وبسایت دکتر مرعشی زاده

عوارض زیاد خوردن قرص پروپرانولول

در این مقاله مطالعه می کنید:

پروپرانولول متعلق به گروهی از داروهای مسدود کننده بتا می باشد. این دارو برای درمان مشکلات قلبی استفاده می شود و به اضطراب و پیشگیری از میگرن کمک می کند. اگر شما مشکل قلبی دارید، باید طبق تجویز متخصص قلب، پروپرانولول مصرف کنید تا:

پروپرانولول

اگر شما هورمون تیروئید بیش از حدی در بدن خود دارید، (تیروتوکسی) پروپرانولول می تواند به کاهش علائم کمک کند. شما معمولا آن را به همراه دارو های دیگر برای درمان تیروئید پر کار مصرف خواهید کرد. این دارو را تنها با تجویز پزشک می توان تهیه کرد. پرانول به صورت قرص های کوچک، کپسول یا به صورت مایع قورت دادنی در داروخانه ها موجود است.

پروپرانول و سکته قلبی

اگرچه پروپرانول یک داروی موثر برای درمان تعدادی از بیماری‌های مرتبط با قلب است، اما این دارو می‌تواند خطرات بالقوه‌ای نیز داشته باشد. به عنوان مثال، در عین حال که پروپرانول می تواند میزان طول عمر بیماران را پس از حمله قلبی بهبود بخشد، اگر به طور نادرست مصرف گردد، می تواند باعث حمله قلبی نیز شود.

مقدار مصرف دارو

مقدار مصرف برای بزرگسالان و کودکان بالاتر از 12 سال به این صورت می باشد:

1- فشار خون بالا

میزان آغازین مصرف معمولا 80 میلی گرم دو بار در روز می باشد. اگر این مقدار به خوبی عمل نکند (اگر فشار خون شما به اندازه کافی پایین نیاید )، پزشک شما ممکن است این دارو را به میزان حداکثر 160 میلی گرم، دو بار در روز افزایش دهد.

2- میگرن یا آنژین (درد قفسه سینه)

مقدار مصرف روزانه 40 میلی گرم 2 تا 3 بار می باشد. این مقدار می تواند تا 120 میلی گرم و 240 میلی گرم 1 بار در روز افزایش یابد. پزشک یا داروساز به شما توضیح خواهد داد که چگونه مقدار مصرف دارو را در طول روز تقسیم بندی کنید.

3- ضربان قلب نامنظم (آریتمی)

مقدار مصرف روزانه 10 میلی گرم تا 40 میلی گرم، 3 یا 4 بار می باشد.

4- اضطراب

مقدار مصرف 40 میلی گرم، یک بار در روز است که می تواند تا 40 میلی گرم، 3 بار در روز افزایش یابد.

5- هورمون تیروئید بیش از حد (تیروتوکسی)

مقدار مصرف روزانه 10 میلی گرم تا 40 میلی گرم، 3 یا 4 بار در روز می باشد. میزان مصرف مجاز معمولا برای افراد مسن یا افراد با مشکل کلیه یا کبد، کمتر می باشد.

عوارض مصرف بیش از حد قرص پرانول

در رابطه با عوارض قرص پروپرانول 10 و عوارض قرص پروپرانول 20 سوالات بسیاری پرسیده می شود. به طور کلی باید گفت که مصرف بیش از حد پروپرانولول می تواند ضربان قلب شما را کند، و تنفس را برای شما دشوار کند. همچنین می تواند باعث سرگیجه و لرزش بدن شما شود. مقدار پروپرانولولی که می تواند منجر به عارضه شود، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. پرانول یکی از مسدود کننده های بتای غیر اختصاصی در نظر گرفته می شود. این دارو می تواند بر پذیرنده های بتای 1 و 2 که موجب تپش قلب سریع و آهسته می شوند، تأثیر بگذارد.

پروپرانولول همچنین دارای توانایی تثبیت کنندگی غشا می باشد که کانالهای  Na میوسیت را مسدود کرده، مدت زمان  QRS را طولانی تر می کند و بر هدایت قلب تأثیر می گذارد. متابولیسم این دارو هپاتیک است و از طریق ادرار دفع می شود.

