند تشخیص حمله ی قلبی خاموش را سخت کند، اما هنوز هم مانند هر حمله ی قلبی دیگر می تواند آسیب هایی را به دنبال داشته باشد.
حمله ی قلبی خاموش چیست؟
حمله ی قلبی زمانی خاموش نامیده می شود که هیچ علائمی نداشته باشد، علائم خفیف یا علائمی داشته باشد که افراد آنها را به حمله ی قلبی ربط نمی دهند. حمله ی قلبی که انفراکتوس میوکارد نیز نامیده می شود، به این معناست که قلب شما اکسیژن کافی دریافت نمی کند. این شرایط به قلب شما آسیب می رساند. معمولاً یک لخته ی خونی با جلوگیری از جریان یافتن خون در یکی از شریان های کرونری موجب حمله ی قلبی می شود. حمله ی قلبی خاموش زمانی اتفاق می افتد که شما خواب یا بیدار هستید. همچنین حمله قلبی در موارد زیر اتفاق می افتد:
- زمانی که در یک موقعیت فیزیکی و یا احساسی استرس زا قرار دارید
- زمانی به سرعت فعالیتتان بیشتر می شود.
- زمانی در سرما فعالیت فیزیکی انجام می دهید.
حمله قلبی خاموش چه تأثیری روی بدن شما دارد؟
حمله قلبی خاموش درست مانند یک حمله قلبی واضح می تواند به سلامتی شما آسیب برساند و مانع از اکسیژن رسانی به قلب شما شود. اما اگر نمی دانید که دچار حمله ی قلبی شده اید، می توانید به پزشک مراجعه کنید تا آسیب را به حداقل برسانید. یک حمله قلبی خاموش، احتمال نارسایی قلبی را افزایش می دهد.
علائم حمله ی قلبی خاموش چه مواردی هستند؟
افرادی که دچار حمله ی قلبی خاموش شده اند؛ علائمی دارند که معمولاً مربوط به حمله ی قلبی نمی شوند، علائم خفیفی دارند و یا به طور کلی هیچ علائمی ندارند. این افراد ممکن است متوجه نشوند که دچار حمله ی قلبی شده اند. در یک حمله قلبی خاموش، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- علائم شبه آنفلوانزا
- درد عضلانی در ناحیه قفسه سینه یا بالای کمر
- درد در ناحیه فک، بازوها
- خستگی
- سوء هاضمه
علائم حمله قلبی معمول شامل موارد زیر می شوند:
- درد قفسه سینه ای که بیشتر از چند دقیقه طول می کشد
- تنگی نفس
- ناراحتی در بالاتنه
- سرگیجه
- عرق سرد
- حالت تهوع و استفراغ
- خستگی که چند روز طول می کشد و هیچ دلیلی ندارد.
از کجا بدانم که دچار حمله قلبی یا آنژین شده ام؟
افراد مبتلا به بیماری قلبی ایسکمی ممکن است دچار درد قفسه سینه شوند. این درد بعد از چند دقیقه استراحت از بین می رود. اگر در ناحیه قفسه سینه دردی دارید که از بین نمی رود، احتمالا دچار حمله ی قلبی شده اید.
عوامل خطر حمله قلبی خاموش چه مواردی هستند؟
مشکلات سلامتی دیگری که می توانند احتمال حمله قلبی را افزایش دهند، عبارتند از:
- اضافه وزن داشتن
- ورزش نکردن منظم
- ابتلا به فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- خوردن غذاهایی که کلسترول، نمک و چربی های ناسالم دارند.
- داشتن قند خون بالا
- استرس داشتن
- مصرف تنباکو
برخی از مواردی که احتمال حمله ی قلبی را افزایش می دهند و شما نمی توانید آنها را تغییر دهید، عبارتند از:
- سابقه ی بیماری قلبی در خانواده
- مسمومیت بارداری
- سن بالای 45 سال در مردان
- یائسگی و سن بالای 55 سال در زنان
- ابتلا به کووید 19
چه چیزی موجب حمله ی قلبی خاموش می شود؟
پلاک های حاوی کلسترول در شریان های کرونری جمع می شوند. زمانی که لخته ی خونی روی پلاک ها تشکیل می شود، از رسیدن خون غنی از اکسیژن به قلب جلوگیری می کند.
