علت های زیادی برای درد قفسه سینه وجود دارند که می توانند ناشی از دستگاه گوارش، به خصوص مری و لوله ی عضلانی که غذا را از دهان به معده منتقل می کند، باشند. درد مری را می توان در مرکز قفسه سینه، از اپی گاستریوم (بالای قسمت نرم شکم، زیر استخوان سینه) تا گلو احساس کرد. درد مری می تواند به هر دو طرف قفسه سینه سرایت کند.
وقتی این درد به قسمت پایین و سمت چپ قفسه سینه کشیده می شود، درد گاهی اوقات با درد قلب، مانند آنژین یا حمله قلبی اشتباه گرفته می شود. اگر شما نگران سلامت دستگاه گوارش خود هستید، با یک متخصص صحبت کنید. درد معده و قلب چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ آیا درد مری محرک های متعددی دارد؟ چه ارتباطی بین گاز معده و فشار به قلب وجود دارد؟ برای دیدن ادامه مطالب با ما همراه باشید.
بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)
زمانی که این مواد شیمیایی در محل اتصال مری به معده بالا می آیند (یک دریچه فیزیولوژیکی که مری و معده را از هم جدا می کند)، پوشش پایین مری را تحریک و ملتهب می کنند. علائم GERD شامل سوزش قلب، سوزش یا احساس درد یا احساس فشار در مرکز قفسه سینه و نیز برگشت محتوای اسیدی معده، به گلو یا دهان می باشد که می تواند باعث گلو درد یا ایجاد طعم ترشی در دهان شود.
پایین مری نیز می تواند آسیب ببیند، از قرمزی یا التهاب خفیف گرفته تا خراشیدگی و زخم های شدید، خونریزی و زخم، همراه با سفت شدن مری می تواند موجب مشکلات بلع و درد شود.
ازوفاژیت ائوزینوفیلی (EOE)
یک نوع بیماری رفلاکس گوارشی مری می باشد که مربوط به آلرژی، نسبت به گروههای غذایی مختلف یا دیگر آلرژن های محیطی است. گلبولهای سفید خون، به نام ائوزینوفیل به صورت واکنش آلرژیک بدن، به پوشش مری نفوذ می کنند. این شرایط که به ازوفاژیت ائوزینوفیلی شناخته شده است، موجب سوزش معده و التهاب پوشش پایین مری و نازک شدن مری می شود. مانند مورد GERD، این نوع اختلال نیز باعث درد و مشکل در بلع می شود.
دیگر علل التهابی کمتر شایع، شامل موارد زیر می شوند:
- قورت دادن مایعات سوزاننده مانند اسیدها یا مواد قلیایی. این مواد موجب تحریک ازوفاژیت یا التهاب پوشش مری می شوند.
- پرتو درمانی به قفسه سینه برای سرطان. گاهی اوقات پرتو درمانی می تواند پیامد ناخواسته ی سوزاندن مری را در پی داشته باشد.
- غذایی که در مری قرار می گیرد می تواند باعث درد قفسه سینه و ادینوفاژی یا بلع دردناک شود.
علل شایع
سرطان مری
سرطان می تواند در سلولهای سنگفرشی مری فوقانی و میانی یا سلولهای اپیتلیال ستونی مری تحتانی یا پوشش معده ایجاد شود. مورد اول که مربوط به سیگار کشیدن و نوشیدن مایعات سوزاننده می باشد، کمتر شایع می باشد. از سوی دیگر، مورد دوم که مرتبط با رفلاکس اسیدی و سیگار کشیدن است، شایع تر می باشد.
در سرطانی که به مرور زمان پیشرفت می کند، مشکل در بلع و دیسفاژی نیز بیشتر می شود. در ابتدا، قورت دادن لقمه های غذای درشت سخت می باشد و در نهایت نوشیدن آب نیز غیر ممکن می شود.
سرطان قسمت فوقانی معده
این سرطان می توان ورودی غذا به معده را مسدود کند. زمانی که غذا به مری بر می گردد، فشار می تواند موجب درد در قفسه سینه شود.
ازوفاژیت
همانطور که در بالا به آن اشاره شد، مری می تواند هم به علت التهاب پوشش و هم بعلت زخم ناشی از رفلاکس اسیدی شدید، باریک شود. غذاهایی که در مری گیر می افتند نیز می توانند موجب درد شوند.
اختلالات حرکتی مری
حرکت مری اصطلاحی است که برای توصیف انقباض عضلات، در مجرای گوارشی استفاده می شود. اختلالات حرکتی مری مانند اسپاسم منتشر مری یا مری فندق شکن، موجب انقباضات نامنظم در مری می شود که بلع را دشوار و دردناک می کند.