بیشتر بدانید…

درمان واریس در بارداری

ضربان قلب

در مصرف بیش از حد داروی پروپرانولول، ما با اثرات مسدود کننده ی بتا و اثرات مسدود کردن کانال Na، سر و کار داریم. از جمله اثرات مسدود کننده ی بتا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افت ضربان قلب: از برادی کاردی سینوسی گرفته تا انسداد های دهلیزی بطنی
  • افت فشار خون: کاهش ضربان قلب و کاهش انقباض قلب
  • اسپاسم برونش
  • هایپرکالمی (افزایش سطح خونی یون پتاسیم در بدن)
  • هیپوگلیسمی (افت قند خون در بدن)

عوارض جانبی پروپرانولول

به طور کلی، قرص پرانول، عوارض جانبی و جدی ایجاد نمی کند. گرچه، امکان وقوع عوارضی هم وجود دارد. اگر شما هرکدام از عوارض جانبی زیر را تجریه کردید، هرچه زودتر جهت کمک گرفتن با پزشک و یا مراکز درمانی تماس بگیرید.

برادی کاردی (ضربان قلب پایین)

پروپرانولول نوعی مسدود کننده ی بتا می باشد، به این معنا که عملکرد هورمون های استرس، همچون آدرنالین را در پذیرنده ی بتای قلب مسدود می کند. این به این معناست که شما ممکن است ضربان قلب کند تری را به هنگام استفاده از پروپرانولول تجربه کنید. اگر پس از مصرف پروپرانولول، ضربان قلب شما کمتر از 50 ضربان در دقیقه باشد (در حین بیداری)، و شما یک ورزشکار آموزش دیده نیستید، باید فورا با پزشک تماس بگیرید. ضربان قلب کمتر از این سطح منجر به خستگی یا غش کردن می شود و معمولاً نیاز به درمان دارد.

احتمال تداخل قرص پروپرانولول با دارو های دیگر بسیار کم می باشد، اما توجه به این امر بسیار مهم می باشد.

هیپوگلیسمی (قند خون پایین)

مسدود کننده ی بتای غیرانتخابی مانند پروپرانولول، می تواند از گلیکوژنولیز جلوگیری کند (فرآیندی که با آن، بدن شما گلیکوژن را می شکند تا به گلوکز تبدیل کند). این می تواند منجر به هیپوگلیسمی یا قند خون پایین شود. افراد مبتلا به دیابت باید هنگام استفاده از مسدود کننده های بتای غیرانتخابی، همچون پروپرانولول بیشتر مراقب باشند و پروپرانولول را تنها تحت نظر پزشک خود مصرف کنند.

قند خون پایین

یخ شدن دست و پا

پروپرانولول و یا دیگر مسدود کننده های بتا می توانند فشار خون را در اندام های شما کاهش دهند و در نتیجه دست و پای شما را بی حس و سرد کنند. این یکی از عوارض جانبی شناخته شده، اما نادر پروپرانولول می باشد که پدیده ی رینود مربوط به دارو، نامیده می شود. گرچه کاهش دمای دستان و پاهای شما معمولا چیزی نیست که در مورد آن احساس نگرانی کنید، اما در صورت بیحسی، یا دردناک بودن و یا سردی بیش از حد دستان و پاها پس از مصرف پرانول، فورا با پزشک تماس بگیرید.

افزایش وزن سریع/احتباس مایعات

استفاده از مسدود کننده های بتا (به ویژه مسدود کننده های قدیمی مانند آتنولول [تنورمین] و متاپرولول [لوپرسور، توپرول – ایکس ال]، منجر به افزایش وزن میانگین تقریبی 1 کیلوگرم می شود. گرچه برخی از بیماران ممکن است افزایش وزن بیشتری داشته باشند. اگر شما افزایش وزن قابل توجهی را پس از شروع مصرف داروی پروپرانولول تجربه کردید، تماس با پزشک ضروری است.

حالت تهوع، اسهال و یا استفراغ شدید

در موارد نادر، مصرف پروپرانولول می تواند به طور بالقوه باعث اسهال، استفراغ و حالت تهوع شدید در برخی از افراد شود.

حالت تهوع در افراد

تنگی نفس

هورمون های استرس مانند آدرنالین، نقش کمکی مهمی را در  راحت نفس کشیدن شما ایفا می کنند. هنگامی که شما پروپرانولول مصرف می کنید، این دارو می تواند اثرات آدرنالین را بر روی  ریه شما مسدود کند، و باعث ایجاد احساس تنگی نفس شود. مانند دیگر عوارض جانبی پروپرانولول، تنگی نفس شایع نمی باشد. با این حال می تواند بر روی بیمار در صورت داشتن آسم، بیماری ریوی مزمن یا دیگر بیماری هایی که باعث سخت نفس کشیدن شما به ویژه پس از فعالیت جسمانی می شوند، تاثیرات منفی داشته باشد.

