وبسایت دکتر مرعشی زاده

سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مراحل مختلف انجام سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر را برای شما توضیح خواهیم داد.

سیتی آنژیو چیست؟

سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر، یک روش تصویربرداری از قلب می باشد که به وسیله این روش می توان تنگی های به وجود آمده در عروق قلب، توسط پلاک چربی را تشخیص داد. آنژیوگرافی عروق کرونری، در واقع زیر مجموعه گروهی از اقدامات تشخیصی، تحت عنوان کاتتریزایسیون قلبی می باشد که در مقاله ای با عنوان آنژیوگرافی عروق کرونر به طور مفصل در مورد آن صحبت شده است. سیتی آنژیو عروق کرونر روشی کارآمد برای تشخیص بیماری عروق کرونری محسوب می شود.

پلاک هایی که می توانند منجر به ایجاد تنگی در عروق قلب شوند، اغلب از چربی کلسترول و گاها کلسیم تشکیل شده اند. این پلاک ها می توانند به مرور زمان منجر به ایجاد تنگی در عروق کرونر شده و حتی ممکن است منجر به انسداد کامل یک رگ شوند. در بیمارانی که تحت سی تی آنژیو قرار می گیرند، ماده حاجب حاوی ید، از طریق یک راه وریدی به آنها تزریق می شود و سپس از عروق قلب تصویر برداری می شود.

موارد استفاده شایع سی تی آنژیوگرافی چیست؟

1- بیمارانی که مشکوک به آناتومی غیرطبیعی عروق کرونر می باشند.

2- بیمارانی که ریسک کم یا متوسط برای ابتلا به بیماری عروق کرونر دارند.

3- بیمارانی که نتایج تست های غیرتهاجمی آنها نامشخص یا مبهم باشد.

4- بیمارانی که دچار نارسایی قلبی جدید شده و ریسک ابتلا به درگیری عروق کرونر کم تا متوسط باشد.

5- در بیمارانی که قبلا تحت عمل باز قلب یا پیوند عروق قلب قرار گرفته اند.

6- بیمارانی که در بررسی های قبل از عمل های غیرقلبی ریسک متوسط برای ابتلا به بیماری عروق کرونر دارند.

در بیماران فوق، سی تی آنژیو می تواند اطلاعات مهمی در مورد وجود و شدت تنگی در عروق کرونر به ما بدهد.

آمادگی قبل از سی تی آنژیو قلب

مواردی که به شما توصیه می شود قبل از انجام سی تی آنژیو قلب از آنها پرهیز نمایید:

در بیماران خانم در صورتی که احتمال بارداری وجود دارد، حتما با پزشک خود درمیان بگذارند. در صورتی که شما به کودک خود شیر می دهید، توصیه می شود شیر خود را دوشیده و طی 24 ساعت بعد از انجام تست، از شیردهی خوداری کنید تا ماده حاجب کلا از بدن شما خارج شود. هر چند بر اساس توصیه کالج رادیولوژی آمریکا، میزان ماده حاجب در شیر مادر بسیار کم است، ولیکن برای احتیاط بهتر است طی 24 ساعت از شیردهی خوداری نمایید.

ظاهر دستگاه سی تی آنژیوگرافی

دستگاه سیتی آنژیوگرافی شبیه یک دونات بزرگ (پیراشکی گرد تو خالی) می باشد که یک تونل کوتاه در وسط آن می باشد. شما روی یک تخت باریک دراز می کشید که این تخت وارد دستگاه سی تی آنژیو می شود و سپس تصویربرداری به وسیله اشعه ایکس از طریق دستگاه انجام می شود.

اتاق کنترل، کامپیوتر و تکنسین رادیولوژی در اتاق مجاور شما می باشند که از طریق شیشه امکان مشاهده شما برای تکنسین وجود دارد. همچنین از طریق بلند گو و میکروفون موجود در اتاق، می توانید با تکنسین ارتباط برقرار کنید.

ظاهر دستگاه سی تی آنژیوگرافی

سی تی آنژیو قلب چگونه انجام می شود؟

ابتدا لباس مخصوص یا گان را می پوشید سپس توسط تکنسین سه عدد برچسب مخصوص نوار قلب روی قفسه سینه ی شما چسبانده می شود. (جهت ثبت نوار قلب) در آقایان ممکن است لازم باشد قسمتی از موی قفسه ی سینه تراشیده شود.سپس توسط پرستار یا تکنسین یک راه وریدی (آنژیوکت) در دست شما تعبیه می شود.

که ماده حاجب و دارو های مورد نیاز را می توان از این طریق تجویز کرد. در صورتی که در زمان انجام سی تی آنژیو قلب، ضربان شما بالا باشد، داروهای کاهنده ضربان برای شما تجویز خواهد شد. برای گشاد کردن عروق قلب و تهیه تصاویر بهتر، معمولا نیتروگلسیرین تجویز می شود، که می تواند به صورت قرص یا اسپری زیر زبانی باشد. و یا گاها به صورت برچسب روی پوست چسبانده می شود.

