پزشکان معمولاً درد ساق پا را نشانه ای از حمله قلبی نمی دانند. با این حال، پا درد ممکن است علامتی از سایر بیماری های قلبی عروقی باشد. علائم حمله قلبی شامل درد یا ناراحتی قفسه سینه، تنگی نفس و درد در گردن، فک، بازوها، پشت یا شکم است.
درد پای چپ و قلب چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ درد پا مرتبط با بیماری های قلبي، ممکن است زمانی رخ دهد که مشکلی با رگ های خونی پیش آید یا قلب به درستی خون را پمپاژ نکند. این مقاله به بررسی ارتباط درد پای چپ و قلب، نحوه تشخیص بیماری توسط پزشک، درمان های احتمالی و موارد دیگر می پردازد.
آیا درد پا نشانه ای از حمله قلبی است؟
نام علمی حمله قلبی، انفارکتوس میوکارد (MI) است و زمانی رخ می دهد که بخشی از عضله قلب، از خون غنی از اکسیژن محروم می شود. این اتفاق معمولاً به دلیل انسداد در یکی از شریان های کرونری که خونرسانی به قلب را تأمین می کند، رخ می دهد.
متخصصان، درد پا را علامتی معمولی از حمله قلبی نمی دانند. با این حال، درد پا می تواند نشانه ای از دیگر بیماری های قلبی باشد.
علائم حمله قلبی عبارتند از:
- ناراحتی یا درد قفسه سینه
- فشار قفسه سینه
- درد در بازوها
- درد فک و گردن
- کمر درد
- درد شکم
- حالت تهوع
- تنگی نفس
- عرق سرد
- سبکی سر
سایر بیماری های قلبی که می توانند باعث درد پا شوند
درد پای مربوط به بیماری های قلبی اغلب به دلیل مشکلات گردش خون ایجاد می شود. شرایطی مانند بیماری شریانی محیطی، لخته شدن خون و برخی نقایص مادرزادی قلب می توانند جریان خون را در پاها کاهش دهند.
بیماری شریان محیطی (PAD)
PAD یک بیماری گردش خون است که زمانی رخ می دهد که شریان هایی که خون را به اندام ها، به ویژه پاها می رسانند، باریک یا مسدود شوند. این امر به دلیل تجمع رسوبات پلاک در دیواره های شریانی (آترواسکلروز) اتفاق می افتد.
کمبود جریان خون در پاها ممکن است علائمی مانند موارد زیر بروز دهد:
- درد یا تیر کشیدن پاها
- احساس سنگینی در پاها
- ریزش موهای پا
- رنگ پریدگی، آبی یا بی رنگ شدن ساق یا کف پا
- بی حسی یا ضعف ساق پا
- احساس سوزن و سوزن در ساق یا کف پاها
- زخم هایی در پا که دیر التیام می یابند یا خوب نمی شوند.
نقص مادرزادی قلب (CHD)
CHD ها ناهنجاری های ساختاری در قلب هستند که از بدو تولد وجود دارند و می توانند جریان طبیعی خون را مختل کنند. انواع مختلفی از CHD وجود دارد؛ بیشتر آنها دیواره های داخلی، دریچه ها و رگ های خونی اصلی متصل به قلب را تحت تأثیر قرار می دهند.
علائم مرتبط با CHD به عوامل مختلفی از جمله سن فرد، نوع نقص و شدت آن بستگی دارد.
علائم رایج آن عبارتند از:
- تیرگی پوست و لب ها
- خستگی مداوم
- سوفل قلب
- گردش خون ضعیف
- تنفس سریع
- تنگی نفس در طی فعالیت بدنی
بر اساس یک پژوهش کوچک در سال 2018، پا درد یک علامت رایج در میان کودکان مبتلا به CHD است.
