واریس عنکبوتی چیست؟ آیا فرق وریدهای واریسی با واریس عنکبوتی را می دانید؟ باید گفت که هر دوی این شرایط ممکن است ناخوشایند باشند، روی پاها تأثیر بگذارند و اغلب علائم دردناک یا ناراحت کننده ای را ایجاد کنند. همچنین هر دو به علت بیماری زمینه ای وریدی به وجود می آیند. در صورت عدم درمان، وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی می توانند شما را در معرض خطر ابتلا به مشکلات جدی قرار دهند.
آیا باید از داشتن آن ها نگران باشید؟ چه گزینه های درمانی در دسترس می باشند؟ از کجا بدانید کدام روش درمان واریس برای شما مناسب است؟ در ادامه می توانید در مورد فرق وریدهای واریسی با واریس عنکبوتی و درمان های کم تهاجمی که می توانند زندگی شما را بهبود ببخشند، اطلاع پیدا کنید.
اگرچه وریدهای واریسی و واریس عنکبوتی هر دو نشانه بیماری زمینه ای وریدی هستند، اما از نظر اندازه، شکل ظاهری، علائم و شدت متفاوت می باشند. در ادامه، تفاوت های اصلی وریدهای واریسی با واریس عنکبوتی را توضیح می دهیم.
وریدهای واریسی
وریدهای واریسی، بزرگ، پیچ خورده و ناخوشایند هستند، که معمولاً در اندام تحتانی ایجاد می شوند. این وریدها به طور معمول آبی رنگ هستند و بر روی سطح پوست قرار دارند.
اگرچه برخی معتقدند که این وریدها از جنبه زیبایی مشکل ساز هستند، اما در واقع آن ها می توانند باعث ایجاد یک سری علائم دردناک و ناراحت کننده شوند. در صورت وجود علائم زیر بهتر است با پزشک یا متخصص ورید تماس بگیرید:
- سنگینی پاها
- تورم
- گرفتگی
- خارش و سوزش
- تسکین درد هنگام بالا بردن پاها
برخی اطلاع ندارند که وریدهای واریسی، از علائم، یک بیماری پیشرونده می باشند. علائمی که ممکن است در ابتدا خفیف به نظر برسند، و به مرور زمان بدتر می شوند. مشکلات وریدی مانند درد و تورم در نهایت می توانند بر تحرک و کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند. اگر واریس درمان نشود، می تواند شما را در معرض شرایط خطرناک و گاه تهدید کننده زندگی قرار دهد.
این موارد شامل ایجاد ترومبوز ورید عمقی (DVT) و زخم های وریدی می باشد. خوشبختانه، گزینه های درمانی بسیاری برای واریس وجود دارد که می توانند علائم دردناک را از بین ببرند و خطرات ناشی از عوارض را کاهش دهند.
واریس عنکبوتی
واریس عنکبوتی مویرگ های ریز، به قطر کمتر از 1 میلی متر می باشند (به اندازه نوک مداد) که به رنگ های آبی، قرمز یا بنفش در زیر سطح پوست ظاهر می شوند. این وریدها غالباً در اندام تحتانی و به شکل تار عنکبوت ایجاد می شوند. همچنین ممکن است آن ها را در صورت یا سایر نواحی بدن مشاهده کنید.
در رابطه با عوارض واریس عنکبوتی، باید گفت که ممکن است علامتی ایجاد نکنند، اما در بعضی موارد باعث علائم زیر شوند:
- تورم در ناحیه آسیب دیده
- بی قراری پا خصوصاً در شب
- احساس گزگز، بی حسی، سوزش یا خارش
- حساسیت یا قرمزی اطراف وریدهای آسیب دیده
اگرچه گاهی این وریدها، بی خطر به نظر می رسند، اما در بسیاری از موارد نشانه یک بیماری زمینه ای وریدی می باشند و ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
چه عواملی باعث ایجاد وریدهای واریسی و واریس عنکبوتی می شوند؟
وریدهای واریسی و واریس عنکبوتی هر دو نشانه یک بیماری زمینه ای وریدی یا نارسایی وریدی می باشند. این حالت زمانی که دریچه های ریز ورید، تحت فشار قرار گرفته و در نهایت آسیب می بینند، رخ می دهد. اغلب، مشکلات وریدی در اندام تحتانی -ساق پا، مچ پا و پا- ایجاد می شوند. اما آسیب می تواند در نواحی دیگر بدن نیز ایجاد شود.
