آیا پایین آوردن فشار خون با آبلیمو ممکن است؟ لیمو می تواند به اندازه برخی از تغییرات سبک زندگی، نقش مؤثری در کاهش فشار خون بالا داشته باشد. فشار خون بالا زمانی رخ می دهد که نیرویی که خون به طور مداوم بر دیواره رگ های خونی وارد می کند، بیشتر از حد طبیعی باشد. این وضعیت، در موارد شدید با خطر جانی همراه بوده و منجر به سکته مغزی یا حمله قلبی می شود.
مقدار طبیعی فشار خون برابر با 120 بر روی 80 میلی متر جیوه است. استیج 1 فشار خون بالا، به فشار سیستولیک (عدد اول که بیانگر مرحله نخست چرخه قلب است) بین 130 تا 139 میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک (عدد دوم که نمایانگر مرحله دوم چرخه قلب می باشد) بین 80 تا 89 میلی متر جیوه اشاره دارد.
در مراحل پیشرفته تر و استیج 2، فشار سیستولیک بیمار روی 140 میلی متر جیوه یا بالاتر و فشار دیاستولیک روی 90 میلی متر جیوه یا بیشتر می باشد. اما فشار خون بالاتر از 180 روی 120 میلی متر جیوه، بسیار خطرناک بوده و به عنوان «فشار خون شدید» شناخته می شود.

پایین آوردن فشار خون با آبلیمو
لیمو که با نام علمی «سیتروس لمون» شناخته می شود، میوه ای سرشار از فلاونوئیدهاست که به دلیل ویژگی های تغذیه ای و دارویی، از دیرباز در طب سنتی هند مورد استفاده قرار می گیرد. بین فشار خون بالا و لیمو رابطه نزدیکی وجود دارد. بر اساس تجربه، یکی از روش های طبیعی و مؤثر برای مدیریت و کنترل این بیماری مزمن، مصرف لیمو است.
به بیان دیگر، در میان روش های خانگی و طبیعی مؤثر در کاهش فشار خون، مصرف لیمو یکی از ساده ترین و تأثیرگذارترین گزینه ها برای کمک به کنترل فشار خون بالا به شمار می رود
آب لیمو به دلیل تأثیر مستقیم بر فشار خون، در کنار خواص ضد میکروبی و ضد قارچی خود می تواند برای مقابله با فشار خون مؤثر باشد. این میوه منبعی غنی از ویتامین C و آنتی اکسیدان ها بوده و به دلیل وجود پتاسیم در ترکیبات خود، به تعادل سطح سدیم بدن کمک می کند. از دیگر مزایای این میوه می توان به بهبود جریان خون، کاهش التهاب و پیشگیری از لخته های خونی اشاره نمود.
گنجاندن لیمو در یک رژیم مناسب برای مدیریت فشار خون
با توجه به جایگاه ویژه لیمو در آشپزخانه های هندی، اصلاً جای تعجب نیست که این میوه برای کاهش فشار خون مفید باشد. در ادامه چند روش برای افزودن لیمو به یک رژیم غذایی مناسب برای فشار خون آورده شده است:
- صبح خود را با یک لیوان آب لیموی ولرم آغاز کنید. کافی است نصف یک لیمو را در آب گرم بچکانید، آن را پیش از صرف صبحانه و با معده خالی بنوشید، تا متابولیسم بدن فعال شده و بدن نیز هیدراته باقی بماند.
- یک حلقه لیمو را به یک فنجان چای سبز گرم به همراه برگ لیمو اضافه کنید.