ترومبوز آمبولی وریدی (VTE)
VTE زمانی است که لخته خون در ورید ایجاد می شود. مکان های متداول برای بروز VTE قسمت پایین پا، ران یا لگن است. VTE یک بیماری شایع است. خطر ابتلا به VTE بعد از جراحی، آسیب جدی یا هنگام التهاب یا عفونت، در افراد بیشتر خواهد بود.
علائم VTE عبارتند از:
- تورم پاها
- درد یا حساسیت در پاها
- قرمزی ساق پا یا ران
- گرم شدن پوست در ساق پا یا ران
نارسایی احتقانی قلب (CHF)
CHF یک بیماری پیچیده است که در آن قلب نمی تواند به اندازه کافی خون را در سراسر بدن پمپاژ کند. CHF به دلیل عارضه هایی که ماهیچه قلب را ضعیف می کنند، اتفاق می افتد و توانایی آن را برای پمپاژ موثر خون کاهش می دهد. عواملی مانند بیماری عروق کرونری، فشار خون بالا و اختلالات دریچه قلب می توانند در بروز CHF نقش داشته باشند.
علائم CHF عبارتند از:
- تنگی نفس یا خس خس سینه
- تورم در مچ و ساق پا
- درد قفسه سینه
- از دست دادن اشتها
- خستگی
- احساس سنگینی در پاها
- حساس شدن پا
تشخیص بیماری های قلبی که باعث درد پا می شوند
برای تشخیص اینکه آیا درد پای چپ و قلب با یکدیگر مرتبط هستند یا خیر، پزشک معمولاً فرایند تشخیص را با گرفتن یک تاریخچه پزشکی کامل و معاینه بدنی برای ارزیابی علائم، عوامل خطر و سلامت کلی فرد شروع می کند. تست های تشخیصی، مانند اندازه گیری شاخص قوزک-بازویی (ABI) – که فشار خون را در دست و پاها ارزیابی می کند – می توانند به سنجش جریان خون و شناسایی انسدادهای احتمالی کمک کنند.
آزمایش های تصویربرداری ممکن است به پزشک کمک کنند تا عروق خونی را مشاهده کرده و هرگونه ناهنجاری مرتبط به درد پا و بیماری های زمینه ای قلبی را تشخیص دهند. این آزمایش ها عبارتند از:
- سونوگرافی داپلر
- سی تی آنژیوگرافی
- آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA)
پزشکان چگونه بیماری های قلبی مرتبط با درد پا را درمان می کنند؟
استراتژی های درمانی برای بیماری های قلبی که ممکن است باعث درد پا شود، به شرایط خاصی بستگی دارد. برای PAD، اصلاح شیوه زندگی، مانند رعایت رژیم غذایی سالم برای قلب، ورزش منظم، و ترک سیگار، برای بهبود گردش خون امری ضروری است. داروها، از جمله رقیق کننده های خون و داروهای کاهش دهنده کلسترول نیز می توانند به مدیریت عوامل خطر موثر در PAD کمک کنند.
VTE ها عموماً به داروهای ضدانعقاد برای جلوگیری از رشد و عود لخته نیاز دارند. CHD ممکن است برای ترمیم نقص به عمل یا جراحی نیاز داشته باشد. در موارد شدید، ممکن است فرد مجبور به انجام پیوند قلب شود.
درمان های CHF با هدف بهبود عملکرد قلب و مدیریت نگهداری مایعات با داروها، تغییرات سبک زندگی و در موارد شدید، مداخلاتی مانند دستگاه های کاشتنی یا پیوند قلب انجام می گیرند.
چه زمانی برای درد پای مرتبط با بیماری های قلبی، بایستی با پزشک تماس گرفت؟
اگر فردی درد پایی را تجربه می کند که گمان می برد به یک بیماری قلبی مرتبط باشد، حتماً بایستی تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرد، به ویژه اگر متوجه هر کدام از موارد زیر شود:
- درد شدید یا ناگهانی پا
- درد مداوم
- تغییرات در رنگ یا دمای پا
- ورم (ادم)