روماتیسم قلبی بیماری است که به دنبال تب روماتیسمی به یک یا بیش از یک دریچه ی قلب آسیب میرساند. بیمار قلبی روماتیسم، عارضه ای جدی و خطرناک است که قابل پیشگیری میباشد.
روماتیسم قلبی چه علائمی دارد؟
علائم شما به چگونگی آسیب به قلب بستگی خواهد داشت. کسانی که به روماتیسم قلبی خفیف مبتلا هستند، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. با این حال، پزشک قادر است با استفاده از یک گوشی پزشکی سوفل قلبی را بشنود. هرچقدر این بیماری بیشتر عود کند، قلبتان برای پمپاژ کردن خون باید بیشتر کار کند. امکان دارد علائم این بیماری نشان دهنده ی شدت آن نباشند.
علائم روماتیسم قلبی شامل موارد زیر است:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس هنگام ورزش یا دراز کشیدن
- ضعف و خستگی
- تپش قلب
- صورت و دست و پای ورم کرده
چه چیزی باعث بیماری قلبی روماتیسم میشود؟
چنانچه به تب روماتیسمی مبتلا بوده اید، ممکن است به روماتیسم قلبی هم دچار شوید. تب روماتیسمی یک واکنش خودایمنی به گلو درد میکروبی یا عفونت پوستی استرپ A در کودکی است. احتمال دارد دریچه ها ودیگر قسمت های قلب کسانی که تب روماتیسمی دارند ملتهب شود. این التهاب به دریچه های قلب آسیب میرساند و جریان خون نرمال قلب را مختل میکند
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی روماتیسم هستند؟
روماتیسم قلبی در استرالیا در افراد زیر شایع تر است:
- مردم جزایر بومی و تنگه تورس
- ساکنان جزایر مائوری نیوزلند و اقیانوس آرام
- خانم ها
- افراد با سن بیست و اندی و سی و اندی سال
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
درصورتی که هریک از علائم قلبی بالا را دارید، خصوصا اگر به تازگی تب، گلودرد یا بیماری پوستی داشته اید، به پزشک مراجعه کنید. چنانچه قبلا به تب روماتیسمی دچار بوده اید, باید تحت نظر پزشک باشید.
بیماری قلبی روماتیسم چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک با شما در رابطه با علائم و سوابق پزشکیتان صحبت خواهد کرد، شما را معاینه میکند و با گوشی طبی به صدای قلب شما گوش میدهد. پزشک برای تشخیص دقیق روماتیسم قلبی، اکوکاردیوگرافی ترانس مری را ترتیب میدهد تا حفره ها، دریچه ها و جریان خون قلب را چک کند.ش
روماتیسم قلبی چگونه درمان میشود؟
هدف درمان روماتیسم قلبی انجام دو کار است:
- کنترل معضلاتی ما اکنون به خاطر آسیب قلبی دچار آن هستید.
- جلوگیری از آسیب بیشتر
برای کنترل هرنوع مشکل قلبی، پزشک داروهایی به شما میدهد تا:
- ضربان قلبتان را منظم نگه دارد.
- میزان مایع بدنتان را تنظیم کند.
- مانع تشکیل لخته های خونی روی دریچه های آسیب دیده قلب شود.
درمان تکمیلی بیماری قلبی روماتیسم
چنانچه مبتلا به روماتیسم هستید، به معاینه ی منظم پرسنل بیمارستان، متخصصان و دندانپزشکان نیاز دارید. در صورت داشتن تب روماتیسمی ممکن است بیماری روماتیسم قلبی وخیم تر شود. برای جلوگیری از این بیماری هر ۳ یا ۴ هفته یکبار بهتر است به طور منظم پنی سیلین تزریق کنید. این تزریقات طولانی مدت آنتی بیوتیک به محافظت از قلبتان کمک میکند. هیچ گاه بدون مشورت پزشک تزریق را متوقف نکنید و آن را از دست ندهید. همچنین باید از دندان هایتان به خوبی مراقبت کنید. مسواک زدن منظم و رسیدگی به دندانها خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد.
جراحی:
ممکن است به جراحی ترمیم یا تعویض دریچه های قلب نیاز داشته باشید. این جراحی به کنترل علائم و کاهش عملکرد قلب کمک میکند و روماتیسم قلبی را درمان نمیکند.
آیا میتوان از بروز بیماری قلبی جلوگیری کرد؟
با پیشگیری از تب روماتیسم میتوان از بیماری قلبی روماتیسم جلوگیری کرد. هنگامی که گلودرد یا بیماری پوستی دارید با مراجعه به پزشک یا پرستار میتوانید از تب روماتیسمی جلوگیری کنید و سریعا درمان شوید.
پیشگیری از بیماری قلبی روماتیسم با استفاده از آنتی بیوتیک ها:
در صورتی که قبلا تب روماتیسمی داشته اید، با تزریق منظم آنتی بیوتیک میتوانید از روماتیسم قلبی جلوگیری کنید. به این امر پیشگیری میگویند. معمولا آنتی بیوتیک ها به صورت تزریق طولانی مدت پنی سیلین تجویز میشوند و لازم است که شما هر ۳ تا ۴ هفته و یا حداقل ۱۰ سال پس از تشخیص بیماری، پنی سیلین تزریق کنید.
تناوب و مدت درمان با آنتی بیوتیک بستگی به موارد زیر دارد:
- سابقه ی پزشکی تب روماتیسم
- اینکه آیا به دریچه های قلبتان آسیب رسیده است یا خیر
- خطر ابتلا به عفونت استرپ A و ابتلای دوباره به تب روماتیسم
عوارض بیماری قلبی روماتیسم
عوارض روماتیسم شامل موارد زیر است:
- سکته
- نارسایی قلبی
- آریتمی قلبی ( ضربان قلب سریع یا نامنظم)
- آندوکاردیت ( بیماری دریچه های آسیب دیده قلب)
- عوارض بارداری
۱ نفر از هر ۴ نفر در عرض گذشت ۸ سال از تشخیص بیماری قلبی روماتیسم دچار عوارض میشود.