وبسایت دکتر مرعشی زاده

عوارض زیاد خوردن قرص پروپرانولول

در این مقاله مطالعه می کنید:

پروپرانولول متعلق به گروهی از داروهای مسدود کننده بتا می باشد. این دارو برای درمان مشکلات قلبی استفاده می شود و به اضطراب و پیشگیری از میگرن کمک می کند. اگر شما مشکل قلبی دارید، باید طبق تجویز متخصص قلب، پروپرانولول مصرف کنید تا:

پروپرانولول

اگر شما هورمون تیروئید بیش از حدی در بدن خود دارید، (تیروتوکسی) پروپرانولول می تواند به کاهش علائم کمک کند. شما معمولا آن را به همراه دارو های دیگر برای درمان تیروئید پر کار مصرف خواهید کرد. این دارو را تنها با تجویز پزشک می توان تهیه کرد. پرانول به صورت قرص های کوچک، کپسول یا به صورت مایع قورت دادنی در داروخانه ها موجود است.

پروپرانول و سکته قلبی

اگرچه پروپرانول یک داروی موثر برای درمان تعدادی از بیماری‌های مرتبط با قلب است، اما این دارو می‌تواند خطرات بالقوه‌ای نیز داشته باشد. به عنوان مثال، در عین حال که پروپرانول می تواند میزان طول عمر بیماران را پس از حمله قلبی بهبود بخشد، اگر به طور نادرست مصرف گردد، می تواند باعث حمله قلبی نیز شود.

مقدار مصرف دارو

مقدار مصرف برای بزرگسالان و کودکان بالاتر از 12 سال به این صورت می باشد:

1- فشار خون بالا

میزان آغازین مصرف معمولا 80 میلی گرم دو بار در روز می باشد. اگر این مقدار به خوبی عمل نکند (اگر فشار خون شما به اندازه کافی پایین نیاید )، پزشک شما ممکن است این دارو را به میزان حداکثر 160 میلی گرم، دو بار در روز افزایش دهد.

2- میگرن یا آنژین (درد قفسه سینه)

مقدار مصرف روزانه 40 میلی گرم 2 تا 3 بار می باشد. این مقدار می تواند تا 120 میلی گرم و 240 میلی گرم 1 بار در روز افزایش یابد. پزشک یا داروساز به شما توضیح خواهد داد که چگونه مقدار مصرف دارو را در طول روز تقسیم بندی کنید.

3- ضربان قلب نامنظم (آریتمی)

مقدار مصرف روزانه 10 میلی گرم تا 40 میلی گرم، 3 یا 4 بار می باشد.

4- اضطراب

مقدار مصرف 40 میلی گرم، یک بار در روز است که می تواند تا 40 میلی گرم، 3 بار در روز افزایش یابد.

5- هورمون تیروئید بیش از حد (تیروتوکسی)

مقدار مصرف روزانه 10 میلی گرم تا 40 میلی گرم، 3 یا 4 بار در روز می باشد. میزان مصرف مجاز معمولا برای افراد مسن یا افراد با مشکل کلیه یا کبد، کمتر می باشد.

عوارض مصرف بیش از حد قرص پرانول

در رابطه با عوارض قرص پروپرانول 10 و عوارض قرص پروپرانول 20 سوالات بسیاری پرسیده می شود. به طور کلی باید گفت که مصرف بیش از حد پروپرانولول می تواند ضربان قلب شما را کند، و تنفس را برای شما دشوار کند. همچنین می تواند باعث سرگیجه و لرزش بدن شما شود. مقدار پروپرانولولی که می تواند منجر به عارضه شود، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. پرانول یکی از مسدود کننده های بتای غیر اختصاصی در نظر گرفته می شود. این دارو می تواند بر پذیرنده های بتای 1 و 2 که موجب تپش قلب سریع و آهسته می شوند، تأثیر بگذارد.

پروپرانولول همچنین دارای توانایی تثبیت کنندگی غشا می باشد که کانالهای  Na میوسیت را مسدود کرده، مدت زمان  QRS را طولانی تر می کند و بر هدایت قلب تأثیر می گذارد. متابولیسم این دارو هپاتیک است و از طریق ادرار دفع می شود.