یک اختلال حرکتی کمتر شایع آشالازی می باشد، شرایطی که در آن عضلات بخش پایینی مری، در حین بلعیدن به غذا اجازه عبور نمی دهند. آشالازی ممکن است در کودکی یا در بزرگسالی رخ دهد. برخی از افراد با این مشکل متولد می شوند، در حالیکه برخی دیگر، زمانی که بیماری دیگری به اعصاب درون مری آسیب می زند، دچار آن می شوند.
سندرم پلامر وینسون (اختلال بلع ناشی از فقر آهن)
این بیماری اغلب از زمان تولد اتفاق می افتد، اما گاهی اوقات مربوط به رفلاکس یا فقر آهن آنمی نیز می باشد. سندرم پلامر وینسون یا سندرم پترسون کلی، اغلب با سه علامت ظاهر می شود: آنمی فقر آهن، دیسفاژی یا مشکل در بلع و یک پرده مری که می توان آن را در تست بلع باریم مشاهده کرد.
(یک تست تصویر برداری که از اشعه های ایکس برای بررسی مجرای گوارش فوقانی شما استفاده می کند.)
درد قفسه سینه مربوط به مری می تواند ناشی از داروها باشد:
- آسپیرین یا داروهایی در دسته داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDها). این داروها مانند ایبوپروفن، می توانند به پوشش تمام دستگاه گوارشی آسیب برسانند و موجب التهاب در مری شوند.
- قادر نبودن به بلعیدن دارو
برخی از داروها اگر به طور مناسب قورت داده نشوند، ممکن است در مری گیر کنند. داروهایی مانند قرص های پتاسیم، قرص های مولتی ویتامین بزرگ و قرص های آکنه مانند تترا سایکلین و دوکسی سایکلین را اگر به درستی قورت ندهید یا آب کافی همراه با دارو ننوشید، مواد شیمیایی موجود در داروها می تواند به مری آسیب برساند. در چنین مواردی، درد قفسه سینه معمولاً چندین ساعت پس از مصرف دارو ایجاد می شود.
اشیاء خارجی که در مری جمع شده اند می توانند باعث درد قفسه سینه شوند.
کودکان ممکن است اسباب بازی های یا دیگر اشیاء را قورت دهند. بزرگسالان نیز گاهی اوقات ممکن است بی اختیار اشیاء خارجی مانند خلال دندان را قورت دهند.
عفونت های مری نیز می توانند باعث درد شوند.
در حالی که عفونت های مری غیر معمول هستند، بیشتر احتمال دارد این اتفاق در افرادی با سیستم های ایمنی ضعیف، مانند افراد مبتلا به دیابت، ایدز یا کسانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، برای بیماری های دیگر مصرف می کنند، اتفاق بیفتد. عفونت های ناشی از مخمر (کاندیدا) یا ویروس های تبخالی نیز می توانند باعث التهاب در مری با درد بسیار شوند.
چه زمانی باید از پزشک درخواست کمک کرد.
یک علت قلبی همچون حمله قلبی را باید به سرعت در تشخیص پزشکی رد کرد. پس از آن می توان به دنبال علل کم خطر تر گشت. درصورتی که درد قفسه سینه خفیف باشد و به آسانی با خوردن ضد اسیدها (داروهایی که اسید معده را خنثی می کنند) تسکین داده شود، مورد اورژانسی نمی باشد.
گرچه، در صورتی که اقدامات ساده ای همچون ضد اسیدها موجب تسکین نشوند، درد شدیدتر یا مداومتر می شود و شما باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی، هرچه درد شدید تر باشد، فوریت مراجعه به پزشک یا حتی رفتن به اورژانس بیشتر می شود.
تشخیص
متخصص گوارش برای پیدا کردن نوع اختلال گوارشی که موجب درد قفسه سینه شما شده، ممکن است برای بررسی مری، معده و یا روده ی کوچک شما، آندوسکوپی انجام دهد.
امروزه آندوسکوپی پیشرفته، تشخیص علل علائم مجرای گوارشی همچون درد قفسه سینه را امکان پذیر می کند. اگر به اقدامات درمانی نیاز باشد، تکنیک های زیادی در دسترس هستند. برای مثال، گشاد گردن یک بخش تنگ شده ی مری، با استفاده از لیزر یا پرتوی آرگون پلاسما، برای از بین بردن انسداد محلی ناشی از سرطان مری و استفاده از وسایلی برای خارج کردن شیء یا غذای جمع شده در مری امکان پذیر می باشد.
در رابطه با اختلالات حرکتی مری، در جایی که یافته های تصویری با اندوسکوپ، اطلاعات کافی را ارائه نمی دهند، دستگاههای پیشرفته تری برای اندازه گیری فشار در قسمتهای مختلف مری، رفلاکس اسید به مری و جریان یافتن مایعات به مری وجود دارند. تحلیل این اندازه گیری ها می تواند به پزشکان برای تشخیص نوع اختلال مری که موجب بروز علائم شده کمک کند.