وقتی که روی تخت دراز می کشید از شما درخواست می شود که حین انجام تست، دست های خود را بالای سر خود قرار داده و دراز کنید. که این امر منجر به تهیه ی تصاویر با کیفیت بهتر می شود.

سپس تخت وارد تونل کوچک وسط دستگاه شده و تصویربرداری شروع می شود. در حین انجام تست از شما خواسته می شود که نفس خود را در سینه حبس کنید. هر حرکتی حتی نفس کشیدن، می تواند منجر به مخدوش کردن تصاویر شود. اگر توانایی نگه داشتن نفس خود برای حدود 10 تا 15 ثانیه را ندارید به پزشک خود اطلاع دهید.

سی تی آنژیو چگونه انجام می شود؟

وقتی که تست تمام شد، از شما خواسته می شود تا منتظر بمانید تا تصاویر گرفته شده توسط تکنسین چک شود و در صورتی که کیفیت قابل قبولی داشته باشند، تست به اتمام می رسد. آنژیوکت، قبل از اینکه به خانه بروید از دست شما خارج می شود. با در نظر گرفتن تمامی مراحل از قبیل آماده سازی، معمولا این تست حدود 15 دقیقه طول می کشد.

مگر اینکه در زمان انجام تست ضربان بالایی داشته باشید و همانطور که ذکر شد، لازم است دارو کاهنده ضربان قلب، به شما تجویز شود و زمانی طول خواهد کشید تا دارو اثر کرده و ضربان قلب شما به میزان مناسبی کاهش یابد.

مزایا و خطرات سی تی آنژیو چیست؟

مزایا

مزایا و خطرات سی تی آنژیو چیست؟

خطرات:

  • در بیمارانی که سابقه ی بیماری کلیوی دارند، ممکن است ماده حاجب منجر به بدتر شدن عملکرد کلیه شود، لذا اغلب قبل از انجام سی تی آنژیو آزمایش خون جهت بررسی عملکرد کلیه درخواست می شود.
  • اگر ماده حاجب از محل آنژیوکت به بافت اطراف نشت کند، می تواند منجر به ایجاد درد و آسیب به بافت های اطراف شود. لذا در صورت احساس درد در محل تزریق به تکنسین اطلاع دهید.
  • همیشه احتمال کمی برای بروز سرطان در موارد مواجهه با اشعه ایکس وجود دارد. هر چند میزان اشعه در این روش زیاد نبوده و محاسن تشخیص دقیق بیماری به خطرات کم آن می چربد.
  • در افراد باردار نباید از این روش استفاده شود فقط در موارد خاص با صلاحدید پزشک.
  • 24 ساعت بعد از آنژیو بهتر است از شیردهی خودداری شود.
  • ریسک واکنش بسیار شدید به ماده حاجب حاوی ید کم است و مراکز تصویربرداری در صورت بروز این واکنش، آمادگی لازم جهت درمان را دارند.

محدودیت های سی تی آنژیوگرافی چیست؟

بیمارانی که وزن بالایی دارند، ممکن است محدودیت برای انجام سی تی آنژیو داشته باشند. بسته به نوع دستگاه (معمولا افراد بالای 130 کلیوگرم). بیمارانی که ریتم قلبی نامنظم دارند به علت کیفیت بد تصاویر، کاندید مناسبی برای سی تی آنژیوگرافی نیستند. برخلاف آنژیوگرافی که در صورت تشخیص تنگی در عروق در همان زمان، می توان تنگی را باز کرد (آنژیوپلاستی). اگر تنگی در سیتی آنژیو تشخیص داده شود، نمی توان در همان زمان آن را درمان کرد.

محدودیت های سی تی آنژیوگرافی

لذا در بیمارانی که ریسک بالای ابتلا به بیماری عروق کرونر را دارند و از این لحاظ پر خطر محسوب می شوند، بهتر است از اول آنژیوگرافی برای آنها انجام شود تا در صورت وجود تنگی، در همان زمان تحت درمان (آنژیوپلاستی) قرار گیرند.