- می توانید در زمان تهیه سس سالاد به آن آب لیموی تازه اضافه کنید تا طعم ترش و دلپذیری به آن ببخشد. اگر آب لیمو را با روغن زیتون، مقدار کمی نمک و چند نوع سبزی معطر ترکیب کنید، یک چاشنی سالم و مفید برای سلامت قلب خواهید داشت.
تغییرات سبک زندگی برای مدیریت فشار خون
متأسفانه از آنجایی که فشار خون بالا علائم واضحی ایجاد نمی کند، در علم پزشکی اغلب به عنوان «قاتل خاموش» شناخته می شود. به همین دلیل، بررسی منظم وضعیت سلامت بدن، کنترل مداوم فشار خون و توجه به تغییر صحیح سبک زندگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
درست است که پایین آوردن فشار خون با آبلیمو امکانپذیر است اما برای مدیریت اصولی این بیماری نباید تنها به مصرف لیمو اکتفا کرد. راهکارها و توصیه های دیگری هم وجود دارند که می توانند برای مدیریت فشار خون بسیار مؤثر باشند:
- تحرک داشته باشید. حداقل 150 دقیقه در هفته به فعالیت بدنی یا ورزش اختصاص دهید. حتی کارهای کوچکی مانند تحرک مداوم در طول روز، استفاده از پله به جای آسانسور، پیاده روی حین صحبت تلفنی، برگزاری جلسات به صورت ایستاده، بازی های ورزشی، یا حتی پارک کردن خودرو در فاصله دورتر و استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی می توانند فعالیت بدنی شما را افزایش دهند.
- چاقی یکی از تأثیرگذار ترین عوامل در ابتلا به فشار خون بالا است. به همین دلیل، حفظ وزن بدن در محدوده سالم و پیشگیری از تجمع چربی (به ویژه چربی شکمی) بسیار حیاتی است.
- از یک برنامه غذایی سالم و مناسب برای قلب پیروی کنید؛ به عنوان مثال، رژیم سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 (که در دانه ها، مغزها، روغن زیتون، انواع لوبیا، گوشت مرغ، تخم مرغ یا ماهی سالمون یافت می شود) و همچنین، رژیم های غذایی مدیترانه ای یا DASH (روش های تغذیه ای جهت توقف فشار خون بالا) که حاوی مقادیر زیادی میوه، سبزیجات برگ سبز و غلات کامل هستند، می توانند نقش مهمی در سلامت عروق و قلب داشته باشند. مصرف لبنیات کم چرب یا فاقد چربی نیز می توانند به حفظ سلامتی در بلند مدت کمک کند.
- تا حد امکان از مصرف شکر تصفیه شده، غذاهای چرب و سرخ شده، فست فودها، محصولات غذایی فراوری شده و نوشیدنی های قندی خودداری کنید.
- مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی را به حداقل برسانید. این مواد می توانند به راحتی سطح فشار خون شما را افزایش دهند. خواب با کیفیت فراموش نشود!
- بدن برای استراحت، ترمیم و بازیابی خود به زمان کافی نیاز دارد. بنابراین، شب ها 7 تا 8 ساعت خواب با کیفیت داشته باشید.
- و در نهایت، برای بهبود فشار خون از میوه کاربردی و دوست داشتنی لیمو استفاده کنید.
سؤالات متداول
برای فشار خونم نیاز به مصرف چند لیمو در طول روز دارم؟
معمولاً مصرف آب یک عدد لیموی تازه در طول روز می تواند برای سلامت فشار خون شما مفید باشد. شما می توانید با توجه به ذائقه و واکنش بدنتان مقدار آن را کم یا زیاد کنید.
آیا هنگام مصرف لیمو برای افراد مبتلا به فشار خون بالا باید نکته خاصی را در نظر گرفت؟
در کل، لیمو گزینه ی مناسبی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا است. با این حال، مصرف لیمو برای افرادی که به مرکبات (مانند لیمو ترش، پرتقال یا گریپ فروت) حساسیت دارند، توصیه نمی شود. زیرا احتمال بروز واکنش آلرژیک مثل خارش، سوزش یا حتی تورم دهان و گلو وجود دارد. لیمو همچنین مقدار زیادی تیرامین دارد که در برخی افراد مستعد، می تواند منجر به سردردهای میگرنی شود. با توجه به خاصیت اسیدی لیمو، زیاده روی در مصرف آن می تواند سلامت دندان ها را به خطر بیندازد.

آیا ترکیبات یا مکمل های خاص حاوی لیمو برای کاهش فشار خون موجود است؟
نوشیدن یک لیوان آب لیموی ولرم قبل از خوردن صبحانه، می تواند به شما انرژی بخشیده و شروع روزتان را متفاوت کند. بعضی افراد ممکن است پس از مصرف آب لیمو با معده خالی دچار سوزش معده شوند. بنابراین بهتر است تجربه خودتان را در نظر بگیرید.
اگر به دنبال راهکار یا مکمل خاصی بر پایه لیمو هستید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
ترکیب آب لیمو با کمی عسل طبیعی در وعده صبحانه نیز می تواند به پیشگیری از اسیدی شدن معده کمک کند.
آیا آب لیمو می تواند جایگزین داروی فشار خون بالا شود؟
آب لیمو بدون شک نوشیدنی سالم و خوشمزه ای است که می تواند به کنترل فشـار خون کمک کند، اما به هیچ عنوان جایگزین درمان و داروهای پزشکی نیست. برای حفظ سلامتی، توصیه های پزشک خود را رعایت کرده و مصرف داروهای تجویز شده را ادامه دهید.
دکتر مرعشی زاده متخصص قلب و عروق