وبسایت دکتر مرعشی زاده

چاقی و عوارض آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

چاقی، یکی از علل مهم و قابل پیشگیری مرگ و میر می باشد. چاقی یک بیماری مزمن می باشد که می تواند به صورت جدی سلامت فرد را تحت تأثیر قرار دهد و باعث بیماری قلبی بخصوص بیماری عروق کرونر در افراد شود. بر اساس نتایج مطالعات اخیر، اضافه وزن و چاقی در جامعه ما شیوع بسیار زیادی پیدا کرده است و حدود یک سوم افراد جامعه دچار عوارض چاقی می باشند.

افراد بالای 60 سال با احتمال بیشتری ممکن است دچار چاقی شوند ولی این معضل مختص افراد با سن بالا نمی باشد و حدود بیست درصد کودکان و نوجوانان 2-19 سال نیز دچار چاقی می باشند. با دانستن این تعداد زیاد افراد مبتلا به چاقی، می توان نتیجه گرفت که رفع چاقی از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس قصد داریم در این مقاله به مشکل چاقی و عوارض آن بپردازیم.

چه کسی چاق در نظر گرفته می شود؟

BMI : معیاری است که قد و وزن هر دو را لحاظ می کند و می تواند اطلاعات خوبی در مورد میزان چربی بدن شما بدهد.

نحوه محاسبه BMI : وزن (بر اساس کیلوگرم) تقسیم بر قد (بر اساس متر) به توان 2 یا به عبارتی BMI برابر است  با  2[قد (m)] / [وزن (kg)]

مثال : فردی با وزن 90 کیلوگرم و قد 165 سانتی متر : 33= 2(1.65) / 90

به طور کلی BMI در محدوده ی 20-24.9 در بزرگسالان ایده آل می باشد. BMI در محدوده ی 25-30 اضافه وزن در نظر گرفته می شود. BMI بیش از 30 چاق و BMI بیش از 40 خیلی چاق در نظر گرفته می شود.

علل بروز چاقی چیست؟

چاقی یک بیماری پیچیده بوده و متخصصین به طور دقیق نمی دانند که بدن چگونه وزن و میزان چربی را تنظیم می کند ولیکن چیزی که کاملاً مشخص است، این است که دریافت کالری بیش از میزانی که فرد در طی روز جهت تولید انرژی مصرف می کند، منجر به افزایش وزن می شود. ولیکن ریسک فاکتورهایی که منجر به چاقی می شوند، پیچیده بوده و معمولاً مجموعه و ترکیبی از ژنتیک، متابولیسم، سبک زندگی و فاکتورهای اقتصادی اجتماعی و علل روانشناختی می باشد. هم چنین برخی از بیماری های غدد درون ریز و برخی از داروها نیز می توانند منجر به افزایش وزن شوند.

ژنتیک

 برای مثال ژن ها می توانند تعیین کنند که فرد چربی را در کدام قسمت خود ذخیره می کند. بیشتر محققین بر این باورند که به غیر از ژنتیک، عوامل دیگری نیز در شیوع بالای چاقی دخیل می باشند.

شیوع چاقی

عوامل متابولیک

این که بدن شما انرژی را چگونه مصرف می کند، می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. سوخت و ساز بدن و هورمون ها در افراد مختلف متفاوت بوده و این فاکتورها نقش اساسی در میزان افزایش وزن خواهند داشت. برای مثال می توان به هورمون گرلین که به هورمون گرسنگی معروف است، اشاره کرد. این هورمون میزان اشتها را تنظیم می کند و ترشح این هورمون می تواند منجر به احساس گرسنگی شود.

مثال دیگری برای نقش عوامل هورمونی در چاقی می توان به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) اشاره نمود. زنان مبتلا به این بیماری سطح بالاتری از هورمون های خاصی را دارا می باشند، لذا در معرض خطر بالاتری برای چاقی می باشند.

فاکتورهای اقتصادی – اجتماعی

 در جوامع پیشرفته زنانی که درآمد پایین تری دارند و در طبقه اجتماعی پایین تری قرار دارند در معرض خطر بیشتری برای چاقی هستند و در جوامع پیشرفت نکرده زنان با در آمد بالاتر، بیشتر در معرض چاقی می باشند.

شیوه زندگی

خوردن مقادیر زیاد مواد غذایی و نداشتن ورزش، هر دو در بروز چاقی مؤثر می باشند. اگر مقادیر زیادی از کالری دریافتی شما، از غذاهای ناسالم یا غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی شکر یا چربی هستند، می باشد، به احتمال زیاد دچار افزایش وزن خواهید شد. اگر فعالیت فیزیکی مناسب و برنامه ورزشی مرتب در زندگی روزمره خود نداشته باشید، از دست دادن وزن و یا حتی حفظ وزن فعلی می تواند بسیار دشوار باشد.