مسدود کننده های بتا که به طور ویژه برای مسدود کردن اثرات هورمون های استرس در قلب ساخته شده اند، به طور معمول باعث تنگی نفس نمی شوند و در صورتی که شما درگیر آسم یا دیگر مشکلات تنفسی هستید، می توانند جایگرین مناسب تری برای پروپرانولول باشند.

توهمات بینایی

گرچه، مشخص نیست که پروپرانولول تأثیر خاصی بر بینایی دارد، اما درصد کمی از مصرف کنندگان پروپرانولول، گزارش کرده اند که دچار توهمات بینایی شده اند.

در بررسی های پزشکی، بین 0.3 و 0.6 درصد از مردم که با استفاده از پروپرانول تحت درمان قرار گرفته اند، گزارش کرده اند که دچار توهمات بینایی شده اند. در برخی از بررسی ها ، تا 17.5 درصد شرکت کنندگان پس از مصرف پروپرانولول مشکلات بینایی را گزارش کرده اند.

اگر پس از مصرف پروپرانولول توهمات بینایی را تجربه کردید، شما باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید. در مطالعات پزشکی آمده است که توهمات بینایی ناشی از مسدود کننده های بتا پس از قطع کردن دارو یا تغییر دادن آن با یک داروی دیگر فورا از بین می روند.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نادیا شنبه ۱۸ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر ، مصرف همزمان دو تا قرص پروپرانولول ۴۰ چه عوارضی داره ؟ چقدر خطرناکه؟ بیهوش شدن میتونه از عوارضش باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۸ تیر ۱( 1 سال پیش)
      افت ضربان و فشار می‌تواند از عوارض باشد
  • تصویر کاربر تکتم جمعه ۱۰ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام..من پرانول ۵۰نصف صب ونص صب مصرف میکنم و الان تپش قلبم و درد قلبم بهتر شده میشه مدام نخورم و هرموقع احساس تپش قلب و درد داشتم بخورم..بعضی روزا مشکلی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۱۰ تیر ۱( 1 سال پیش)
      پرانول ۵۰ ندارد
  • تصویر کاربر زهرا پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من تپش قلب دارم و درد قفسه سینه دکتر رفتم قلبم مشکل نداره دکتر پروپرانول ۱۰ هر دوازده ساعت تجویز کرده مورد نداره .یاروز یکی مصرف کنم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش)
      خیر مشکلی نیست مصرف کنید
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ خرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقتتون بخیر بنده پارسال درناحیه قفسه سینه و پشت قلب درد داشتم و احساس میکردم تپش قلب دارم و‌گاهی این درد به دست وبازوی چپم میزد به دکتر مراجعه کردم و تست اکو ونوار قلب گرفتن و گفتن که استرس زیادی دارم حتی دستامم میلرزه ویتامین bو پرانول ۱۰ تجویز کردن یه دوره مصرف کردم‌و‌خوب شدم ومتاسفانه الان حدود یه ماهه که دوباره این مشکل رو دارم وقرص پرانول ۱۰ رو سه بار درروز به همراه ویتامین bمصرف میکنم ولی به تازگی احساس تنگی نفس میکنم و ضربان قلبمم اومده پایین ۵۹ ..۶۰ ..۶۵ تا و الان خیلی نگرانم دکتر میشه راهنماییم کنید ممنون 🙏
    1. تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۵ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      لازم به ذکره بنده ۲۰ سالمه و پسر هستم ممنون
    2. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۷ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      سلام با توجه به شرح حال شما بیشتر به نظر منشا علایم شما استرسی و اضطرابی هست و جای نگرانی وجود نداره
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر زهرا پنجشنبه ۵ خرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام ..من استرس و اضطراب شدیدی دارم وقتی تو جمع قرار میگیرم دستم میلرزه فکم حتی میلرزه پشت گردنم درد میگیره تپش قلب میگیرم وقتی همه توجه ب من باشه دچار استرس شدید میشم این قرصو سرخود مصرف کردم
    هروق میرم تو جمع میخورم ی ذره اروم میشم میشه بگین چکار کنم زندگیم دچار اخلال شده عروسیم بود هفته گذشته وقتی میدیدم همه دارن نگام میکنن سرم میلرزید😔😔😔
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۵ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      با متخصص روانپزشک مشورت کنید