بیشتر بدانید…

درمان واریس در بارداری

ضربان قلب

در مصرف بیش از حد داروی پروپرانولول، ما با اثرات مسدود کننده ی بتا و اثرات مسدود کردن کانال Na، سر و کار داریم. از جمله اثرات مسدود کننده ی بتا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افت ضربان قلب: از برادی کاردی سینوسی گرفته تا انسداد های دهلیزی بطنی
  • افت فشار خون: کاهش ضربان قلب و کاهش انقباض قلب
  • اسپاسم برونش
  • هایپرکالمی (افزایش سطح خونی یون پتاسیم در بدن)
  • هیپوگلیسمی (افت قند خون در بدن)

عوارض جانبی پروپرانولول

به طور کلی، قرص پرانول، عوارض جانبی و جدی ایجاد نمی کند. گرچه، امکان وقوع عوارضی هم وجود دارد. اگر شما هرکدام از عوارض جانبی زیر را تجریه کردید، هرچه زودتر جهت کمک گرفتن با پزشک و یا مراکز درمانی تماس بگیرید.

برادی کاردی (ضربان قلب پایین)

پروپرانولول نوعی مسدود کننده ی بتا می باشد، به این معنا که عملکرد هورمون های استرس، همچون آدرنالین را در پذیرنده ی بتای قلب مسدود می کند. این به این معناست که شما ممکن است ضربان قلب کند تری را به هنگام استفاده از پروپرانولول تجربه کنید. اگر پس از مصرف پروپرانولول، ضربان قلب شما کمتر از 50 ضربان در دقیقه باشد (در حین بیداری)، و شما یک ورزشکار آموزش دیده نیستید، باید فورا با پزشک تماس بگیرید. ضربان قلب کمتر از این سطح منجر به خستگی یا غش کردن می شود و معمولاً نیاز به درمان دارد.

احتمال تداخل قرص پروپرانولول با دارو های دیگر بسیار کم می باشد، اما توجه به این امر بسیار مهم می باشد.

هیپوگلیسمی (قند خون پایین)

مسدود کننده ی بتای غیرانتخابی مانند پروپرانولول، می تواند از گلیکوژنولیز جلوگیری کند (فرآیندی که با آن، بدن شما گلیکوژن را می شکند تا به گلوکز تبدیل کند). این می تواند منجر به هیپوگلیسمی یا قند خون پایین شود. افراد مبتلا به دیابت باید هنگام استفاده از مسدود کننده های بتای غیرانتخابی، همچون پروپرانولول بیشتر مراقب باشند و پروپرانولول را تنها تحت نظر پزشک خود مصرف کنند.

قند خون پایین

یخ شدن دست و پا

پروپرانولول و یا دیگر مسدود کننده های بتا می توانند فشار خون را در اندام های شما کاهش دهند و در نتیجه دست و پای شما را بی حس و سرد کنند. این یکی از عوارض جانبی شناخته شده، اما نادر پروپرانولول می باشد که پدیده ی رینود مربوط به دارو، نامیده می شود. گرچه کاهش دمای دستان و پاهای شما معمولا چیزی نیست که در مورد آن احساس نگرانی کنید، اما در صورت بیحسی، یا دردناک بودن و یا سردی بیش از حد دستان و پاها پس از مصرف پرانول، فورا با پزشک تماس بگیرید.

افزایش وزن سریع/احتباس مایعات

استفاده از مسدود کننده های بتا (به ویژه مسدود کننده های قدیمی مانند آتنولول [تنورمین] و متاپرولول [لوپرسور، توپرول – ایکس ال]، منجر به افزایش وزن میانگین تقریبی 1 کیلوگرم می شود. گرچه برخی از بیماران ممکن است افزایش وزن بیشتری داشته باشند. اگر شما افزایش وزن قابل توجهی را پس از شروع مصرف داروی پروپرانولول تجربه کردید، تماس با پزشک ضروری است.