اگر دریچه های ورید قادر به بازگرداندن خون، به طور موثر به قلب نباشند، خون شروع به جمع شدن می کند. این امر می تواند منجر به تشکیل وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی شود.
برخی عوامل خطر برای تشکیل وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی عبارتند از:
ژنتیک: اگر یکی از نزدیکان شما دارای وریدهای واریسی باشد، احتمال ابتلا به آن ها در شما بیشتر است.
سن: اگرچه هر فردی در هر سنی ممکن است به تشکیل وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی مبتلا شود، اما با افزایش سن شیوع آن بیشتر می گردد.
ارتباط با جنسیت: زنان بیش از مردان به نارسایی وریدی مبتلا می شوند.
بارداری: به دلیل تغییر هورمون ها و افزایش جریان خون، زنان باردار اغلب از واریس رنج می برند.
شاخص توده بدن (BMI): چاقی یا اضافه وزن در افراد، آن ها را بیشتر مستعد ابتلا به مشکلات وریدی می کند.
سطح فعالیت: عدم فعالیت می تواند منجر به تضعیف گردش خون و ایجاد نارسایی وریدی شود.
سایر بیماری های زمینه ای: فشار خون بالا و دیابت کنترل نشده می توانند بر روی سلامت وریدها تأثیر داشته باشند.
زمان ایستادن یا نشستن: اگر شغلی دارید که به ایستادن یا نشستن طولانی مدت احتیاج دارد، خطر ابتلا به وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی در شما بیشتر است.
چگونه وریدهای واریسی و واریس عنکبوتی را می توان بهبود بخشید؟
اگر از علائم وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی رنج می برید، می توانید دردتان را تسکین دهید. اگرچه نمی توانید ژنتیک خود را کنترل کنید، اما بهتر است برخی تغییرات در سبک زندگی خود اعمال کنید.
ما به طور کلی موارد زیر را توصیه می کنیم:
- در فعالیت های بدنی شرکت کنید: برای اطمینان از گردش خون مناسب، بهتر است به طور منظم ورزش کنید. اگر شغلی دارید که به نشستن یا ایستادن طولانی نیاز دارد، سعی کنید در فواصل زمانی حالت خود را عوض کنید.
- کاهش وزن: اضافه وزن می تواند وریدها را تحت فشار قرار دهد. برای کاهش علائم و جلوگیری از مسائل دیگر، شاخص توده بدنی (BMI) خود را در محدوده طبیعی حفظ کنید. در صورت نیاز به پشتیبانی، از پزشک خود در مورد برنامه های کاهش وزن سوال نمایید.
- سایر بیماری ها را مدیریت کنید: اگر بیماری های دیگری مانند فشار خون بالا یا دیابت دارید، برای کنترل آن ها با پزشک خود مشورت کنید. سلامت وریدها می تواند تحت تأثیر این شرایط بالقوه خطرناک قرار گیرد.
- جوراب های فشاری بپوشید: در مورد فواید پوشیدن لباس های فشاری با پزشک خود مشورت کنید. اغلب این جوراب ها ، می توانند به کنترل درد و ناراحتی ناشی از نازسایی وریدی کمک کنند.
- با یک متخصص ورید مشورت کنید: گاهی، تغییر سبک زندگی به تنهایی کافی نیست. اگر وریدهای واریسی یا وریدهای عنکبوتی دارید، بهتر است به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
درمان واریس عنکبوتی
روش های درمانی کم تهاجمی بسیاری، به صورت سرپایی و در کلینیک واریس انجام می شوند که شامل موارد زیر می باشند:
- درمان واریس با لیزر (داخل وریدی (EVLT))
- کلاری وین
- درمان وریدی واریتنا
- اسکلروتراپی با هدایت سونوگرافی
- اسکلروتراپی بصری
- VenaSeal
این درمان های وریدی به صورت سرپایی انجام می شوند و فقط 15 تا 30 دقیقه طول می کشد. پس از آن، می توانید به بیشتر فعالیت های عادی خود بازگردید. برخی وریدها ممکن است به درمان های متعددی نیاز داشته باشند.
دکتر آرمین مرعشی زاده متخصص قلب و عروق در تهران