حمله ی قلبی خاموش چگونه تشخیص داده می شود؟
تیم مراقبت سلامت ممکن است متوجه شود که شما:
- ضربان سریع یا نامنظم دارید.
- صداهای غیرطبیعی در ریه خود دارید.
چه آزمایشاتی می توانند حمله ی قلبی خاموش را تشخیص دهند؟
اغلب اوقات، یک حمله ی قلبی خاموش هفته ها یا ماهها بعد با آزمایشات زیر تشخیص داده می شود:
- معاینه فیزیکی
- آزمایشات خون
- نوار قلب
- آنژیوگرافی کرونری
- سی تی اسکن
- ام ار آی
- تست استرس ورزشی
- تست استرس هسته ای
- اکوکاردیوگرافی
حمله ی قلبی خاموش چگونه درمان می شود؟
متأسفانه، بسیاری از افراد حتی متوجه نمی شوند دچار حمله ی قلبی خاموش شده اند، زیرا هیچ علائم واضحی ندارند. اما حمله ی قلبی از هر نوعی یک شرایط اورژانسی محسوب می شود. حتی اگر مطمئن نیستید که دچار حمله ی قلبی شده اید باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید. اپراتور اورژانس ممکن است به شما بگوید که آسپیرین مصرف کنید و زمانی که در آمبولانس هستید، امدادگران می توانند به شما دارو بدهند. در بیمارستان، تیم مراقبت سلامت اقدامات زیر را انجام می دهد:
- قلب شما را با مانیتور بررسی می کند.
- اکسیژن خون شما را اندازه گیری می کند.
- برای درد و پیشگیری از تشکیل لخته خونی به شما دارو می دهد.
پزشک ممکن است در اسرع وقت برای باز کردن رگ خونی بیش از حد باریک یا مسدود شده، آنژیوپلاستی کرونری انجام دهد. همچنین ممکن است برای باز نگه داشتن رگ خونی یک استنت درون رگ قرار دهد. در برخی موارد، شما ممکن است به پیوند بای پس عروق کرونری نیاز داشته باشید.
بعد از حمله ی قلبی خاموش چگونه از خودم مراقبت کنم؟
بعد از رفتن به خانه از بیمارستان، شما باید به مصرف داروهای خود ادامه دهید. ادامه مصرف این داروها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ممکن است لازم باشد برخی از این داروها را تا آخر عمر مصرف کنید. انواع داروها ممکن است شامل موارد زیر شوند:
- مسدود کننده های بتا
- داروهای ضدانعقاد خون
- قرص روغن ماهی
- استاتین ها
- مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین
شما ممکن است بعد از حمله ی قلبی احساس خستگی، ناراحتی یا اضطراب کنید. احساسات شما بعد از دو یا سه هفته به حالت طبیعی برمی گردند. برخی از افراد درمی یابند که شرکت در گروههای حمایتی برای صحبت با دیگران در مورد تجربیات مشابه می تواند به آنها کمک کند.
چگونه می توانم احتمال حمله ی قلبی خاموش را کاهش دهم؟
مصرف آسپیرین می تواند از حمله ی قلبی پیشگیری کنید. اما قبل از شروع مصرف آن با پزشک مشورت کنید. دیگر کارهایی که می توانید برای پیشگیری از حمله ی قلبی انجام دهید، عبارتند از:
- ورزش کردن
- ترک مصرف تنباکو
- خوردن غذاهای سالم
- کنترل استرس
- ماندن در یک وزن سالم
اگر شما بیماری ها و مشکلاتی دارید که احتمال ابتلا به حمله ی قلبی را افزایش می دهند، مراقبت از آنها می تواند به پیشگیری از حمله قلبی کمک کند. این مشکلات پزشکی عبارتند از:
- بیماری کلیوی مزمن
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- دیابت
- بیماری شریان محیطی
متأسفانه، اگر در گذشته یکبار دچار حمله ی قلبی شده اید، ممکن است دوباره آن را تجربه کنید. به همین دلیل ادامه مصرف داروها و رعایت دستورالعمل های پزشک از اهمیت زیادی برخوردار است. توانبخشی قلبی که ترکیبی از ورزش و آموزش می باشد نیز می تواند مفید باشد.