شناخت علائم و خطرات منحصر به زنان، می تواند به اندازه ی رژیم غذایی مناسب قلب و ورزش کردن به محافظت از افراد کمک کند. ممکن است برخی افراد، بیماری های قلبی را بیشتر مشکلی مردانه بدانند. با این حال، این بیماری هم زنان و هم مردان را درگیر خود کرده و علت مرگ بسیاری از افراد است.
بعضی از علائم بیماری های قلبی ممکن است در زنان متفاوت از مردان باشد، در نتیجه زنان باید به خوبی از آن ها اطلاع داشته باشند. در ادامه مطلب، علائم حمله قلبی در زنان را توضیح خواهیم داد.
علائم حمله ی قلبی در زنان
شایع ترین نشانه ی حمله ی قلبی در زنان، مانند مردان است. نوعی درد، فشار یا ناراحتی در قفسه ی سینه، که بیش از چند دقیقه طول می کشد. (یا می آید و می رود). اما درد قفسه ی سینه، همیشه شدید و یا حتی قابل توجه ترین علامت حمله ی قلبی (به ویژه در زنان) نیست. زنان عموماً درد حمله ی قلبی را به صورت احساس فشار یا گرفتگی توصیف می کنند. همچنین، احتمال بروز حمله بدون درد در قفسه ی سینه وجود دارد.
زنان بیشتر از مردان دچار علائم حمله ی قلبی غیر مرتبط با درد قفسه ی سینه می شوند، مانند:
- احساس ناراحتی در گردن، فک، شانه، بالاتنه ی پشت یا بالای شکم.
- تنگی نفس
- احساس درد در یک یا هر دو بازو
- حالت تهوع یا استفراغ
- تعریق
- سبکی سر یا سرگیجه
- خستگی غیرمعمول
- سوزش سر دل (سوء هاضمه)
این علائم ممکن است مبهم بوده و به اندازه ی درد کوبنده ی قفسه ی سینه که اغلب با حملات قلبی همراه است، قابل توجه نباشند؛ احتمالاً علتش این است که زنان نه تنها در شریان های اصلی خود بلکه در شریان های کوچک تری که به قلب خونرسانی می کنند نیز دچار انسداد می شوند؛ وضعیتی که بیماری عروق کوچک قلب یا بیماری مویرگ های کرونری نامیده می شود.
معمولاً زنان در مقایسه با مردان، بیشتر هنگام استراحت یا حتی هنگام خواب دچار علائم حمله ی قلبی می شوند. ممکن است استرس عاطفی در بروز این علائم در زنان نقش داشته باشد. به دلیل این که علائم حمله ی قلبی در زنان با مردان تفاوت دارد، ممکن است بیماری قلبی آن ها کمتر از مردان تشخیص داده شود. در واقع زنان بیشتر از مردان در معرض حمله ی قلبی بدون انسداد شدید در شریان (بیماری عروق کرونر غیر انسدادی) قرار می گیرند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
هنگامی که علائم حمله ی قلبی دارید یا فکر می کنید دچار آن شده اید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید. فقط در صورتی خودتان به اورژانس مراجعه کنید که چاره ی دیگری نداشته باشید.
عوامل خطر بیماری قلبی برای زنان
چند عامل خطرساز معمول و سنتی برای بیماری عروق کرونری (مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا و چاقی) وجود دارند که هم زنان و هم مردان را تحت تأثیر قرار می دهند. اما عواملی دیگر نیز ممکن است نقش بیشتری در ایجاد بیماری قلبی در زنان داشته باشند.
عوامل خطر بیماری قلبی برای زنان عبارتند از:
- دیابت: زنان مبتلا به دیابت بیشتر از مردان مبتلا به آن، در معرض دچار شدن به بیماری قلبی هستند. همچنین، دیابت می تواند نوع احساس درد در زنان را تغییر دهد و به همین علت خطر حمله ی قلبی خاموش (بدون علامت) در آن ها افزایش می یابد.
- استرس عاطفی و افسردگی: استرس و افسردگی بیش از مردان، بر قلب زنان تأثیر می گذارد. ممکن است ابتلا به افسردگی، حفظ سبک زندگی سالم و رعایت درمان های توصیه شده برای سایر بیماری ها را نیز دشوار کند.
- سیگار کشیدن: مصرف سیگار عامل پرخطرتری برای ابتلا به بیماری قلبی در زنان (نسبت به مردان) است.
- بی تحرکی: نداشتن فعالیت جسمانی یک عامل خطر اصلی برای بیماری های قلبی است.
- یائسگی: سطوح پایین استروژن پس از یائسگی، خطر ابتلا به بیماری عروق خونی کوچک تر را افزایش می دهد.
- عوارض بارداری: فشار خون بالا یا دیابت در دوران بارداری، می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا و دیابت بلند مدت را در مادر افزایش دهد. همچنین، این شرایط زنان را بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی قرار می دهد.
