نیتروگلیسیرین نوعی نیترات است که به شکل قرص در بازار موجود می باشد و با شل کردن رگ های خونی، از درد قفسه سینه پیشگیری و یا آن را درمان می کند. شما باید با ظاهر شدن علائم اولیه ی درد یا سفتی در قفسه سینه، این دارو را مصرف کنید. برای مصرف این دارو، یک قرص را زیر زبان خود قرار دهید و اجازه دهید در دهانتان حل شود.
قرص نیتروگلیسیرین چه دارویی است؟
قرص نیتروگلیسیرین از درد قفسه سینه یا آنژین پیشگیری کرده و آن را درمان می کند. این دارو باعث شل شدن رگ های خونی می شود و مقدار کاری را که قلب باید انجام دهد، کاهش می دهد. این دارو به گروه داروهایی به نام نیترات تعلق دارد. این دارو ممکن است به دلایل دیگری نیز استفاده شود؛ اگر سؤالی دارید می توانید از پزشک یا داروساز سؤال کنید. از نام های تجاری معمول این دارو می توان به نیتروکوییک، نیتروستات، نیتروتاب اشاره کرد.
قبل از مصرف قرص نیتروگلیسیرین، چه چیزی باید به پزشک خود بگویم؟
اگر هر یک از مشکلات زیر را دارید، به تیم پزشکی اطلاع دهید:
- کم خونی
- آسیب به سر، سکته ی مغزی اخیر یا خونریزی در مغز
- بیماری کبد
- حمله ی قلبی پیشین
- واکنش غیرطبیعی یا آلرژیک به نیتروگلیسیرین، داروهای دیگر، غذاها، مواد حاجب یا مواد نگهدارنده
- بارداری یا قصد بارداری
- شیردهی
چگونه باید این دارو را مصرف کنم؟
در صورت نیاز، قرص نیتروگلیسیرین را با اولین علائم حمله ی قلبی (درد یا سفتی قفسه سینه) به صورت خوراکی مصرف کنید. شما همچنین می توانید این دارو را 5 تا 10 دقیقه قبل از اتفاقی که ممکن است باعث درد قفسه سینه شود مصرف کنید. دستورالعمل ها را دقیقاً طبق برچسب دارو مصرف کنید. یک قرص را زیر زبان خود قرار دهید و بگذارید حل شود.
از بلعیدن این قرص به طور کامل خودداری کنید. اگر به طور تصادفی قرص را قورت دادید، یک قرص دیگر را جایگزین آن کنید. سعی کنید دهانتان خشک نباشد. بزاق دور قرص، به حل شدن سریع تر آن کمک می کند. به هنگام حل شدن قرص، از غذا خوردن یا نوشیدن مایعات، سیگار کشیدن و یا جویدن تنباکو خودداری کنید. به هنگام مصرف این دارو بنشینید.
در حمله ی آنژین، 5 دقیقه بعد از مصرف اولین دوز، احساس بهتری پیدا خواهید کرد. شما باید هر 5 دقیقه یکبار یک دوز را بخورید تا 3 دوزتان کامل شود. اگر بعد از 1 دوز، احساس بهتری پیدا نکردید یا بدتر شدید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید. در 15 دقیقه، بیش از 3 دوز مصرف نکنید. تیم مراقبتی شما ممکن است دستورالعمل های دیگری داشته باشد. داروی خود را به تعداد دفعاتی بیشتر از موارد توصیه شده مصرف نکنید.
در مورد مصرف این دارو در کودکان با تیم مراقبتی خود صحبت کنید، ممکن است به مراقبتهای خاصی نیاز باشد.
مصرف بیش از حد: اگر فکر می کنید این دارو را بیش از حد مصرف کرده اید، فوراً با مرکز کنترل سموم یا اورژانس تماس بگیرید.
نکته: قرص نیتروگلیسیرین فقط برای شما تجویز شده است. آن را با دیگران به اشتراک نگذارید.
اگر یک دوز را فراموش کنم، چه اتفاقی می افتد؟
قرص نیتروگلیسیرین فقط در صورت لزوم باید مصرف شود.
چه چیزهایی ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند؟
این دارو را با مواد زیر مصرف نکنید:
- داروهای میگرن خاص مانند ارگوتامین و دی هیدروارگوتامین (DHE).
