وبسایت دکتر مرعشی زاده

سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مراحل مختلف انجام سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر را برای شما توضیح خواهیم داد.

سیتی آنژیو چیست؟

سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر، یک روش تصویربرداری از قلب می باشد. که به وسیله این روش می توان تنگی های به وجود آمده در عروق قلب، توسط پلاک چربی را تشخیص داد. آنژیوگرافی عروق کرونری، در واقع زیر مجموعه گروهی از اقدامات تشخیصی، تحت عنوان کاتتریزایسیون قلبی می باشد، که در مقاله ای با عنوان آنژیوگرافی عروق کرونر به طور مفصل در مورد آن صحبت شده است. سیتی آنژیو عروق کرونر روشی کارآمد، برای تشخیص بیماری عروق کرونری محسوب می شود.

پلاک هایی که می توانند منجر به ایجاد تنگی در عروق قلب شوند، اغلب از چربی کلسترول و گاها کلسیم تشکیل شده اند. این پلاک ها می توانند به مرور زمان منجر به ایجاد تنگی در عروق کرونر شده و حتی ممکن است منجر به انسداد کامل یک رگ شوند. در بیمارانی که تحت سی تی آنژیو قرار می گیرند، ماده حاجب حاوی ید، از طریق یک راه وریدی به آنها تزریق می شود و سپس از عروق قلب تصویر برداری می شود.

موارد استفاده شایع سی تی آنژیوگرافی چیست؟

1- بیمارانی که مشکوک به آناتومی غیرطبیعی عروق کرونر می باشند.

2- بیمارانی که ریسک کم یا متوسط برای ابتلا به بیماری عروق کرونر دارند.

3- بیمارانی که نتایج تست های غیرتهاجمی آنها نامشخص یا مبهم باشد.

4- بیمارانی که دچار نارسایی قلبی جدید شده و ریسک ابتلا به درگیری عروق کرونر کم تا متوسط باشد.

5- در بیمارانی که قبلا تحت عمل باز قلب یا پیوند عروق قلب قرار گرفته اند.

6- بیمارانی که در بررسی های قبل از عمل های غیرقلبی ریسک متوسط برای ابتلا به بیماری عروق کرونر دارند.

در بیماران فوق سی تی آنژیو می تواند اطلاعات مهمی در مورد وجود و شدت تنگی در عروق کرونر به ما بدهد.

آمادگی قبل از سی تی آنژیو قلب

مواردی که به شما توصیه می شود قبل از انجام سی تی آنژیو قلب از آنها پرهیز نمایید:

در بیماران خانم در صورتی که احتمال بارداری وجود دارد حتما با پزشک خود درمیان بگذارند. در صورتی که شما به کودک خود شیر می دهید، توصیه می شود شیر خود را دوشیده و طی 24 ساعت بعد از انجام تست، از شیردهی خوداری کنید تا ماده حاجب کلا از بدن شما خارج شود. هر چند بر اساس توصیه کالج رادیولوژی آمریکا میزان ماده حاجب در شیر مادر بسیار کم است، ولیکن برای احتیاط بهتر است طی 24 ساعت از شیردهی خوداری نمایید.

ظاهر دستگاه سی تی آنژیوگرافی

دستگاه سیتی آنژیوگرافی شبیه یک دونات بزرگ (پیراشکی گرد تو خالی) می باشد که یک تونل کوتاه در وسط آن می باشد. شما روی یک تخت باریک دراز می کشید که این تخت وارد دستگاه سی تی آنژیو می شود. و سپس تصویربرداری به وسیله اشعه ایکس از طریق دستگاه انجام می شود.

اتاق کنترل، کامپیوتر و تکنسین رادیولوژی در اتاق مجاور شما می باشند که از طریق شیشه امکان مشاهده شما برای تکنسین وجود دارد. و همچنین از طریق بلند گو و میکروفون موجود در اتاق، می توانید با تکنسین ارتباط برقرار کنید.