هر فرد در هر زمان می تواند با تغییر سبک زندگی و پیروی از رژیم های غذایی سالم تر و افزایش فعالیت فیزیکی، قدم بزرگی در جهت کاهش وزن خود بردارد.

داروها

عوامل عاطفی

پرخوری احساسی، غذا خوردن هنگامی که احساس ناراحتی یا بی حوصلگی می کنید، می تواند منجر به افزایش وزن شود. افرادی که خواب کافی ندارند، نیز در معرض خطر چاقی هستند. افرادی که شب ها کمتر از 5 ساعت می خوابند، در مقایسه با افرادی که 7 الی 8 ساعت خواب شبانه دارند بیشتر در معرض خطر چاقی هستند.

عوارض چاقی چیست؟

فشار خون بالا

در افراد چاق با توجه به حجم بالاتر بدن، برون ده قلبی افزایش می یابد و هم چنین از بافت چربی، هورمون هایی ترشح می شود که می تواند منجر به انقباض عروقی شده و مجموع عوامل ذکر شده می تواند منجر به افزایش فشار خون در فرد چاق شود.

دیابت نوع 2

چاقی بدن شما را در مقابل انسولین مقاوم می کند.( انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند) وقتی که چاقی منجر به مقاومت به انسولین شود، در نتیجه میزان قند خون بدن افزایش می یابد. حتی چاقی های متوسط نیز به صورت چشمگیری منجر به افزایش خطر ابتلا به دیابت می شود.

خطرات چاقی روی قلب

تصلب شرایین با شیوع بیشتری در افراد چاق رخ می دهد. در افراد چاق به علت تجمع ذرات چربی در دیواره ی عروق خون رسان به عضله قلب، این عروق دچار تنگی شده و می تواند منجر به بروز درد قفسه سینه و یا حتی افزایش احتمال ابتلا به سکته قلبی شود.

مشکلات مفاصل از قبیل آرتروز

 افراد چاق، گزینه مناسبی برای تعویض مفصل نمی باشند. زیرا در این افراد، مفاصل مصنوعی خطر بیشتری برای شل شدن و آسیب رساندن به بافت های مجاور دارند. مشکلات تنفسی و آپنه ی انسدادی خواب در افراد چاق شایع تر می باشد.

علائم سکته و درد قلبی در خواب

چاقی و سرطان

داشتن اضافه وزن یا چاقی منجر به افزایش بروز برخی از سرطان ها شود. در زنان چاق خطر بروز سرطان اندومتریوم (لایه داخلی رحم) افزایش می یابد. هم چنین زنان چاق، خصوصاً آن هایی که دچار یائسگی شده اند، خطر بالاتری جهت ابتلا به سرطان پستان دارند. زنان و مردان چاق خطر بالاتری نسبت به سرطان های کولورکتال (روده ی بزرگ) دارند. مردان چاق خطر بالاتری جهت ابتلا به سرطان پروستات دارند.

عوارض روانشناختی چاقی

افراد چاق ممکن است مشکلات اجتماعی یا سایکلوژیک (روانشناختی) داشته باشند. افراد چاق همواره به علت شرایطی که دارند سرزنش می شوند و سایر افراد ممکن است تصور کنند که این افراد تنبل بوده و یا اراده ی کافی ندارند. ناشایع نیست که افراد چاق از موفقیت های شغلی کمتری برخوردار باشند و یا حتی روابط مناسبی نیز با جنس مخالف نداشته باشند. افسردگی در افراد چاق، شیوع بالاتری دارد.