حالت تهوع، اسهال و یا استفراغ شدید

در موارد نادر، مصرف پروپرانولول می تواند به طور بالقوه باعث اسهال، استفراغ و حالت تهوع شدید در برخی از افراد شود.

حالت تهوع در افراد

تنگی نفس

هورمون های استرس مانند آدرنالین، نقش کمکی مهمی را در  راحت نفس کشیدن شما ایفا می کنند. هنگامی که شما پروپرانولول مصرف می کنید، این دارو می تواند اثرات آدرنالین را بر روی  ریه شما مسدود کند، و باعث ایجاد احساس تنگی نفس شود. مانند دیگر عوارض جانبی پروپرانولول، تنگی نفس شایع نمی باشد. با این حال می تواند بر روی بیمار در صورت داشتن آسم، بیماری ریوی مزمن یا دیگر بیماری هایی که باعث سخت نفس کشیدن شما به ویژه پس از فعالیت جسمانی می شوند، تاثیرات منفی داشته باشد.

مسدود کننده های بتا که به طور ویژه برای مسدود کردن اثرات هورمون های استرس در قلب ساخته شده اند، به طور معمول باعث تنگی نفس نمی شوند و در صورتی که شما درگیر آسم یا دیگر مشکلات تنفسی هستید، می توانند جایگرین مناسب تری برای پروپرانولول باشند.

توهمات بینایی

گرچه، مشخص نیست که پروپرانولول تأثیر خاصی بر بینایی دارد، اما درصد کمی از مصرف کنندگان پروپرانولول، گزارش کرده اند که دچار توهمات بینایی شده اند.

در بررسی های پزشکی، بین 0.3 و 0.6 درصد از مردم که با استفاده از پروپرانول تحت درمان قرار گرفته اند، گزارش کرده اند که دچار توهمات بینایی شده اند. در برخی از بررسی ها ، تا 17.5 درصد شرکت کنندگان پس از مصرف پروپرانولول مشکلات بینایی را گزارش کرده اند.