ظاهر دستگاه سی تی آنژیوگرافی

سی تی آنژیو قلب چگونه انجام می شود؟

ابتدا لباس مخصوص یا گان را می پوشید سپس توسط تکنسین سه عدد برچسب مخصوص نوار قلب روی قفسه سینه ی شما چسبانده می شود. (جهت ثبت نوار قلب) در آقایان ممکن است لازم باشد قسمتی از موی قفسه ی سینه تراشیده شود.سپس توسط پرستار یا تکنسین یک راه وریدی (آنژیوکت) در دست شما تعبیه می شود.

که ماده حاجب و دارو های مورد نیاز را می توان از این طریق تجویز کرد. در صورتی که در زمان انجام سی تی آنژیو قلب، ضربان شما بالا باشد، داروهای کاهنده ضربان برای شما تجویز خواهد شد. برای گشاد کردن عروق قلب و تهیه تصاویر بهتر، معمولا نیتروگلسیرین تجویز می شود، که می تواند به صورت قرص یا اسپری زیر زبانی باشد. و یا گاها به صورت برچسب روی پوست چسبانده می شود.

وقتی که روی تخت دراز می کشید از شما درخواست می شود که حین انجام تست، دست های خود را بالای سر خود قرار داده و دراز کنید. که این امر منجر به تهیه ی تصاویر با کیفیت بهتر می شود.

سپس تخت وارد تونل کوچک وسط دستگاه شده و تصویربرداری شروع می شود. در حین انجام تست از شما خواسته می شود که نفس خود را در سینه حبس کنید. هر حرکتی حتی نفس کشیدن، می تواند منجر به مخدوش کردن تصاویر شود. اگر توانایی نگه داشتن نفس خود برای حدود 10 تا 15 ثانیه را ندارید به پزشک خود اطلاع دهید.

سی تی آنژیو چگونه انجام می شود؟

وقتی که تست تمام شد، از شما خواسته می شود تا منتظر بمانید تا تصاویر گرفته شده توسط تکنسین چک شود و در صورتی که کیفیت قابل قبولی داشته باشند، تست به اتمام می رسد. آنژیوکت، قبل از اینکه به خانه بروید از دست شما خارج می شود. با در نظر گرفتن تمامی مراحل از قبیل آماده سازی، معمولا این تست حدود 15 دقیقه طول می کشد.

مگر اینکه در زمان انجام تست ضربان بالایی داشته باشید و همانطور که ذکر شد، لازم است دارو کاهنده ضربان قلب، به شما تجویز شود و زمانی طول خواهد کشید تا دارو اثر کرده و ضربان قلب شما به میزان مناسبی کاهش یابد.

مزایا و خطرات سی تی آنژیو چیست؟

مزایا

خطرات:

  1. در بیمارانی که سابقه ی بیماری کلیوی دارند، ممکن است ماده حاجب منجر به بدتر شدن عملکرد کلیه شود، لذا اغلب قبل از انجام سی تی آنژیو آزمایش خون جهت بررسی عملکرد کلیه درخواست می شود.
  2. اگر ماده حاجب از محل آنژیوکت به بافت اطراف نشت کند، می تواند منجر به ایجاد درد و آسیب به بافت های اطراف شود. لذا در صورت احساس درد در محل تزریق به تکنسین اطلاع دهید.
  3. همیشه احتمال کمی برای بروز سرطان در موارد مواجهه با اشعه ایکس وجود دارد. هر چند میزان اشعه در این روش زیاد نبوده و محاسن تشخیص دقیق بیماری به خطرات کم آن می چربد.
  4. در افراد باردار نباید از این روش استفاده شود فقط در موارد خاص با صلاحدید پزشک.
  5. 24 ساعت بعد از آنژیو بهتر است از شیردهی خودداری شود.
  6. ریسک واکنش بسیار شدید به ماده حاجب حاوی ید کم است و مراکز تصویربرداری در صورت بروز این واکنش، آمادگی لازم جهت درمان را دارند.
خطرات سی تی آنژیو چیست؟