  • تصویر کاربر Banoo چهارشنبه ۴ خرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من هم دچار کم خونی شدید شدم هم دچار تپش قلب دکترم
    پروپرانولول ۲۰ تجویز کردن وقتی میخورم احساس گیجی و تپش قلب شدید میشم داخل نوار قلبم هم تاکی کاردی تشخیص دادن چه قرصی باید بخوریم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۴ خرداد ۱( 1 سال پیش)
      باید کم خونی اصلاح شود
  • تصویر کاربر رحیم شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام و درود جناب دکتر
    چندسالی هست درگیر استرس و اضطراب هستم و بارها در ناحیه قلبم احساس درد و ضربان قلبم ب شکلی بالا میرفت ک انگار میخواد از قفسه سینه‌م بزنه بالا ،داروی امپرازول و کلیدینیوم سی دکتر برام تجویز کرد ک هر موقع حس استرس میگرفنم مصرف میکردم...نوار قلب و اکو هم دادم ک دکتر گفت سالمه و فقط استرس هست ،دوروز پیش ب دکتر مراجعه کردم ک برایم پرپرانول۲۰ صبح و شب تجویز کرد ،ولی خودم چون قبلا پرانول ۱۰ استفاده کردم فقط نوبت صبح رو مصرف میکنم ..
    سوال اینجاست ک موقع مصرف پرانول ۲۰ ضربان قلبم احساس میکنم خیلی پایینه ب صورتی ک حسش نمیکنم و همین منو نگران میکنه‌....بنظر شما همین پرانول۲۰ رو ادامه بدم با از پرانول ۱۰ استفاده کنم؟
    سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      سلام همان ۱۰ رو مصرف کنید.
  • تصویر کاربر افشین پنجشنبه ۸ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    عرض ادب اقای دکتر بنده سوال پرسیدم شما لطف کردین گویا پاسخ دادین ولی انگار پاسختون ثبت نشده چون اس ام اس پاسخ برام اومد ولی کد رو وارد میکنم جوابی نشان داده نمیشه
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۸ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      در صورت عدم دسترسی به‌ پاسخ پزشک، سوال رو مجدد مطرح کنید
  • تصویر کاربر افشین چهارشنبه ۷ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    عرض ادب اقای دکتر
    بنده ۲۸ سال سن دارم. از سه سال قبل دچار حملات پنیک و اریتمی pac شدم. به متخصصین زیادی مراجعه کردم داروهای مختلف مصرف کردم جوابی نگرفتم تا اینکه بیزوپرولول ۲.۵ مصرف کردم. علائمم هم شامل ضربان های فرار و تاکی کاردی بود. تو این مدت با بیزوپرولول راحت بودم و ضربان های فرارم از شاید ۲۰ تا در دقیقه رسیدن به ۳ تا ۵ در هفته ! حدود یک ماه پیش دچار علائم کرونا شدم. بعد از مدتی ضربان قلبم دچار افت شد و وقتی دارو رو مصرف میکنم حدود ۳ ساعت بعد که به حداکثر غلظت پلاسماییش میرسه ضربانم به ۵۵ ۵۴ میرسه ( سابقش رو نداشتم) بنده کلا وقتی ضربانم به زیر ۶۵ میرسه دچار علائم برادی مثل بی حالی تنگی نفس خستگی عرق سرد روی پیشانی خواب رفتگی دست و پا و احساس سنگینی در قفسه سینه میشم. برای همین دوز ۲.۵ رو نصف کردم و
    دیروز به پزشکم مراجعه کردم ایشون بعد از گرفتن نوار فرمودن مشکلی نیست همون رو ادامه بده البته بخاطر استرس زیاد در اون لحظه برادی نداشتم
    خواستم از شما بپرسم ایا همین دارو رو ادامه بدم یا متوپرولول یا کارودیلول رو جایگزین کنم؟
    تو منابع خارجی خوندم بیزوپرولول کاردیوسلکتیو تر از متوپرولول هست و بیشتر باعث برادی میشه
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۷ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      سلام روز شما بخیر، همین دارو را ادامه بدید
  • تصویر کاربر سعيده دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    من مدت يكماهه بين ضربان قلبم حس ميكنم يك ضربان گير ميكنه و به حالت كوبيده ميزنه و باز ريتمش عادي ميشه. حس ميكنم قلبم دو ثانيه مي ايسته . در روز ممكنه ده بار اين حالت پيش بياد...نميدونم متوجه حالتي كه گفتم ميشين يا نه... خيلي بده.. زندگي رو مختل كرده از بس بهش متمركز شدم، مشكل چيه دكتر؟؟ چطور درمانش كنم اين حالتو؟ اكو و نوار انجام ندادم. پش قلبم حالت تحرك ٧٠ هست و حالت استراحت ٥٠ الي ٦٠. قرص پرانول خوبه شبي يك عدد بخورم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)
      سلام به این حالت ضربان نا به جا گفته میشه که در افراد سالم هم دیده میشه اگر دفعات اون زباد شد باید اکو و هولتر نوار قلب انجام بشه
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.