اگر پس از مصرف پروپرانولول توهمات بینایی را تجربه کردید، شما باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید. در مطالعات پزشکی آمده است که توهمات بینایی ناشی از مسدود کننده های بتا پس از قطع کردن دارو یا تغییر دادن آن با یک داروی دیگر فورا از بین می روند.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فهیمه شنبه ۲۲ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من چند وقتی خیلی عصبی شدم و احساس می کنم به قفسه سینه م فشار زیادی میاد و گاهی خون به سختی جریان داره ،پرپپرانول ۴۰ دکتر برام تجویز کرد ولی فشارخون شدیداً پایین میاره باید دکتر قلب بررسی کنه وضعیت من. ، ممنون پاسخ میدید🌹
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۲ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام در صورتیکه درد یا سوزش قفسه سینه به دنبال فعالیت تشدید می‌شود حتما باید از نظر قلبی بررسی شوید
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر اقای دکتر من حدود ۱ ساله که برای استرس و تپش قلب قرص پراپرانول ۲۰ مصرف میکنم شبی یک دونه و استرسمم کم شده فقط چون من فوتبالیستم خواستم بپرسم مصرف پراپرانول روی عملکرد ورزشیم تاثیر داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      با دوزی که مصرف میکنید خیر
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر آیا قرص پرانول روی خون تاثیر داره غلضت یا رقیق شدنش چون من غلضت خون دارم نگرانم کرده ؟
    سوال دوم اینه برای کبد یا کلیه مضر نیس ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      خیر
  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ، آقای دکتر من ۲۳ سالمه از نوجوانی تپش قلب داشتم همون دوران دکتر قلب هم رفتم گفت مشکلی نیست فقط ضربان قلبت بالاست قرصی نداد ، من ضربان قلبم اکثراً در حالت عادی ۹۰ الی ۱۰۰ هست برام آزار دهنده س در حالیکه دورو وریام در حالت عادی ضربان قلبشون ۷۰ و آروم هستن ، من همیشه استرس دارم و اینکه انگاری جدا از ضربان قلب و تپش قلبم ضربان قلبم رو حتی توی شکمم احساس میکنم و تکون میده و از روی لباس هم حتی معلومه این ضربان و اینکه من دوران خدمتم که چند ماه پیش بود پراپرانول روزی یک عدد صبح بعد صبحانه استفاده میکردم ولی دچار افسردگی و تنگی نفس خفیف شده بودم نمیدونم علتش خدمت بود یا قرص ولی بعد قطع قرص کمی بهتر شدم ، برای اینکه ضربان قلبم به محدوده ۷۰ برسه و به آرامش برسم چه قرصی با چه دوزی و روزی چند عدد پیشنهاد میکنید ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام ورزش هوازی و پرهیز از استرس می‌تواند مشکل شما رو حل کنه
    2. تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      آقای دکتر این مشکل برام آزار دهنده س با ورزشم کامل حل نشده بود ، اگه بخوام قرص استفاده کنم چی پیشنهاد میکنید که تنگی نفس رو تشدید نکنه ؟
    3. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 2 سال پیش)
      وقتی شما با پروپرانولول ۱۰ که بسیار داروی ضعیفی هست علامت دار شدید مصرف دارو را من پیشنهاد نمی‌کنم، ورزش زیاد به مرور مشکل سما را حل خواهد کرد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مرتضی چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    با سلام
    آیا سوز و خارش قفسه سینه سمت قلب می‌تواند عوارض پرانول ۱۰ باشد یا به خاطر اسیده معده استرسی و از مری است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام به پروپرانولول ارتباطی ندارد
  • تصویر کاربر بهار چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من تقریبا از سه سال پیش که یه حمله بهم دست داد و ضربان قلبم بالا رفت هر روز پروپرانول ۱۰ مصرف میکنم الان چند وقته که تو بدنم لرز دارم و گاهی اوقات موقع راه رفتن سرگیجه دارم ممکنه از عوارض پروپرانول باشه.دکتر اعصاب رفتم گفتن دیگه این قرص رو نخور به جاش چند تا قرص دیگه دادن سرترالین کلونازپام پرفنازین میشه راهنماییم کنین ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام خیر به این دارو ارتباطی نداره
  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    مصرق همزمان ۴ تا قرص پرانول عوارض داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)
      مشکل جدی ایجاد نمیکند هر چند توصیه نمیشود و میتواند با عوارضی همراه باشد
  • تصویر کاربر مجتبی شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خواهشاً جواب منو بدید ممنون من چند روز پیش قرص پر پرنوال 10 روزی سه عدد و بهمراه ولبان 75 البته این ولبان فقط روزی یک عدد بعد از یک هفته پایین قلبم با پشت کمرم شروع کرد درد گرفتن حالت مثل گرفتگی ماهیچه و سمت چپ دستم هم اومد و سریع قرصو قعط کردم ولی بعد از یک هفته هنوز درد دارم البته کمتر بنظرتو چیکار کنم خودش به امید خدا قعط میشه یا موندگاری داره یا باید قرص دیگه استفاده کنم و ضمنا سابقه قبلی نداشتم ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام در صورتیکه درد یا سوزش قفسه سینه به دنبال فعالیت تشدید می‌شود حتما باید از نظر قلبی بررسی شوید
  • تصویر کاربر مائده شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من ۲۱ سالمه الان حدودا ۲ سال هست بعضی وقتا قفسه سینم سمت چپ درد شدیدی میگیره دستم میزنم بالای سینم سفت میشه و بازوی دست چپمم درد میگیره به چه علت میتونه باشه نیاز هست دکتر قلب برم؟
    قرص پراپرانول ده هم مصرف میکنم بخاطر استرس از قرص میتونه باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام در صورتیکه درد یا سوزش قفسه سینه به دنبال فعالیت تشدید می‌شود حتما باید از نظر قلبی بررسی شوید
  • تصویر کاربر ارمان دوشنبه ۱۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    باسلام ایا قرص پرانول به مدت طولانی استفاده کرد بر اعصاب روان تاثیر میگذارد
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۱۰ آبان ۰( 2 سال پیش)
      می‌تواند در کنترل استرس کمک کننده‌باشد
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.