محدودیت های سی تی آنژیوگرافی چیست؟

بیمارانی که وزن بالایی دارند، ممکن است محدودیت برای انجام سی تی آنژیو داشته باشند. بسته به نوع دستگاه (معمولا افراد بالای 130 کلیوگرم). بیمارانی که ریتم قلبی نامنظم دارند به علت کیفیت بد تصاویر کاندید مناسبی برای سی تی آنژیوگرافی نیستند. برخلاف آنژیوگرافی که در صورت تشخیص تنگی در عروق در همان زمان می توان تنگی را باز کرد (آنژیوپلاستی) اگر تنگی در سیتی آنژیو تشخیص داده شود، نمی توان در همان زمان آن را درمان کرد،

لذا، در بیمارانی که ریسک بالای ابتلا به بیماری عروق کرونر را دارند و از این لحاظ پر خطر محسوب می شوند، بهتر است از اول آنژیوگرافی برای آنها انجام شود تا در صورت وجود تنگی در همان زمان تحت درمان (آنژیوپلاستی) قرار گیرند. در صورتی که میزان رسوب کلسیم در جداره عروق زیاد باشد، تفسیر تصاویر به دست آمده در سی تی آنژیوگرافی دشوار بوده و گاهاً از دقت کافی برخوردار نیست، مشکلی که معمولا در افراد مسن دیده می شود.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر دیانا جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من از ظهر قفسه سینه م درد میکنه نفس که میشکم جدی یانه ممنون میشم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۴ شهریور ۱( 1 سال پیش)
      سلام در صورتیکه درد یا سوزش قفسه سینه به دنبال فعالیت تشدید می‌شود حتما باید از نظر قلبی بررسی شوید
  • تصویر کاربر آذر پنجشنبه ۲۷ مرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من بمدت ۱۸سال است دیابت نوع ۲دارم کنترل است تقریبا مشگلی باون صورت ندارم ولی دکترقلب سی تی آنژیوبرام نوشته من روزی ۳تاقرص دیابت وقرص فشارمیخورم بمنوگفتند۳روزنبایدقرص دیابت بخورم من چهجورمیتوانم سی تی بشوم آیابرای دیابتم خطرناک نیست
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۲۷ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      خیر برای دیابت خطری ندارد
  • تصویر کاربر حامد چهارشنبه ۱۹ مرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام
    بنده دو جلسه شیمی درمانی انجام داده ام ، هر دفعه یک هفته بعد از تزریق ، پشت اون دستی که آنجوکت زده بودن به مدت یک هفته ورم میکنه و خودش خوب میشه ، به نظرتون حساسیت دارویی هست یا نیاز به درمان داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      التهاب رگ به دنبال تزریق هست با پزشک معالج در میان بگذارید
  • تصویر کاربر حامد سه شنبه ۱۸ مرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام‌۳ماه‌پیش‌یه‌دونه‌فنرگزاشتم‌اول‌قرص‌پلاویکس‌ماه‌دوم‌زیلت‌الان‌اسویکس‌میشه‌یه‌روززیلت‌یه‌روزاسویکس‌بخورم‌چون‌قرص‌زیلت‌خیلی‌دارم‌ممنون‌
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۱۸ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      اول زیلت بخورید تمام که شد اسویکس بخورید
  • تصویر کاربر عمادالدین یکشنبه ۲۶ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    عرض سلام
    پدرم گاهی اوقات احساس در در سمت چپ قفسه سینه داشته و آنژیو انجام داد گفتن مسدودی رگ داره و باید فنر زده بشه لطفا نظرتون رو درباره آنژیو بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۲۶ تیر ۱( 1 سال پیش)
      سلام باید فیلم آنژیوگرافی رویت بشه تا اظهار نظر دقیقی بشه کرد
  • تصویر کاربر سید چهارشنبه ۵ مرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من ۵۰ روز پیش آنژیو پلاست کردم تنگی نفس ودرد در قفسه سینه وسوزش قلب دارم وداروهای آسپربن پلاوییکس وآتروستادین ولوزار ۲۵ مصرف میکنم ولی بازهم تنگی نفس ودرد قفسه وسوزش قلب دارم علت چیست
