فشار خون بالا یک بیماری شایع است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. این مشکل خطر اصلی برای بیماری قلبی و سکته مغزی است که دو عامل اصلی مرگ و میر هستند. مدیریت فشار خون بالا اغلب شامل تغییراتی در سبک زندگی از جمله رژیم غذایی است. در این مطلب بررسی خواهیم کرد که ایا چای فشارخون را بالا میبرد یا بالعکس در کاهش فشارخون مفید است.
آیا چای فشارخون را بالا میبرد؟
در رابطه با چای و فشارخون بالا باید گفت که محققان، اثر چای بر تنظیم فشار خون را با مدرک ثابت کرده اند. مزایای چای اغلب به دلیل وجود مواد پلی فنولیک یا فلاونوئیدها در این نوشیدنی می باشد. فلاونوئیدها می توانند نقش مهمی در کنترل و درمان فشار خون بالا داشته باشند. اثرات ضد فشار خون مصرف چای یک موضوع محبوب برای تحقیقات است.

بررسی های بالینی سعی کرده اند نقش چای را در کاهش فشار خون توصیف کنند. هم چای سبز و هم چای سیاه از برگ های درخت کاملیا سیننسیس دم می شوند، اما چای سبز از برگ های تخمیر نشده به دست می آید و دارای خواص آنتی اکسیدان بیشتری می باشد. اکسیداسیون در طول فرایند تخمیر چای سیاه، سطوح آنتی اکسیدان آن را کاهش می دهد.
پلی فنول های خاص (کاتچین های) موجود در چای های سیاه و سبز به شل شدن رگ های خونی پوشش عضلانی کمک می کنند که می تواند منجر به کاهش فشار خون شود. این کاتچین ها شامل موارد زیر می شوند:
- اپیکاتچین (EC)
- اپیکاتچین گالات (ECG)
- اپی گالوکاتچین گالات (EGC)
- گالوکاتچین گالات (EGCG)
- کاتچین گالات (CG)
- کاتچین (C)
- گالوکاتچین (GC)
تا به حال مکانیسم مولکولی که منجر به تأثیر روی فشار خون می شود، هنوز توضیح داده نشده است. همچنین چای دارای ال تیانین می باشد. ال تیانین، آمینواسیدی است که ثابت شده در افراد تحت استرس، فشار خون را کاهش می دهد.
کدام نوع چای برای فشار خون بالا مفید هستند؟
در این مطلب به چند مورد از چای هایی اشاره می شود که تحقیقات مدعی اند در کاهش فشار خون بالا مفید هستند.
چای سبز:
مصرف چای سبز، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. طبق تحقیقات محدودیت هایی وجود دارد که نشان می دهد این نتایج قطعی نیستند.
چای سیاه:
تحقیقات نشان می دهند که چای سیاه همانند چای سبز می تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند و همچنین ممکن است خواصی داشته باشد که از قلب محافظت می کند.
چای هیبیسکوس:
یک مقاله ی تحلیلی نشان می دهد که نوشیدنی های ساخته شده از هیبیسکوس سابداریفا نیز به طور مؤثری فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش می دهند. با اینکه این یافته ها امیدوارکننده هستند، اما به پژوهش های بیشتری نیاز است.
چندین کارآزمایی بالینی تصادفی، اثر کاهندگی فشار خون هیبیسکوس سابداریفا را تأیید کرده اند. برای مثال، یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی، اثرات مصرف 10 گرم عصاره ی هیبیسکوس سابداریفا در روز را به مدت چند هفته در افراد مبتلا به فشار خون بالا بررسی کرد. بعد از دوره ی مورد نظر این افراد کاهش قابل توجهی را هم در فشار خون سیستولیک و هم در فشار خون دیاستولیک تجربه کردند.
چای اولانگ:
تا به حال مزایای چای اولانگ روی فشار خون به تنهایی مورد بررسی قرار نگرفته است. گرچه، آنتی اکسیدان های موجود در چای اولانگ مشابه با چای سبز و سیاه می باشد. از این رو، این احتمال وجود دارد که چای اولانگ فواید مشابهی برای فشار خون دارد. گرچه، اثرات آن روی فشار خون به طور ویژه به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
پیشنهاد مطالعه: برای فشارخون بالا چه بخوریم?

عوارض احتمالی نوشیدن چای
عوارض جانبی احتمالی نوشیدن چای عبارتند از:
- حساسیت به کافئین: چای، به ویژه انواع سیاه و سبز، حاوی کافئین است که می تواند منجر به عصبی شدن، اختلال خواب یا افزایش ضربان قلب در برخی افراد شود.
- ناراحتی معده: مصرف زیاد چای با معده خالی ممکن است باعث مشکلات گوارشی یا رفلاکس اسید شود .
- تداخل با داروها : برخی از چایها، مانند چای سبز، میتوانند با برخی داروها تداخل داشته باشند و بر جذب یا اثربخشی آنها تأثیر بگذارند. اگر در مورد تداخلات دارویی نگرانی دارید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
- لک شدن دندان ها : چای های تیره مانند چای سیاه ممکن است با مصرف طولانی مدت دندان ها را لکه دار کنند.