- داروهای استفاده شده برای درمان اختلال نعوظ مانند سیلدنافیل، تادالافیل و واردنافیل
- ریوسیگوات
این دارو ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد
- آلتپلاز
- آسپیرین
- هپارین
- داروهای فشار خون بالا
- داروهای افسردگی
- سایر داروهایی که برای درمان آنژین استفاده می شوند
- فنوتیازین هایی مانند کلروپرومازین، مزوریدیازین، پروکلرپریازین، تیوریدازین
این فهرست تمام تداخل های احتمالی را در بر نمی گیرد. لیستی از تمام داروها، داروی گیاهی، داروهای غیرتجویزی یا مکمل های غذایی مصرفی خود را در اختیار تیم پزشکی خود قرار دهید. همچنین اگر سیگار می کشید، الکل می نوشید یا از داروهای مخدر استفاده می کنید به آنها اطلاع دهید. برخی از این موارد ممکن است با داروی شما تداخل داشته باشند.
وقتی این دارو را مصرف می کنم، چه نکاتی را باید در نظر داشته باشم؟
اگر احساس می کنید داروی شما دیگر اثری ندارد، به تیم پزشکی خود اطلاع دهید. دارو را همیشه با خود همراه داشته باشید. وقتی قرص نیتروگلیسیرین را می خورید، بنشینید یا بخوابید تا اگر بعد از مصرف آن دچار سرگیجه یا غش شدید، از سقوط پیشگیری کنید. سعی کنید آرام باشید. این کار به شما کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشید. اگر احساس سرگیجه دارید، چند نفس عمیق بکشید و دراز بکشید و پاهای خود را به سمت بالا نگه دارید و یا به جلو خم شوید و سر خود را بین زانوهایتان قرار دهید.
بعد از مصرف این دارو ممکن است دچار سرگیجه یا خواب آلودگی شوید. از رانندگی، استفاده از ماشین آلات یا انجام هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، خودداری کنید. از بلند شدن یا ایستادن سریع خودداری کنید، به ویژه اگر بیمار مسن تری هستید. این کار خطر خواب آلودگی یا سقوط را کاهش می دهد. الکل نیز می تواند باعث خواب آلودگی بیشتر شما شود. از مصرف نوشیدنی های الکلی خودداری کنید. وقتی این دارو را مصرف می کنید، بدون مشورت با پزشک خود برای سرفه، سرما خوردگی یا درد خود درمانی انجام ندهید. برخی از مواد ممکن است فشار خون شما را افزایش دهند.
بعد از مصرف قرص نیتروگلیسیرین، متوجه چه عوارضی خواهم شد؟
عوارضی را که در اسرع وقت باید به تیم پزشکی خود گزارش کنید شامل موارد زیر می شوند:
- واکنش های آلرژیک مانند راش پوستی، خارش، کهیر، ورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
- سردرد، ضعف غیرطبیعی یا خستگی، تنگی نفس، حالت تهوع، حالت استفراغ، ضربان قلب سریع، کبودی پوست یا لب که ممکن است از علائم متهموگلوبینمیا باشند.
- افزایش فشار در اطراف مغز – سردرد شدید، تاری دید، تغییر در دید، حالت تهوع، حالت استفراغ
- فشار خون پایین، سرگیجه، احساس غش یا سبکی سر، تاری دید
- ضربان قلب آهسته، سرگیجه، گیجی، تنفس دشوار، ضعف یا خستگی غیرطبیعی
عوارضی که معمولاً نیاز به مراقبت های پزشکی ندارند: (در صورت ادامه یا آزاردهنده شدن این عوارض به تیم پزشکی اطلاع دهید)
- سرگیجه
- گرگرفتن
- سردرد
این فهرست ممکن است تمام عوارض جانبی احتمالی را در بر نگیرد. برای توصیه های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.
چه جایی باید این دارو را نگهداری کنم؟
این دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید و آن را در دمای اتاق بین 20 تا 25 درجه و در جعبه اصلی نگهداری کنید. دارو را از نور و رطوبت دور نگه دارید و در آن را کاملاً ببندید. هر گونه داروی مصرف نشده را بعد از تاریخ انقضاء، دور بریزید.