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۵ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      سلام باید فیلم آنژیوگرافی رویت بشه تا اظهار نظر دقیقی بشه کرد
  • تصویر کاربر بهزاد یکشنبه ۱۲ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    بعد از سکته قلبی قلب فنر زده شده ، قبل از انژبوگرافی قرص پلاویکس داده شده بود و بعد از فنر زدن قرص اسویکس داده شده
    بنظر شما الان کدوم قرص باید مصرف بشه چون بیمارمون بعد از فنر زدن ، پاها و دستاش باد کرده
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۱۲ تیر ۱( 1 سال پیش)
      در صورت تعبیه اخیر فنر توصیه بنده حتما پلاویکس می‌باشد
  • تصویر کاربر خسرو چهارشنبه ۸ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام.با عرض خست نباشی.بنده ۴روز پیش عمل آنژیو انجام دادم.اما روز اول در محل عمل وقت کمی ورم داشت که سونو گرافی انجام شده جواب مثبت بود.اماامروز کبودی محل آنژیو کمی زیاد شده چکار کنم.ممنون میشم بنده را راهنمای کنی.باتشکر از حضرتعالی.
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۸ تیر ۱( 1 سال پیش)
      باید معاینه شوید
  • تصویر کاربر ح دوشنبه ۱۳ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    با سلام حضور جنابعالی آقای دکتر ، حدود 4 سال است که 2 عدد استنت گذاشتم و قرص اسویکس و اسپرین مصرف می کنم آیا ادامه داروهای مذکور لازم است یا خیر لطفا راهنمایی بفرمایید تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش)
      بر اساس شرح حال، نوع فنر، رگ درگیر و میزان پمپاژ قلب و … باید اظهار نظر کرد
    2. تصویر کاربر ح چهارشنبه ۸ تیر ۱( 1 سال پیش)
      با سلام خدمت استاد گرامی آقای دکتر مرعشی نوع فنر زاینس آلمان بوده رگ های درگیر ladو lcx و پمپاژ قلب ۵۵ درصد است و سن من هم۵۵سال و وزن ۸۰کیلو است که ۴ سال است داروی اسوویکس ، آسپرین، رزورکسین، متورال و کاپتوپریل مصرف می کنم.
      با تشکر از زحمات شما
    3. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده جمعه ۱۰ تیر ۱( 1 سال پیش)
      قطر فنر لطفا؟ سابقه سکته قلبی؟
    4. تصویر کاربر ح جمعه ۱۰ تیر ۱( 1 سال پیش)
      با سلام و عرض خسته نباشید قطر فنر ۲/۵_۲۸و ۲/۷۵_۳۳
      می باشد.و سابقه سکته قلبی هم ندارم.
      با تشکر از شما
    5. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۱ تیر ۱( 1 سال پیش)
      مصرف سیگار طی ۲ سال اخیر؟ فشار خون؟ دیابت؟ نارسایی کلیه؟ سابقه گرفتگی عروق اندام تحتانی؟
    6. تصویر کاربر ح شنبه ۱۱ تیر ۱( 1 سال پیش)
      سلام خدمت شما
      مصرف سیگار اصلا ندارم.فشار خون ۱۴ روی ۹است.دیابت ندارم.نارسایی کلیه ندارم فقط سنگ یکی۹ میلیمتری در کلیه راست است. گرفتگی عروق هم نداشتم.
      باتشکر
    7. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده دوشنبه ۱۳ تیر ۱( 1 سال پیش)
      اسویکس را می‌توانید قطع کنید ولی آسپرین باید مادام‌العمر مصرف شود
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر شهین پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    من مدتیه با اکو و نوار متوجه شدم نارسایی خفیف قلب دارم و موقع راه رفتن نفس نفس میزنم با عرق دکتر دارو نوشت پنتوپرازول رزورکسین آسپرین و بتالکون ۵ و پلاویکس همراه با آنژیو با توجه به اینکه ۵۶ سالمه و به نظر شما آنژیو ضروریه ؟ در ضمن فرمودن که اسکن برای سن بالا ۲۵ درصد خطا داره تازه یه ماه هست یایسه شدم راهنماییم کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۹ تیر ۱( 1 سال پیش)
      اگر پمپاژ قلب افت کرده باید آنژیو انجام شود
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.