- سابقه ی خانوادگی در بیماری قلبی اولیه: به نظر می رسد که این عامل پرخطرتری در زنان نسبت به مردان باشد.
- بیماری های التهابی: روماتیسم مفصلی، لوپوس و سایر بیماری های التهابی، ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را هم در زنان و هم در مردان افزایش دهند.
زنان با هر سن و سالی باید بیماری قلبی را جدی بگیرند. و زنان زیر ۶۵ سال (به ویژه آن هایی که سابقه ی خانوادگی بیماری قلبی دارند) نیز باید به عوامل خطر بیماری قلبی توجه کافی داشته باشند.
سبک زندگی و درمان های خانگی
داشتن یک سبک زندگی سالم، می تواند به کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند. این راهکارهای مخصوص سلامت قلب را امتحان کنید
- ترک سیگار: در صورتی که سیگاری نیستید، مصرف آن را شروع نکنید. همچنین سعی کنید در معرض دود سیگار دیگران قرار نگیرید، زیرا آن هم می تواند به رگ های خونی آسیب برساند.
- رعایت یک رژیم غذایی سالم: از غلات کامل، میوه ها و سبزیجات، محصولات لبنی کم چرب یا بدون چربی و گوشت های لخم استفاده کنید و از چربی های اشباع شده یا ترانس، قندهای افزوده و مقادیر بالای نمک پرهیز نمایید
- : مدیریت کردن استرس: استرس می تواند باعث تنگ شدن شریان ها و بالا رفتن خطر ابتلا به بیماری قلبی (مخصوصاً بیماری مویرگ کرونری) شود. ورزش بیشتر، تمرین ذهن آگاهی و برقراری ارتباط با دیگران در گروه های حمایتی، راه هایی برای مهار استرس هستند.
- رعایت کردن برنامه ی درمانی: داروهای تجویز شده ی خود، مانند داروهای فشار خون، رقیق کننده ی خون و آسپرین را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- تحت کنترل قرار دادن بیماری های دیگر: فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند.
رابطه ی ورزش و سلامت قلب
- فعالیت منظم، به سالم نگه داشتن قلب کمک می کند. به طور کلی، هدف خود را روی حداقل 30 دقیقه ورزش متوسط (پیاده روی با سرعت تند) در بیشتر روزهای هفته، قرار دهید. اگر این برنامه از حد توانتان خارج است، آهسته شروع و کم کم بیشترش کنید. حتی پنج دقیقه ورزش کردن در روز، فوایدی برای سلامتی دارد.
- برای تقویت بیشتر سلامت خود، 60 دقیقه ورزش متوسط تا سنگین را 5 روز در هفته انجام دهید. تمرینات قدرتی را نیز 2 یا چند روز در هفته، در برنامه ی خود بگنجانید.
- در صورتی که تمرینات خود را به چند جلسه ی 10 دقیقه ای تقسیم کنید، موردی ندارد و هم چنان همان فواید را برای قلب خود کسب خواهید کرد.
- تمرینات اینتروال نوعی تمرین هستند که فعالیت های سنگین را به صورت تناوبی، بین ست های فعالیت های سبک تر جای می دهد. این نوع تمرینات، راه دیگری برای دستیابی به وزن سالم، بهبود فشار خون و سالم نگه داشتن قلب هستند. برای مثال می توانید در پیاده روی های معمول خود، دویدن های کوتاه یا پیاده روی سریع را بگنجانید.
همچنین می توانید با نکات زیر، ورزش را به فعالیت های روزانه خود اضافه کنید:
- به جای آسانسور، از پله ها استفاده نمایید.
- برای انجام امور خود و رفتن به محل کار، دوچرخه سواری یا پیاده روی کنید
- هنگام تلویزیون دیدن، در جا بزنید.
درمان بیماری قلبی در زنان
به طور کلی درمان بیماری قلبی در زنان و مردان مشابه هم است و می تواند شامل دارو درمانی، آنژیوپلاستی و استنت گذاری یا جراحی بای پس عروق کرونر باشد.
بعضی از تفاوت های ذکر شده در درمان بیماری قلبی در بین مردان و زنان عبارتند از:
- احتمال درمان شدن زنان با آسپرین و استاتین (برای جلوگیری از حملات قلبی در آینده) کمتر از مردان است. با این حال، مطالعات نشان می دهند که فواید آن ها در هر دو گروه مشابه است.
- احتمال جراحی بای پس عروق کرونر در زنان کمتر از مردان است، شاید دلیلش این است که زنان کمتر به بیماری انسدادی مبتلا می شوند یا چون دارای شریان های کوچک تر با بیماری عروق کوچک تر هستند.
- بازتوانی قلبی می تواند وضعیت سلامت را بهتر کرده و به بهبود بیماری قلبی کمک نماید. با این حال، زنان کمتر از مردان برای بازتوانی قلبی ارجاع داده می شوند.