در صورتی که میزان رسوب کلسیم در جداره عروق زیاد باشد، تفسیر تصاویر به دست آمده در سی تی آنژیوگرافی دشوار بوده و گاهاً از دقت کافی برخوردار نیست، مشکلی که معمولا در افراد مسن دیده می شود.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر وحید شنبه ۲ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر پدر من ۴ ماه پیش جراهی استنت گذاری داخل آئورت شکمی به روش اندوسکولار داشتند که از همون موقع مصرف پلاویکس شروع کردن حالا دکترشون مصرف پلاویکس قطع کردن ایا به این سرعت قطع مصرف پلاویکس درسته؟ البته قبلآ خدمت شما مراجعه داشتن و از مریض های شما بودن ممنون میشم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      بله مشکلی نیست ولی آسپرین رو نباید قطع کنند
  • تصویر کاربر خدیجه یکشنبه ۲۳ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من مادرم حدود یک هفته پیش بالن گذاری کرده و بعد یک هفته هنوز میگه سینه فشرده میشه احساس سنگینی همراه بادرود هم در پشت وهم جلو داره به طوری که فکر می‌کنه دنده هاش درد میکنن هرز گاهی هم میگه شاید مشکل سینه دارن البته ماموگرافی هم شده میخواستم بدونم مشکل از چیه آیا نیاز به بررسی داره
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۲۳ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام باید فیلم آنژیوگرافی رویت بشه تا اظهار نظر دقیقی بشه کرد
  • تصویر کاربر یوسف. شنبه ۱۵ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    ۲۸ساله و زمینه ارثی بیماری قلب
    شدت ماسل بریجم چقدره و تا چه حد ورزش مجازم؟ دیلتیازم پیشنهادمیکنین یا بیزوپرلول؟ سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      بیزوپرولول
    2. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      ورزش منعی ندارد مگر ورزش حرفه‌ای شدید
    3. تصویر کاربر یوسف. جمعه ۱۴ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام، شدت ماسل بریج طبق سی تی آنژیو که خدمتون فرستادم چقدره؟ بعضی وقتا درد خفیف قلب دارم برا اون میگم دیلتیازم بهتره یا بیزوپرولول؟
      ممنون میشم این دو سوال هم کوتاه پاسخ بدید.
      بی نهایت سپاس
    4. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۵ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      بیزوپرولول بهتر است
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر نیما یکشنبه ۱۸ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ۳۱سالمه باشگاهم میرم،تو‌خانوادمون مشکل ارثی قلبی وجود داره پدرم عموم اینا قلب عمل کردن،پارسالم حتی سیتی انژیو رفتم نرمال بود امسالم دوباره رفت اکو و نوار قلب گرفتم سالم بود دکتر گفت برو اسکن هسته انجام بده رفتم دادم moderate بود ب دوتا دکتر نشون دادم گفت باید انژیو بشی شاید انژیوت اصلا نرمال باشه رفتم پیش ی دکتر دیگه خاستم خاطر جمع بشم گفتم اصلا نیاز نبود لری اسکن هسته ای بعد بهش گفتم دکتر اخه نوشتهmoderateگفت چیزی من دارم میبینم مشکلی ندارم طبق سیتی انژیو پارسالم تو سالم سالم خودم یهو یکه خوردم بعدش رفتم ب ی جراح نشون دادم گفت مگه رگ در عرض یسال میگیره طبق اسکنmoderateولی سیتی همه نرمال ،اکتر امکان داره اسکن اشتباه باشه یا دوباره سیتی انژیو بدم خودم گیج شدم استرس و اضطراب گرفتم واقعا
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۱۸ دی ۱( 1 سال پیش)
      سلام سی تی آنژیو به مراتب دقیق تر از اسکن هست و نیاز به تکرار آن نیست
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۲ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام مدت ۵ ماه هست فقط انزو کردم حالا گرفتی قیمت آرنج تا مچ دست دارم رگهای دستم سفت میشه باد می‌کنه یعنی ورم .قرص کلوپیدوگرل ۷۵ استفاده میکنم ممنونم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۲۲ آذر ۱( 2 سال پیش)
      اگر از همان دست آنژیو شدید باید ارزیابی شوید
  • تصویر کاربر مازیار دوشنبه ۲۱ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ۱۳ سالمه و اضافه وزن دارم و ۶۸ کیلو هستم و بعضی وقتا با زدن تپش قلبم قلبم یکم درد میگیره و باشگاه هم میرم نفسم میگیره شاید به خاطر اضافه وزن باشه ممنون میشم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۲۱ آذر ۱( 2 سال پیش)
      علائم شما مربوط به اضافه وزن هست نگران نباشید و وزن رو کم کنید
  • تصویر کاربر منصور دوشنبه ۲۱ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    من مدت دو ماه است یکی از رگهاهم رافنر گذاشته ام والعان مشکل بیخوابی دارم لطفا راهنماییم کنید پلاویکس 75هم مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۲۱ آذر ۱( 2 سال پیش)
      بی خوابی شما به فنر گذاری شما ارتباطی ندارد
  • تصویر کاربر شیوا دوشنبه ۲۱ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۲۱ آذر ۱( 2 سال پیش)
      .
  • تصویر کاربر منوره شنبه ۱۹ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام وقت تان بخیر خدا کند صحت و عافیت داشته باشید داکتر صاحب خانم من بار دار است چند روز میشه که میگه دستم بی حس شده و درد دارد و رگ های گردن و دست هایم انگار باد کرد
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۹ آذر ۱( 2 سال پیش)
      سلام بهتره حضوری به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر قلبی شنبه ۱۴ آبان ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر پدر من ۶۲سالش ۲۰روز پیش آنژیو کرد دوتا از رگ قلبش باز شد یکیش مونده ولی همچنان بدنش بی حس پاهاش درد می‌کنه اصلا فرق نکرد
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۴ آبان ۱( 2 سال پیش)
      سلام روز شما بخیر بی حسی بدن ودرد پا ارتباطی با گرفتگی عروق ندارد
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.