دکتر مرعشی زاده متخصص قلب در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر شهنوازی پنجشنبه ۳۱ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خوبید شما من بچه دو ساله دارم تپش قلب داره و یک رگ اضافه تو قلب داره فعال هستش مادر موجود هستش از این قرص بدم مشکلی داره اگر لطف کنید جواب من را بدید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۳۱ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      با متخصص اطفال مشورت کنید
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۲۷ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام من ۲۶سال سن دارم و وقتی که نشسته یا دراز میکشم تپش قلب میگیرم بیشتر وقت با تپش قلب از خواب بیدار میشم صدای تپش قلبم میوفته توی گوشم و بیدارم میکنه مثل حالم مثل استرس میمونه اضطراب دارم و پاهام تا زیر زانو یخ میزنه و فشارم میوفته احساس میکنم دیگه کارم تمومه و میخوام بمیرم خواهش میکنم به سوالم رسیدگی کنید ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده یکشنبه ۲۷ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      سلام حتما باید از زمان طپش قلب نوار بگیرید
  • تصویر کاربر شهاب شنبه ۲۲ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام میشه بگین چند وقت طول می‌کشه تا دریچه ها خوب بشن با دارو
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۲۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      بیماری دریچه ای با دارو معالجه نمی‌شود درمان دارویی می‌تواند علائم بیماری را کنترل کند
  • تصویر کاربر ملکی چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب، به خاطر ماموریت ناچار به رفت و آمد هستم.معده درد هم دارم و نفخ شدید و آریتمی برخی اوقات، لطفا این اسکن قلب رو تفسیر بفرمائید و آیا نیاز به کاری دیگری هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      عکسی دریافت نشد
  • تصویر کاربر Fati چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام سوال من این که وقتی توی جمع قرار میگیرم دچار تپش قلب میشم همین تپش قلب باعث میشه که صدام ودستام بلرزه من کارم طوریه که با واکسن وآمپول زدن سرکار دارم ووقتی سوزن دستم میگیرم دستام میلرزه ونمیتونم کارمو به درستی انجام بدم من چطوریه این تپش قلب ولرزش دستمو کنترل کنم قرصی یا راه حلی هست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      با متخصص روانپزشک مشورت کنید
  • تصویر کاربر ریحانه شنبه ۱۵ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما من خانمی هستم ۳۹ ساله من هرشب تپش قلبم به شدت بالا میره به طوری که احساس میکنم قلبم از قفسه ی سینم میخواد بزنه بیرون قرص پروپرانولول که میخورم کمی آروم میشه یک بار اکو رفتم گفتن یک بطن قلبم از بطن دیگه کوچیکتره ممکنه علتش از اون باشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده شنبه ۱۵ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام باید،هولتر نوار قلب ببندید
  • تصویر کاربر بهار پنجشنبه ۱۳ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت جنابعالی، ،بنده خانمی ۴۵ ساله هستم، ،دوساله تپش قلب دارم و دومرتبه نوار و اکو دادم مشکلی نداشتم فقط افتادگی دریچه میترال دارم که گفتن مهم نیست ،،آزمایش خون دادم هموگلوبین ۱۳ بود و فریتین ۱۸،،و آزمایش تیرویید هم TSH=6,0 و T3=1,27 و T4=85 بود و ویتامین دث =25 در ضمن بنده بسار لاغر و اشتهای زیاد دارم میخاستم علت تپش قلبم رو بدونم ،،ممنونم ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده پنجشنبه ۱۳ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام باید،هولتر نوار قلب ببندید
  • تصویر کاربر مهرداد سه شنبه ۱۱ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید
    ببخشید دکتر من به مدت ۲ماهه بعضی از اوقات بهم تپش قلب دست میده و شانم درد میگیره
    ضربان قلبم شدید میشه که قرص پراپرانول میخورم ضربانم میاد پایین .آزمایش خون دادم گفتن یه مقدار کلسترولم بالاست.خیلی میترسم که مشکل خطرناکی داشته باشم لطفا کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۱۱ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام در صورتیکه درد یا سوزش قفسه سینه به دنبال فعالیت تشدید می‌شود حتما باید از نظر قلبی بررسی شوید
  • تصویر کاربر منصور سه شنبه ۱۱ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر
    من ۵۶سالمه مدتیه که دچار تپش قلب و سنگینی و کمی احساس درد خفیف در ناحیه چپ قفسه سینه و زیر بقل چپ شده ام بویژه شبها که لاعث شده به پهلوی چپ نتوانم بخوابم. فشارمم گاهی تا ۱۷ بالا میره حال آنکه پیشتر فشارم حداکثر ۱۳ بود.
    نوارقلب و اکو و تست ورزشمم نرمال و طبیعی بود و زیر نظر متخصص داروی فشار و چربی و آسپرین مصرف میکنم اما این سنگینی و تپش و درد خفیف کماکان وجود داره؟ بنظرتون علامت چیه و چکار باید بکنم؟
    ممنون بابت پاسختون
    نوارقل
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۱۱ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      با توجه به نرمال بودن ارزیابی های انجام شده احتمال بیماری قلبی در شما بسیار پایین می‌باشد و مشکل شما قلبی نیست
  • تصویر کاربر ننن سه شنبه ۱۱ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید. چندروزه که سمت راست شکمم حرکت‌های شدیدی احساس میکنم مثل حرکت های جنین البته فقط همین قسمت از بدنم جابه جاهم نمی‌شود که بارداری رو ثابت کنه دلیلش چی میتونه باشه
    1. تصویر کاربر دکتر آرمین مرعشی زاده سه شنبه ۱۱ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام با توجه به شرح حال شما مشکل شما قلبی نیست
درحال دریافت اطلاعات
جستجو

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

نیاز به راهنمایی دارید؟ به سادگی سوالات خود را از دکتر بپرسید.